HomeΤΟΠΙΚΑ

Πλατανούλια – Γιορτή Αχλαδιού

Πλατανούλια – Γιορτή Αχλαδιού

Τα Πλατανούλια αποτελούν τον πολυπληθέστερο οικισμό του Δημοτικού Διαμερίσματος των Δένδρων. Παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Τσαταλάρ. Πήρε το σημερινό του όνομα από τα πολλά πλατάνια που υπήρχαν στην περιοχή. Σήμερα έχει 580 κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Στο χωριό δραστηριοποιούνται σύλλογοι, όπως ο Πολιτιστικός και η αθλητική ομάδα Ηρακλής Πλατανουλίων. Κοντά στα Πλατανούλια βρίσκεται και ο οικισμός της Περαχώρας, που ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τυρνάβου.

Το δάσος Ρουμάνι (Ρουμάνι είναι ο χαρακτηρισμός για το πυκνό δάσος). Το μοναδικό παραπήνειο δάσος από φυσική επιλογή με βελανιδιές, κουτσουπιές, καραγάτσια και λεύκες. Στο δάσος (500στρμ) υπάρχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα με πολλά είδη τα οποία δεν έχουν καταγραφεί.

Πανηγυρικές εκδηλώσεις γίνονται στις 10 Φεβρουαρίου του Αγίου Χαραλάμπους.

Στις 27 Αυγούστου στα Πλατανούλια της Λάρισας, γίνεται η Γιορτή Αχλαδιού η οποία είχε ως στόχο να προάγει τον γαστρονομικό τουρισμό στην περιοχή, στο πλαίσιο και του νέου προγράμματος του δήμου, “γνωρίζω τον τόπο μου”.

Η εν λόγω γιορτή, περιλαμβάνει τα εξής δρώμενα:

Ημερίδα με θεματολογία την καλλιέργεια του αχλαδιού, τη δεντροκομία της περιοχής, τις προοπτικές ανάπτυξης, την ανάδειξη των παραγωγικών και εμπορικών φορέων όπως είναι οι συνεταιρισμοί, οι ομάδες παραγωγών και οι ιδιώτες, τη διερεύνηση της σημασίας της ποιότητας των τροφίμων, τις καταναλωτικές συνήθειες και την ένταξη της προσπάθειας στην εκπόνηση ενός βιώσιμου διατροφικού μοντέλου, τους γαστρονομικούς μύθους, τις συνταγές και το φαγητό στην πεζογραφία, το ρόλο του φαγητού στην ιστορία και στα ιστορικά γεγονότα.

Εκδηλώσεις γύρω από την τέχνη και την αγροτική παραγωγή, με χορευτικές, μουσικές θεατρικές, εικαστικές και φωτογραφικές παρουσιάσεις συλλογικοτήτων και κατοίκων της περιοχής. Έκθεση για την τυποποίηση, προβολή, σχεδιασμό και προώθηση του ελληνικού αγροτικού προϊόντος. Υπαίθρια κουζίνα όπου θα ετοιμάζεται το φαγητό για τη γιορτή, με στόχο την προβολή της ελληνικής γαστρονομίας. Παραδοσιακό ελληνικό γλέντι.

Στόχος της γιορτής είναι η ανάγκη να διαμορφωθεί μέσα από πολιτιστικές παρεμβάσεις προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα του τόπου, συμβάλλοντας στην αναγνωσιμότητα και στη δημιουργία του brand name,  καθώς και η σύνδεση του τουρισμού με τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα και κατ’ επέκταση στην αύξηση της τουριστικής κίνησης.

[quads id=5]