ΠΟΕΣΥ: Καταδικαστέα η μετάδοση από ΜΜΕ των «εκτός αέρα» σχολίων Ανεστίδη

Με σαφή και αιχμηρό τρόπο τοποθετείται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), καταδικάζοντας την πρακτική Μέσων Ενημέρωσης να μεταδίδουν ως δηλώσεις σχόλια που έγιναν «εκτός αέρα» από συνδικαλιστή αγρότη.

Όπως επισημαίνεται, τέτοιες επιλογές εκθέτουν τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο πεδίο υπό δύσκολες συνθήκες και υπονομεύουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τις πηγές, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιόπιστη και ολοκληρωμένη ενημέρωση του κοινού.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) επισημαίνει ότι η επιλογή Μέσων Ενημέρωσης να μεταδώσουν εν είδει δηλώσεων σχόλια συνδικαλιστή αγρότη που διατυπώθηκαν “εκτός αέρα”, είναι καταδικαστέα γιατί αφήνει εκτεθειμένους τους δημοσιογράφους που υπό δύσκολες συνθήκες βρίσκονται στο πεδίο για να ενημερώνουν το κοινό σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Όσο καταδικαστέο και αν είναι το περιεχόμενο των σχολίων που είδαν το φως της δημοσιότητας, το πρόσωπο που τα διατύπωσε θεωρούσε ότι το κάνει σε πλαίσιο άτυπο και πάντως όχι με προορισμό τη δημόσια σφαίρα.

Αν η διάκριση μεταξύ δημόσιων δηλώσεων και ιδιωτικών σχολίων ακυρωθεί, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα γεγονότα θα είναι αυτομάτως αντιμέτωποι με τη δυσπιστία των πηγών τους και θα χάσουν την πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την άρτια ενημέρωση του κοινού.»