Πλατανούλια – Δένδρα – Αγία Σοφιά

HomeΤΟΠΙΚΑ

Πλατανούλια – Δένδρα – Αγία Σοφιά

Η Αγία Σοφία (μέχρι το 1927 Οξιλάρ ή Οκτσιλάρ είναι ένα χωριό του Δήμου Τυρνάβου όπου ανήκε και πριν από το 2011 και τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Αγία Σοφία ανήκει στην Τοπική Κοινότητα των Δένδρων[και βρίσκεται μεταξύ των μεγαλύτερων οικισμών Δένδρα και Πλατανούλια, στο μέσο περίπου της διαδρομής μεταξύ Λάρισας και Τυρνάβου.

 

Δένδρα Βρίσκεται στην περιφέρεια Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα στην περιφερειακή ενότητα ΛΑΡΙΣΑΣ. Ανηκει στον ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ (Τοπική Κοινότητα Δένδρων Τυρνάβου, δημοτική κοινότητα ΤΥΡΝΑΒΟΥ). Το χωριό ιδρύθηκε το 1912. Αριθμεί 491 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία. Προστάτης των Δένδρων είναι ο Άγιος Αντώνιος ο νέος, το εκκλησάκι του οποίου βρίσκεται 3χλμ νότια του χωριού.

Κάθε χρόνο στο τέλος του Αυγούστου γιορτάζονται για 6 μέρες τα «Αγιαντώνεια». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άργισσα» έχει την ευθύνη όλων των εκδηλώσεων και των δρώμενων του χωριού. Συγκεντρώνοντας μαρμάρινα ευρήματα δημιούργησε ένα μικρό αρχαιολογικό πάρκο στη πλατεία του χωριού.

Στην θέση Γκρέμουρας των Δένδρων μαρτυρείται η ύπαρξη της αρχαίας πόλης Άργισσας, *έχουμε εκτενώς αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ* την οποία αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα για τη διάκριση του βασιλιά της Πολυποίτου σε αγώνες δισκοβολίας.Πατέρας του Πολυποίτου ήταν ο Πειρίθους στο γάμο του οποίου έγινε η Κενταυρομαχία, την οποία απεικόνισε ο Φειδίας σε γλυπτό του Παρθενώνα, που τώρα βρίσκονται στο Λονδίνο (Ελγίνεια).

Ο Πειρίθους πήρε μέρος στην Αγροναυτική εκστρατεία.Στο κέντρο του χωριού υπήρχε ο πετρόχτιστος ναός των Αγίων Αθανασίου (πανηγυρίζει στις 18 Ιανουαρίου) και Αντωνίου. Σημαντικές τοιχογραφίες του 25τ.μ, αποτοίχισε το 1991 το Λαογραφικό μουσείο Λάρισας.

Πλατανούλια

Αποτελεί τον πολυπληθέστερο οικισμό του Δημοτικού Διαμερίσματος των Δένδρων. Παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Τσαταλάρ. Πήρε το σημερινό του όνομα από τα πολλά πλατάνια που υπήρχαν στην περιοχή. Σήμερα έχει 580 κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Στο χωριό δραστηριοποιούνται σύλλογοι, όπως ο Πολιτιστικός και η αθλητική ομάδα Ηρακλής Πλατανουλίων. Κοντά στα Πλατανούλια βρίσκεται και ο οικισμός της Περαχώρας, που ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τυρνάβου. Το δάσος Ρουμάνι (Ρουμάνι είναι ο χαρακτηρισμός για το πυκνό δάσος). Το μοναδικό παραπήνειο δάσος από φυσική επιλογή με βελανιδιές, κουτσουπιές, καραγάτσια και λεύκες. Στο δάσος (400στρμ) υπάρχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα με πολλά είδη τα οποία δεν έχουν καταγραφεί.

Δάσος Ρουμάνι

Πανηγυρικές εκδηλώσεις γίνονται στις 10 Φεβρουαρίου του Αγίου Χαραλάμπους.

Σε απόσταση 2χλμ από το χωριό, προς τον Πηνειό ποταμό υπάρχει αλσύλιο έκτασης 500στρ, που λειτουργεί ως χώρος αναψυχής.

Πέρυσι στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στα Πλατανούλια της Λάρισας, έγινε η Γιορτή Αχλαδιού η οποία είχε ως στόχο να προάγει τον γαστρονομικό τουρισμό στην περιοχή, στο πλαίσιο και του νέου προγράμματος του δήμου, “γνωρίζω τον τόπο μου”.

Δάσος Ρουμάνι

Οι φωτογραφίες  Ποδηλάτες Λάρισας στα Πλατανούλια και δάσος Ρουμάνι 

Η εν λόγω γιορτή, περιλαμβάνει τα εξής δρώμενα:

Ημερίδα με θεματολογία την καλλιέργεια του αχλαδιού, τη δεντροκομία της περιοχής, τις προοπτικές ανάπτυξης, την ανάδειξη των παραγωγικών και εμπορικών φορέων όπως είναι οι συνεταιρισμοί, οι ομάδες παραγωγών και οι ιδιώτες, τη διερεύνηση της σημασίας της ποιότητας των τροφίμων, τις καταναλωτικές συνήθειες και την ένταξη της προσπάθειας στην εκπόνηση ενός βιώσιμου διατροφικού μοντέλου, τους γαστρονομικούς μύθους, τις συνταγές και το φαγητό στην πεζογραφία, το ρόλο του φαγητού στην ιστορία και στα ιστορικά γεγονότα.

Εκδηλώσεις γύρω από την τέχνη και την αγροτική παραγωγή, με χορευτικές, μουσικές θεατρικές, εικαστικές και φωτογραφικές παρουσιάσεις συλλογικοτήτων και κατοίκων της περιοχής. Έκθεση για την τυποποίηση, προβολή, σχεδιασμό και προώθηση του ελληνικού αγροτικού προϊόντος. Υπαίθρια κουζίνα όπου θα ετοιμάζεται το φαγητό για τη γιορτή, με στόχο την προβολή της ελληνικής γαστρονομίας. Παραδοσιακό ελληνικό γλέντι.

Στόχος της γιορτής είναι η ανάγκη να διαμορφωθεί μέσα από πολιτιστικές παρεμβάσεις προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα του τόπου, συμβάλλοντας στην αναγνωσιμότητα και στη δημιουργία του brand name,  καθώς και η σύνδεση του τουρισμού με τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα και κατ’ επέκταση στην αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Σχετικές Εικόνες:

COMMENTS

Verified by MonsterInsights