HomeΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σιδερίτης: Το τσάι των Θεών του Ολύμπου

Σιδερίτης: Το τσάι των Θεών του Ολύμπου

Σιδερίτης ονομάζεται η ποικιλία του τσαγιού που συναντάμε στον Όλυμπο. Το βρίσκουμε πολύ δύσκολα σε πλαγιές του Ολύμπου και άλλων βουνών στην Ελλάδα όπου το τοπίο είναι αλπικό, ακάλυπτο από βλάστηση, ανάμεσα σε πέτρες πάνω από τα 1500 μέτρα υψόμετρο από τον Ιούνιο μέχρι Αύγουστο.

 

Είναι το ρόφημα των Θεών του Ολύμπου και όχι τυχαία αν δούμε τα ιχνοστοιχεία που περιέχει τα αρώματα που αναδύει και τις ευεργετικές ιδιότητες του στον Άνθρωπο.

Ο Σιδερίτης έχει μια λουλουδάτη, γήινη και ελαφρώς γλυκιά γεύση. Το ελληνικό τσάι του βουνού έχει μία γεύση που συνδυάζει μέντα, εσπεριδοειδή και χαμομήλι.

Το γένος περιλαμβάνει 150 περίπου είδη, που φύονται στις παραμεσόγειες χώρες, τις Καναρίους νήσους και τη Βόρειο Ασία. Πρόκειται για μονοετείς ή πολυετείς πόες, αποξυλωμένες ενίοτε στη βάση, χνουδωτές. Έχουν άνθη κίτρινα ή λευκά, μικρά, κατά σπονδύλους απομακρυσμένους ή πλησίον αλλήλους χωρίς βράκτια. Ανήκουν στα Χειλανθή. Στη Μεσόγειο το ρόφημα των φυτών αυτών είναι πολύ δημοφιλές και διαδεδομένο.

Οστεοπόρωση

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα εκχυλίσματα των ειδών Sideritis euboea και Sideritis clandestina, μπορούν να συμβάλλουν στη πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς φάνηκε ότι προστατεύουν από την απώλεια της οστικής πυκνότητας και ενισχύουν την μηχανική αντοχή των οστών.

Νόσος Alzheimer

Σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου Νευρολογικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου του Μαγδεμβούργου, διαπιστώθηκε ότι το ελληνικό τσάι του βουνού έχει μοναδικές ευεργετικές ιδιότητες που δρουν κατά της νόσου. Φάνηκε πως το τσάι του βουνού και συγκεκριμένα το είδος Sideritis scardica του Ολύμπου επηρεάζει την αναστολή της επαναπρόσληψης ουσιών του εγκεφάλου, με τις οποίες διεκπεραιώνεται η μεταφορά μηνυμάτων από το ένα εγκεφαλικό κύτταρο στο άλλο(ουσίες που λέγονται νευροδιαβιβαστές). Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι καθημερινή συστηματική κατανάλωσή του για 6 μήνες συμβάλλει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων στα επίπεδα που ήταν η νόσος 9 μήνες πριν, και κατόπιν σταθεροποιεί τη κατάσταση του ασθενούς. Στόχος της συγκεκριμένης ερευνητικής ομάδας μετά τα αποτελέσματα της μελέτης τους αυτής είναι η παρασκευή φαρμακευτικού σκευάσματος από ελληνικό τσάι του βουνού και συγκεκριμένα από το είδος Sideritis scardica του Ολύμπου.

Υπέρταση

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η συστηματική καθημερινή πρόσληψη της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης του εκχυλίσματος Sideritis οδηγεί σε διαστολή-χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα τη μείωσης των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και τη μείωσης του stress επί του καρδιακού μυός. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το τσάι του βουνού μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα πριν θεωρηθεί αποτελεσματική θεραπεία για τον άνθρωπο.

Πεπτικό Σύστημα

Το τσάι του βουνού χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη χώρα μας για την ενίσχυση της υγείας του πεπτικού συστήματος και την ανακούφιση της δυσπεψίας και του στομαχόπονου. Έρευνες δείχνουν ότι συμβάλλει στη μείωση φλεγμονών της γαστρεντερικής οδού, λόγω της περιεκτικότητας του σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά.

Αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, αγχολυτική δράση

Ερευνητική ομάδα των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων εξέτασε το αφέψημα του είδους Sideritis clandestina και διαπίστωσε τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αγχολυτικές του επιδράσεις. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες οφείλονται σε γλυκοζίτες της απιγενίνης. Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι ενισχύθηκε η αντιοξειδωτική άμυνα περιοχών του εγκεφάλου, όσων κατανάλωναν επί 6 εβδομάδες αφέψημα από τσάι του βουνού. Επιπλέον φάνηκε ότι καταπολεμά το άγχος, έχει δηλαδή αγχολυτική δράση, χωρίς μάλιστα τις παρενέργειες που παρατηρούνται σε άλλα αγχολυτικά φυτικών ειδών.

