HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πιθανή πορεία του καιρού έως και τέλη Φλεβάρη

Πιθανή πορεία του καιρού έως και τέλη Φλεβάρη

Πιθανή πορεία του καιρού για τις επόμενες 30 ημέρες. Ανάλυση συγκεκριμένων δικτύων ατμοσφαιρικής και στρατοσφαιρικής κυκλοφορίας.

 

Αναλύουμε όλα τα υπάρχοντα δεδομένα για να αποκρυπτογραφήσουμε την πιθανή πορεία του καιρού τις επόμενες 20 έως 30 ημέρες στην Ευρώπη και κατά συνέπεια και στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας.

Ταχύτητα ζωνικών ανέμων στη στάθμη των 10hPa
Όπως φαίνεται από την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος του αμερικανικού προγνωστικού μοντέλου οι άνεμοι έπεσαν το προηγούμενο διάστημα όπως αναμενόταν στα μέσα περίπου Ιανουαρίου ενω στη συνέχεια κινούνται σε τιμές ελαφρώς πάνω από τις κανονικές σε ενα ύψος 26 km από το έδαφος. Σταδιακά όπως αναμέναμε μετά από 2-4 εβδομάδες αρχίζουν να φαίνονται τα σημάδια της πρώτης αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης. Μάλιστα συμβαίνει και ένα γεγονός που δεν είναι και πολυ σύνηθες να υπάρξει και δεύτερη στρατοσφαιρική θέρμανση(ΑΣΘ) περίπου στις 20 Φλεβάρη στην οποία συνηγορούν και το αμερικάνικο προγνωστικό μοντέλο αλλά και το ευρωπαϊκό που πιθανόν αυτή τη φορά να σμπαραλιάσει τελείως τον πολικό στρόβιλο. Όπως και να έχει μετά τις 15 περίπου Φεβρουαρίου ανοίγεται μια περίοδος για ψυχρές κατάβάσεις στη βόρεια Αμερική τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη αλλά και την περιοχή της Σιβηρίας. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί και η δεύτερη στάτοσφαιρική θέρμανση(ΑΣΘ) τότε το δεκαήμερο 15 με 25 Φλεβάρη είναι πολύ πιθανό να έχουμε ψυχρή κατάβαση και στην περιοχή της χώρας μας και των Βαλκανίων χωρίς να γνωρίζει κανένας από τώρα αν αυτή θα είναι η ισχυρή και αν συνοδευτεί με χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές.

aas
http://www.weatheriscool.com/

 

ΝΑΟ-ΑΟ 
Οι συγκεκριμένη δείκτες σε συνέχεια της προηγούμενης ανάλυσης που κάναμε πράγματι πήραν τιμές θετικές εξου και η σημαντική καλοκαιρία στη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα με θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές. Όπως βλέπετε όμως το πολλαπλό δείγμα του αμερικανικού προγνωστικού μοντέλου αλλά και από αποκλειστικές πληροφορίες και του ευρωπαϊκού προγνωστικού μοντέλου οι δείκτες σταδιακά το επόμενο διάστημα θα πέσουν σε μηδενικές τιμές περίπου στις 5 με 7 Φεβρουαρίου και θα παραμείνουν σε αρνητικό πρόσημο ενδεχομένως έως και το τέλος του μήνα με μικρές διακυμάνσεις. Αν επιβεβαιωθούν οι αρκετά αρνητικές τιμές που θα πάρουν οι δείκτες τότε μιλάμε για έντονο κύμα ψύχους να απασχολεί τη βόρεια ανατολική και κεντρική Ευρώπη με κάποια πλοκάμια όπως συνήθως γίνεται να επηρεάζουν και κυρίως τμήματα του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας και λιγότερο τα ανατολικονότιας. Ουδείς γνωρίζει από τώρα την ένταση αυτών των ψυχρων εισβολών και το μόνο που μπορούμε να γνωρίζουμε με μια σχετική ασφάλεια είναι η επαναφορά στην ορθόδοξη κυκλοφορία με ανάπτυξη βαρομετρικών χαμηλών από τα δυτικά προς τα ανατολικά της χώρας μας.

