Προ των πυλών νέα θερμική έξαρση: Ανεβαίνει ο υδράργυρος με 40άρια την Κυριακή – Καμπανάκι για φωτιές λόγω μελτεμιών

Σε τροχιά ανόδου εισέρχεται ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες στη χώρα, με την κορύφωση της ζέστης να αναμένεται την Κυριακή, οπότε και το θερμόμετρο θα δείξει τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού παραμένουν οι ενισχυμένοι άνεμοι στο Αιγαίο, οι οποίοι αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της μετεωρολόγου Αναστασίας Τυράσκη για το Ertnews, για σήμερα Πέμπτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με περιορισμένη αστάθεια τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά. Κατά κύριο λόγο θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, ενώ οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν ενισχυμένοι. Συγκεκριμένα, τα μελτέμια στο Αιγαίο θα αγγίξουν τα 7 μποφόρ, κυρίως στις βόρειες Κυκλάδες και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές του πελάγους θα πνέουν βόρειοι άνεμοι έως 6 μποφόρ και στο Ιόνιο έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ανεκτά για την εποχή επίπεδα, παρουσιάζοντας ωστόσο άνοδο το μεσημέρι, οπότε και θα φτάσει τοπικά τους 38 βαθμούς Κελσίου σε ηπειρωτικές περιοχές μακριά από τη θάλασσα, ενώ στη νότια Κρήτη και τη Ρόδο ο υδράργυρος θα δείξει ακόμη και 39 βαθμούς.

Για την Παρασκευή 17 Ιουλίου, ο καιρός θα διατηρηθεί γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Στις ορεινές περιοχές αναμένεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, με πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα βόρεια ορεινά τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφόρ, ωστόσο στο Αιγαίο αναμένεται νέα ενίσχυση του μελτεμιού στα 6 με 7 μποφόρ σε μεγάλο τμήμα του, ενώ στην ανατολική Κρήτη οι ριπές ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, φτάνοντας στις περισσότερες περιοχές τους 33 με 35 βαθμούς, στα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και τοπικά στα δυτικά τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Η πραγματική αλλαγή του σκηνικού αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Θερμές αέριες μάζες που προέρχονται από την Ιταλία θα προκαλέσουν νέα αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα την Κυριακή το θερμόμετρο να αγγίξει τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που οι άνεμοι θα παρουσιάσουν υποχώρηση. Η ζέστη ωστόσο δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, καθώς από τη Δευτέρα αναμένεται νέα αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας, με τη νέα εβδομάδα να φέρνει μεμονωμένες καταιγίδες και αλλαγή του καιρού.