Αντιμικροβιακό

Αναλύσεις από Έλληνες ερευνητές, που έχουν γίνει σε φυτά sideritis, έδειξαν ότι περιέχουν πολλά αιθέρια έλαια με αντιμικροβιακή επίδραση (έναντι κυρίως Gram+ μικροβίων αλλά και έναντι συγκεκριμένης σειράς του μύκητα Candida Albicans), ενώ το τσάι της Εύβοιας εμφάνισε δραστικότητα έναντι συγκεκριμένων μικροβίων, ανάλογη των αντιβιοτικών αμπικιλλίνη και αμικασίνη. Επίσης, τα αιθέρια έλαια του τσαγιού του βουνού και ιδιαίτερα αυτά της μαλοτίρας (Sideritis syriaca) είναι ιδιαίτερα δραστικά αντιμικροβιακά, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε καρβακρόλη.

Άλλες δράσεις

Αντιαναιμικό (περιέχει σίδηρο), αντιγηραντικό (λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών του αποτελεί συστατικό προϊόντων περιποίησης όπως κρέμες αντιγήρανσης, μάσκες μαλλιών κλπ.), αντισπασμωδικό, διουρητικό, βοηθά στην καλή νεφρική λειτουργία και δρα προληπτικά κατά της εμφάνισης του καταρράκτη. Επιπλέον, το τσάι του βουνού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της ρινικής συμφόρησης, των αναπνευστικών προβλημάτων και του επίμονου βήχα.

Μειώστε το άγχος και την κατάθλιψη

Έρευνες έχουν δείξει ότι το τσάι έχει ευεργετικές ιδιότητες και στην ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, η πρόσληψη αυτού του τσαγιού μπορεί να βοηθήσει άτομα που υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους και πίεσης και να χαλαρώσει τον ανθρώπινο οργανισμό. Όσοι αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, μπορούν να πίνουν τσάι ως αντικαταθλιπτικό βοήθημα μειώνοντας τα επίπεδα του στρες.

Αυτά τα ηρεμιστικά και καταπραϋντικά οφέλη για την υγεία προέρχονται από τα αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο τσάι. Επομένως, μπορείτε να απολαύσετε ένα φλιτζάνι από αυτό το υγιεινό ρόφημα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας για να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε.

Βοήθεια στον Ύπνο

Όπως αναφέραμε παραπάνω, εφόσον το τσάι έχει χαλαρωτικό αντίκτυπο στο σώμα, μπορεί να βοηθήσει και στις διαταραχές του ύπνου. Με τις ηρεμιστικές ιδιότητές του, σίγουρα προτείνεται σε άτομα που πάσχουν από αϋπνία να πίνουν ένα φλιτζάνι τσάι πριν κοιμηθούν.

Το τσάι του βουνού δεν περιέχει καφεΐνη κι έτσι μπορεί να καταναλωθεί σε αρκετή ποσότητα άφοβα. Εφόσον δεν εμφανίζει διεγερτική επίδραση, είναι ασφαλές να καταναλώνεται σε λογική ποσότητα και από παιδιά. Δεν εμφανίζει γνωστές παρενέργειες.

Η προέλευση του τσαγιού βουνού

 

Στα ελληνικά, ο «σιδερίτης» μπορεί να μεταφραστεί κυριολεκτικά ως «αυτός που είναι φτιαγμένος από σίδηρο».  Το φυτό ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες και συγκεκριμένα στον Πεδάνιο Διοσκουρίδη και τον Θεόφραστο . Αν και ο Διοσκουρίδης περιγράφει τρία είδη , μόνο ένα (πιθανώς S. scordioides ) πιστεύεται ότι ανήκει στον Σιδερίτη. Στην αρχαιότητα ο «σιδερίτης» ήταν μια γενική αναφορά για φυτά ικανά να θεραπεύουν πληγές που προκαλούνται από σιδερένια όπλα κατά τη διάρκεια μαχών. Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι το όνομα προέρχεται από το σχήμα του σέπαλου , το οποίο μοιάζει με την άκρη του δόρατος. 

Εκτός από αυτά, ο Έλληνας φιλόσοφος και ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, Ιπποκράτης, τόνισε τα οφέλη αυτού του βοτάνου για το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

Με πληροφορίες από mednutrition.gr, nectarmouson.gr και wikipedia