Στην Ανατολική Μακεδονία , 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Σερρών βρίσκεται η κωμόπολη του Σιδηροκάστρου, έδρα του δήμου Σιντικής.
Ανατολικά του Σιδηροκάστρου δεσπόζει ο απόκρημνος , γρανιτένιος λόφος του Ισσάρι, ύψους 155 μέτρων. Στην κορυφή αυτού του λόφου βρίσκονται τα ερείπια του Βυζαντινού κάστρου του Σιδηροκάστρου.
Το κάστρο είναι γνωστό και ως φρούριο Ισσάρι από την Τούρκικη ονομασία της πόλης Δεμίρ Ισσάρ (DEMIR HISAR) , που σημαίνει σιδερένιο κάστρο.
Το φρούριο χτίστηκε για πρώτη φορά τον 6ο αιώνα , ενώ έγιναν έργα επέκτασης τον 10ο αιώνα. Τέλος έργα ανακαίνισης και ενίσχυσης της οχύρωσης του πραγματοποιήθηκαν τον 14ο αιώνα.
Η θέση στην οποία φτιάχτηκε είναι κομβική καθώς δίνεται η δυνατότητα παρατήρησης και ελέγχου της πόλης , ενός μεγάλου μέρους του Σερραϊκού κάμπου , του ποταμού Στρυμόνα , αλλά και του μοναδικού άξονα επικοινωνίας , για εκείνη την εποχή, μεταξύ των παραδουνάβιων περιοχών με την ανατολική Μεσόγειο.
Το κάστρο βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του φυσικά οχυρού , γρανιτώδους λόφου. Η κάτοψη του έχει σχήμα ελλειψοειδές και ακολουθεί το ανάγλυφο του εδάφους. Η συνολική επιφάνεια που καλύπτει είναι περίπου 44 στέμματα ενώ η περίμετρος του είναι περίπου 1100 μέτρα.
Η οχύρωση του κάστρου έχει εσωτερικό και εξωτερικό περίβολο , ο οποίος ενισχύεται κατά διαστήματα με κυκλικούς ή τετράπλευρους πύργους. Το κάστρο διαθέτει δύο τοξωτές πύλες στην νοτιοανατολική πλευρά του.
Για την κατασκευή των τειχών του κάστρου χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από την κοίτη του παρακείμενου ποταμού Κρουσοβίτη και πλίθρες συνδεδεμένες με αμμοκονίαμα μεγάλης αντοχής.
Το ύψος των τειχών του κάστρου ήταν περίπου 8 μέτρα, τμήματα των οποίων σώζονται στη νοτιοανατολική πλευρά. Εσωτερικά της οχύρωσης, στο ψηλότερο σημείο , ήταν η ακρόπολη του κάστρου με τις διοικητικές υπηρεσίες , ενώ θεμελιώσεις που βρέθηκαν , μαρτυρούν την ύπαρξη μιας τρίκλιτης Βασιλικής εκκλησίας. Στο κέντρο του εσωτερικού περίβολου υπάρχει ένας κυκλικός πύργος διαμέτρου 9,5 μέτρων, στη βάση του οποίου υπάρχει μια κινστέρνα διαμέτρου 4,5 μέτρων , στην οποία αποθήκευαν νερό. Ο τρόπος στέγασης της φανερώνει τις νέες τεχνικές που είχαν εφαρμοστεί την τελευταία περίοδο του Βυζαντίου.
Το φρούριο του Σιδηροκάστρου αποτέλεσε ένα σημαντικό κάστρο του Βυζαντίου λόγω της στρατηγικής θέσης που κατείχε. Παράλληλα αποτελούσε ένα ισχυρό κάστρο, πράγμα που το δηλώνει και το όνομα του, καθώς ο συνδυασμός της φυσικής οχύρωσης της θέσης , μαζί με την τεχνητή οχύρωση το καθιστούσαν δύσκολα προσβάσιμο από τον εκάστοτε εισβολέα.
Τα ερείπια τα οποία στέκουν στην σημερινή εποχή , μας θυμίζουν την σημαντική ιστορία αιώνων του κάστρου , ενώ ο επισκέπτης μπορεί να διαπιστώσει τη σημασία και τα πλεονεκτήματα της θέσης που κατείχε.
Το Ελληνικό κέντρο παρατήρησης ταξίδευσε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών και δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για το κάστρο του Σιδηροκάστρου.
[quads id=5]