Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφηκε η κατάσταση των κτηνοτρόφων – παραγωγών πρόβειου γάλακτος απ’ όλη την Ελλάδα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Ιμπέριαλ της Λάρισας. Απογοητευμένοι εκπρόσωποι συλλόγων, αλλά και μεγάλοι παραγωγοί, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διοργάνωσε η νεοσυσταθείσα Πανελλήνια Ομάδα Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος (Π.Ο.Π.Α.Γ.), στάθηκαν στην έκρηξη του κόστους παραγωγής επισημαίνοντας πως πλέον αυτό υπερβαίνει σε μεγάλο βαθμό την τιμή πώλησης.
Όπως τόνισαν δεν τους μένει άλλος δρόμος από το να σφάζουν διαρκώς τα κοπάδια τους, καθώς σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τα συντηρήσουν. Αυτό, υπογράμμισαν πως, αργά ή γρήγορα, θα έχει μεγάλες και σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή της φέτας από τη χώρα μας.
Για να ανατραπεί έστω και τώρα η κατάσταση, συμπέραναν ότι η τιμή πώλησης πρέπει να ξεκινάει πάνω από το 1.80 ευρώ το κιλό του πρόβειου γάλακτος. Σήμερα η τιμή ξεκινάει από το 1.30 και φτάνει έως και 1.40 σύμφωνα με τους παραγωγούς. Η ραγδαία αύξηση όμως μέσα σ’ έναν χρόνο των ζωοτροφών, σε συνδυασμό με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, έχει «στραγγαλίσει» τους παραγωγούς που βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ως εναλλακτική προτείνουν μια γενναία επιχορήγηση από την Πολιτεία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αν την αύξηση της τιμής δεν την απορροφήσει η μεταποίηση, τότε θα μετακυλιστεί ολόκληρη στους καταναλωτές.
Ο Γιώργος Βαϊόπουλος, ως πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, θύμισε σε όλους πως πριν από λίγο διάστημα στον ίδιο χώρο είχε γίνει ακόμα μια συνάντηση. «32 άτομα απ’ όλη την Ελλάδα που είναι πρόεδροι κτηνοτρόφων και μεγάλοι παραγωγοί γάλακτος, είχαμε συζητήσει για το κόστος παραγωγής στο πρόβειο γάλα που διαμορφώθηκε το τελευταίο εξάμηνο. Σε σύγκριση με την περσινή χρονιά βλέπουμε το τριφύλλι από 17 λεπτά να έχει πάει στα 27. Βλέπουμε το κριθάρι από 17 λεπτά να πάει στα 35, το καλαμπόκι από τα 21 λεπτά να πάει στα 42 λεπτά. Η σόγια από τα 40 πάει στα 45. Το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται με τέτοια αύξηση κι ως εκ τούτου οδηγούν στο να μην υπάρχει μέλλον στην κτηνοτροφία και ειδικά στην προβατοτροφία με αυτά τα κοστολόγια».
Για τον σκοπό της χθεσινής συνάντησης είπε ότι «σκοπός είναι να διαμορφώσουμε το κλίμα του κόστους παραγωγής γι’ ακόμα μια φορά. Ακούμε απόψεις απ’ όλο τον κόσμο που παράγει πρόβειο γάλα, έτσι ώστε αυτό το πράγμα να μεταφερθεί στην Κυβέρνηση, αλλά και στον χώρο της επεξεργασίας και των εμπόρων που για εμάς είναι φίλοι μας και συνεργάτες. Να γίνει γνωστό ότι τα κόστη μας έχουν διαμορφωθεί έτσι που είναι ασύμφορο να παράγουμε το γάλα με αυτές τις τιμές. Θεωρώ πως μετά από έναν μήνα, πάλι θα οδηγηθούμε σε νέα συνάντηση, στην οποία θα διαμορφωθεί η τιμή πώλησης του γάλακτος μετά από συνεργασία με τους μεταποιητές. Υπάρχει ένα όραμα να φτιάξουμε ένα όργανο πανελλαδικό που θα διαπραγματεύεται την τιμή πώλησης του πρόβειου γάλακτος».
Σύμφωνα με τον κ. Βαϊόπουλο «μ’ έναν πρόχειρο υπολογισμό σε σύγκριση με το 2021, στη φετινή σεζόν του 2022 έχουμε μια αύξηση γύρω στο 40% στο κόστος παραγωγής αυτό πρέπει να μεταφερθεί στην τιμή.
Ή βγαίνει η Κυβέρνηση και καλύπτει των ζωοτροφών ή η ίδια αγορά πρέπει να το κάνει.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε, καθώς αυτήν τη στιγμή σφάζονται κοπάδια με πρόβατα. Αν μιλούσαμε για 680.000 τόνους πρόβειου γάλακτος πέρυσι, φέτος μιλάμε για 500.000 και φαίνεται μια κατηφόρα ασταμάτητη. Μη φτάσουμε μετά από δύο χρόνια να μην έχουμε πρόβειο γάλα στην Ελλάδα. Αυτό θα επιφέρει κινδύνους και στη φέτα μας.
