HomeΕΛΛΑΔΑΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η πρώτη επίσημη Ελληνική Πρωτοχρονιά 1923 και ο χαμένος χρόνος!

Η πρώτη επίσημη Ελληνική Πρωτοχρονιά 1923 και ο χαμένος χρόνος!

Φώτο :Ο Γεώργιος Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό Στυλιανό Γονατά μετά την ορκωμοσία του στις 9 Ιανουαρίου 1923 (από την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ)

Στη Ελλάδα καθιερώθηκε η Πρωτοχρονιά το 1923.

Ένας χαμένος χρόνος σε μια περίοδο που η ιδέα της Μεγάλης Ελλάδας θάφτηκε κάτω από τις στάχτες της Σμύρνης.

Πρόσφυγες συσσωρεύονταν μετά την Μικρασιατική καταστροφή στη Ελλάδα ,και έπρεπε να διευθετηθούν θέματα σημαντικά όπως: σίτισης ,διαμονής, εργασίας και τόσων άλλων.

Ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για την τύχη των αιχμαλώτων ,η αγροτική μεταρρύθμιση, η οικονομική δυσπραγία , η Ιταλική κατάληψη της Κέρκυρας  προσωρινή μεν αλλά ήταν γεγονός, ο εθνικός διχασμός η ανταλλαγή πληθυσμών, ήταν κάποια από τα θέματα που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των πολιτικών και του λαού.

Μέσα σε αυτή τη ιδιαίτερη φορτισμένη περίοδο στις  16 Ιανουαρίου 1923 ,πάρθηκε η απόφαση αλλαγής του ημερολογίου ,από την  κυβέρνηση του Στυλιανού Γονατά.

Η κυβέρνηση αυτή είχε σχηματιστεί μετά το κίνημα στη Λέσβο στις 11 Σεπτεμβρίου 1922 των Γονατά-Πλαστήρα αμέσως μετά την υποχώρηση του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.

Τη χρονιά εκείνη η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ευθυγραμμισθεί όσο αναφορά το πολιτικό ημερολόγιο του κράτους με εκείνο της Δύσης, δηλαδή με το Γρηγοριανό.

Μέχρι τότε το κράτος και η εκκλησία ακολουθούσαν το Ιουλιανό, έτσι μετά την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 1923 την διαδέχθηκε η 1 Μαρτιου 1923 έχασε 13 ημέρες …..

Δεν ήταν κάτι απλό, εάν σκεφτεί ότι η αλλαγή αυτή επηρέαζε την καθημερινότητα των ανθρώπων, πολλά ερωτήματα εύλογα ενέκυψαν από την αλλαγή όπως:

Τι θα χρωστούσε ένας ενοικιαστής για τον μήνα Φεβρουάριο του 1923; Πώς θα επηρεάζονταν οι μηνιαίοι μισθοί; Αντίστοιχα, ποιο θα ήταν το αντίκτυπο για τα ετήσια συμβόλαια, με δεδομένο ότι το έτος 1923 θα έχανε 13 μέρες;

Αυτή η μεταρρύθμιση πέρασε στα ψιλά του έντυπου τύπου ,υπήραχαν πολλά σοβαρά θέματα που μονοπωλούσαν την επικαιρότητα.

Η εκκλησία δεν ενστερνίστηκε άμεσα  το Γρηγοριανό ημερολόγιο (αυτό έγινε τον Μάρτιο του 1924).

Ενα εύλογο ερώτημα : Πώς εξήγησαν τη χρονιά εκείνη οι γονείς στα παιδιά, που γιόρταζαν τη γέννησή τους μεταξύ 16-28 Φεβρουαρίου, το γεγονός ότι εκείνη τη χρονιά δεν θα είχαν γενέθλια;

Πηγή:https://www.agon.gr/

Το άρθρο τιτλοφορείται Ο Χαμένος Χρόνος του 1923 https://www.agon.gr/istories/42942/o-chamenos-chronos-toy-1923/