Πετράλωνα, 24 Δεκεμβρίου 1984: Το μοιραίο περιστατικό που συγκλόνισε την Ελλάδα
Η ιστορία ξεκινά ανήμερα παραμονής Χριστουγέννων, όταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας, γνωστός πλέον για τη δράση του ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης “17 Νοέμβρη”, εισέρχεται στην Εθνική Τράπεζα στα Πετράλωνα. Στόχος της οργάνωσης ήταν η ληστεία, όμως εκείνη την ημέρα συνέβη κάτι που ξεπερνά κάθε περιγραφή.
Ο 28χρονος αστυνομικός φύλακας Χρήστος Μάτης ήταν εκεί, υπηρετώντας το καθήκον του. Ένας νέος άνθρωπος, μόλις στην αρχή της ζωής του, γεμάτος όνειρα και ελπίδες. Η 25η Δεκεμβρίου, ανήμερα των Χριστουγέννων, ήταν η ονομαστική του εορτή.
Όταν ο Κουφοντίνας πλησίασε, κρατούσε ένα κουτί γλυκά στα χέρια του. Το έδωσε στον Μάτη και ευχήθηκε “Χρόνια Πολλά”, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση μιας ανθρώπινης στιγμής σε μια εποχή έντασης και βίας. Ο Χρήστος Μάτης κοιτάζει τον άγνωστο άντρα με έκπληξη. Το χαμόγελο που ίσως σχηματίστηκε στο πρόσωπό του, έσβησε μέσα σε δευτερόλεπτα.
Ο εκτελεστής, ατάραχος, έβγαλε όπλο και πυροβόλησε τον νεαρό αστυνομικό εξ επαφής. Ο Χρήστος Μάτης έπεσε νεκρός, αφήνοντας πίσω του μια οικογένεια σε θρήνο και μια κοινωνία σοκαρισμένη.
Μια πράξη ψυχρού θανάτου
Η ενέργεια αυτή δεν ήταν τυχαία. Η “17 Νοέμβρη” στόχευε όχι μόνο στη ληστεία, αλλά και στη δημιουργία κλίματος φόβου και αστάθειας. Το περιστατικό στα Πετράλωνα ήταν μια από τις πολλές ενέργειες που ανέδειξαν την ωμότητα της τρομοκρατίας στη χώρα.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που καταδικάστηκε χρόνια αργότερα για τις πράξεις του, έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα του ελληνικού τρομοκρατικού κινήματος. Ο θάνατος του Χρήστου Μάτη υπήρξε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της βαρβαρότητας που χαρακτήρισε τη δράση της “17 Νοέμβρη”.
Μια μνήμη που παραμένει ζωντανή
Αν ζούσε σήμερα, ο Χρήστος Μάτης θα ήταν 68 ετών. Θα μπορούσε να είχε οικογένεια, παιδιά, εγγόνια. Αντ’ αυτού, το όνομά του μνημονεύεται ως θύμα μιας σκοτεινής εποχής για την Ελλάδα.
Η 24η Δεκεμβρίου 1984 είναι μια ημερομηνία που δεν ξεχνιέται. Υπενθυμίζει την ανάγκη για ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη, καθώς και το πόσο πολύτιμη είναι η ανθρώπινη ζωή, που δεν πρέπει να θυσιάζεται για καμία ιδεολογία.
Ας θυμόμαστε τον Χρήστο Μάτη ως ένα σύμβολο αθωότητας που χάθηκε άδικα και ας ελπίζουμε πως τέτοιες πράξεις βίας θα αποτελούν στο μέλλον μόνο μαθήματα για την ανθρωπότητα.