Μιλώντας για το μέλλον είπε πως «η αυτοοργάνωση των παραγωγών επιβάλλεται σ’ αυτήν τη φάση. Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε όλα στην τύχη. Πρέπει κι εμείς οι ίδιοι να πάρουμε μέρος στην προσπάθεια της αναγέννησης του κτηνοτροφικού τομέα στην Ελλάδα. Αλλά πρέπει η τιμή που θα δοθεί από την ελεύθερη αγορά να είναι τέτοια που θα διασφαλίζει και το μέλλον της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλη λύση».
Από την πλευρά του ο Αργύρης Μπαϊρακτάρης ως πρόεδρος του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου είπε ότι «πρέπει να επιβιώσουμε ως επαγγελματίες. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί τόσο πολύ και τα κοπάδια μας σφάζονται. Πρέπει να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε. Δεν γίνεται να είμαστε ο φτωχός συγγενής από την αλυσίδα των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων, ώστε να καθορίσουμε εμείς αυτό που πουλάμε».
Στη συνάντηση βρέθηκε και ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιωνίας, νομού Κιλκίς κ. Θωμάς Καρυπίδης που συστήθηκε ως «ένας ακρίτας κτηνοτρόφος με μια παραγωγή γύρω στους 100 τόνους τη σεζόν. Αυτήν τη στιγμή όμως έχουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να έχει ο κλάδος μας. Το κόστος παραγωγής ενός κιλού γάλα σήμερα μας στοιχίζει 1.65 και πληρωνόμαστε με μόλις 1.30. Καταλαβαίνετε πως δεν μπορούμε να επιβιώσουμε έτσι. Στον νομό μας έχουμε μια απώλεια του ζωϊκού μας κεφαλαίου μέχρι στιγμής στο 20%. Πιστεύουμε πως μέχρι τέλους της χρονιάς θα φτάσουμε σε ποσοστό 30%. Όταν λέμε απώλεια εννοούμε πως σφάζονται τα πρόβατα. Αυτό θα φέρει προβλήματα στην εγχώρια αγορά γιατί η παραγωγή του γάλακτος δεν θα είναι επαρκής για τις γαλακτοβιομηχανίες και καταλαβαίνετε τι θα μπορεί να συμβεί.
Το άλλο που μας ταλαιπωρεί είναι το κόστος στην ενέργεια. Δεν μπορεί να συγκρατήσει έναν κτηνοτρόφο. Δεν γίνεται σε έναν στάβλο να έχουμε ρήτρα αναπροσαρμογής. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε κάθε τρεις μήνες 700 ευρώ ρήτρα». «ΣΦΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΜΑΣ»
Συνεχίζοντας ο κ. Καρυπίδης πρόσθεσε πως «αν συνεχίσει η Κυβέρνηση να κρατάει την ίδια στάση με το 2% ως βοήθημα και δεν λάβουν σοβαρές και γενναίες αποφάσεις, όπως το μοντέλο της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, δηλαδή να χρηματοδοτήσουν το ζωικό κεφάλαιο, στην προβατίνα 25 ευρώ και στην αγελάδα 200 ευρώ, αυτοί οι δύο κλάδοι θα εξαφανιστούν σε βάθος χρόνου αν συνεχιστεί μέχρι το 2023, θα πέσουμε στο 50% του ζωικού κεφαλαίου της Ελλάδας».
Τέλος, ο κ. Κόττης Δημήτρης ως πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμπάκας ΑΓΡΟΓΑΛ Μετεώρων και πρόεδρος των κτηνοτρόφων της επαρχίας Καλαμπάκας του Δήμου Μετεώρων είπε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μέχρι στιγμής είναι το κόστος. Τα κόστη έχουν φτάσει στα ύψη και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ο κτηνοτρόφος. Δεν γίνεται να αγοράσει ζωοτροφές. Φτάσαμε σε ένα σημείο, σήμερα να παρακαλάμε για να πουλήσουμε τα ζώα προς σφαγή. Γιατί κανένας δεν πάει να αγοράσει για αναπαραγωγή διότι σκέφτεται το κόστος.
Η πολιτεία και η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να δει το θέμα. Ήταν λάθος το 2% βάσει τιμολογίου της προηγούμενης χρονιάς. Πρέπει να εφαρμοστεί το μοντέλο της Ισπανίας. Συμφωνούμε βάσει τιμολογίου, αλλά με προϋποθέσεις. Μόνο σε αυτούς που έχουν ζώα. Εκεί αξίζει να εφαρμοστεί το μοντέλο της Ισπανίας» κατέληξε.
[quads id=4]