HomeΕΛΛΑΔΑ

“Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ”

“Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ”

Μια θλιβερή παρένθεση στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας η δικτατορία των συνταγματαρχών, καθιέρωσε τον όρο χούντα στα ελληνικές συνειδήσεις και έδωσε μια αρνητική διάσταση σε ένα πολυχρησιμοποιημένο σύμβολο  το μυθικό πουλί Φοίνικα.

Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967, ο ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός και οι συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος και Νικόλαος Μακαρέζος κατέλαβαν την εξουσία της Ελλάδας πραξικοπηματικά. Για τα επόμενα επτά χρόνια η Ελλάδα «μπήκε στον γύψο», έως τις 23 Ιουλίου 1974, μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η δικτατορία των συνταγματαρχών έμεινε γνωστή ως «Χούντα»…

Ο Έλληνας που διέδωσε τη λέξη χούντα Στην Ελλάδα ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη χούντα, ήταν ο αντιστασιακός στρατηγός Ιορδανίδης με το άρθρο του «Χούντα» στο Βήμα στις 21 Μαΐου 1965, όπου επεσήμανε τις ύποπτες κινήσεις των χουντικών ομάδων στον στρατό, προειδοποιώντας για όσα θα ακολουθούσαν. Μεταξύ άλλων ο Ιορδανίδης τόνιζε: «Τι είναι όμως Χούντα; Η βάρβαρος αυτή λέξη σημαίνει σήμερα ολιγάριθμον ομάδα προσώπων τα οποία ασκούν παρανόμως, παρασκηνιακώς και εκβιαστικώς εξουσίαν εις τη διακυβέρνησιν μιας πολιτείας με σκοπούς ξένους προς το εθνικό συμφέρον». Ο στρατηγός Ιορδανίδης αντιστάθηκε σθεναρά στους συνταγματάρχες και υπέστη διώξεις και βασανιστήρια….

Η λέξη Χούντα (Junta) έχει ισπανική προέλευση και κυριολεκτικά σημαίνει σύνδεσμος ή γενικότερα επιτροπή διοίκησης/ συμβούλιο διοίκησης. Ο όρος στρατιωτική χούντα επικράτησε ιστορικά να αναφέρεται σε ομάδες αξιωματικών που συνωμοτούν και καταλαμβάνουν την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα.Έχει την ίδια γλωσσική ρίζα με τη λέξη τσόντα. Χούντες λέγονταν και τα πολιτικά ή διοικητικά συμβούλια της Ισπανίας στον Μεσαίωνα. Το έτος 1820 οι πόλεις της Καστίλλης σχημάτισαν πολιτικοστρατιωτική χούντα εναντίον του Καρόλου Ε’. Το 1931 ιδρύθηκαν στην Ισπανία οι Juntas Ofensiva Nacional – Sindicalista (Jons) που σημαίνει Χούντες Εθνικοσυνδικαλιστικού Αγώνα. Συνεργάστηκαν με τη Falangae (φάλαγγα) και στήριξαν τον στρατηγό Φράνκο, οδηγώντας στη σαραντάχρονη δικτατορία της Ισπανίας. Κάπως έτσι η σημασία της λέξης άρχισε να γίνεται στενά αρνητική. Σήμερα σημαίνει τη συνωμοτική, στρατιωτική ομάδα που παίρνει την εξουσία πραξικοπηματικά και κυβερνάει διδακτορικά καταλύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς….Ο φοίνικας, το μυθικό πουλί που αυταναφλέγεται και ακολούθως αναγεννάται από τις στάχτες του, χρησιμοποιήθηκε από τους Απριλιανούς ως σύμβολο της επάρατης δικτατορίας.Κρίμα βέβαια, που έγινε τόσο αηδιαστικό και μισητό ένα σύμβολο θετικό και πανάρχαιο, αβέβαιης ετυμολογίας, αλλά με μάλλον αιγυπτιακή προέλευση, από τη ρίζα “bnu” – “Μπένου ήταν το όνομά του στα αρχαία αιγυπτιακά. Όπως και να’ χει, ο φοίνικας είναι αθάνατος και έχει μοναδικές ιδιότητες, όπως για παράδειγμα, η εξαιρετική φωνή.

Τον φοίνικα έχουν χρησιμοποιήσει πάμπολλοι: ήταν το έμβλημα της Φιλικής Εταιρείας και το εθνόσημο επί Καποδίστρια, ενώ για τους αλχημιστές ήταν ένα ισχυρό σύμβολο του Πυρός. Ιερός για τους αρχαίους Αιγυπτίους και τους Εβραίους, για τους πρωτοχριστιανούς συμβόλιζε τον Ιησού Χριστό, για τους Ινδουιστές ήταν το ιερό ζώο του Βισνού, ενώ για τους Κινέζους ο Φοίνικας είναι το στοιχείο του Πυρός.

Πηγή
Γράφει Μαλίτα Κατερίνα