bbb
https://www.cpc.ncep.noaa.gov/
rrre
https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

 

ΜJO
Ο συγκεκριμένος δείκτης αν και αφορά τη μετατόπιση των ζωνών βροχής στην ευρύτερη περιοχή της Ινδονησίας παίζει μεγάλο ρόλο στο γενικό μοτίβο του καιρού παγκόσμια. Η κινηση του γίνεται μέσα από τις 8 φάσεις του σχεδιαγράμματος που βλέπετε και την ένταση του σήματος από την στάδιακή μετακίνησή του σε διάφορες φάσεις. Συγκεκριμένος ο δείκτης το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στις φάσεις 6 και 7 οι οποίες δίνουν κατά κύριο λόγο καλοκαιρία στη χώρα μας με πιθανότητα κάποιων σύντομων ψυχρων εισβολών κυρίως στα άνατολικά και νότια όπως πράγματι συμβαίνει. Σταδιακά όμως η ανάλυση από το περισσότερα προγνωστικά μοντέλα δείχνει την κίνηση αυτού του δείκτη προς την φάση 8 περίπου μετά τις 15 με 18 που ευνοει την κάθοδο ψυχρού αυλώνα στην κεντρική Ευρώπη και την κεντρική Μεσόγειο. Αυτό έχει αρχίσει να φαίνεται από χθες αλλά και την σημερινή ημέρα σε κάποια προγνωστικά μοντέλα και ευελπιστούμε τις επόμενες λίγες μέρες να καταστεί το πιο πιθανό σενάριο η έναρξη βροχερής περιόδου για τη χώρα μας με πολλά χιόνια στα ορεινά και όχι μόνο. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην πορεία του δείκτη μετά τις 25 με 29 Φεβρουαρίου για αυτό και δεν μπορούμε να δώσουμε από τώρα μια πιθανή τάση του καιρού για εκείνο το διάστημα. Πάντως είναι εμφανής ότι την περίοδο 15 με 25 φλεβάρη θα πρέπει να έχουμε στη γειτονιά μας κάποιο ψυχρό επεισόδιο.

vfgg
https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι μετά από μία μεγάλη περίοδο αδιάφορου καιρού περίπου 10 ημερών με θερμοκρασίς και πάνω από 20 βαθμούς κελσίου φαίνεται ότι σταδιακά θα αρχίσουμε να έχουμε πτώση της θερμοκρασίας νοτιάδες βροχές από τα δυτικά ενώ στάδιακα από τις 13 με 17 Φλεβάρη φαίνεται να ψυχραινει ο καιρός αρκετά και οι θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Η ανάλυση των παραπάνω δεικτων δείχνουν ανάπτυξη βαρομετρικών χαμηλών από τα δυτικά που θα συνδιαστουν κάποια στιγμη εως και τις 25 περίπου Φλεβάρη με ψυχρές αέριες μάζες που θα δώσουν χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα. Ουδείς γνωρίζει από τόσο νωρίς που θα φτάσουν τα χιόνια πόσο έντονο θα είναι το κύμα ψύχους και ποιες περιοχές ακριβώς της χώρας και των Βαλκανίων θα επηρεάσει περισσότερο.

Η δεύτερη στρατοσφαιρική θέρμανση μπερδεύει ελαφρώς τα πράγματα για το τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά τις 25 του μήνα. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει ψυχρη εισβολή στη δυτική και κεντρική Ευρώπη για κάποιο διάστημα και εκ νέου μετά από 2-3 εβδομάδες θα ξαναμπει η περιοχή των Βαλκανίων στο επίκεντρο νέου ψυχρου διαστηματος. Τοτε θα βρισκόμαστε στο Μάρτιο και φοβάμαι μην έχουμε την επανάληψη των περσινών κακοκαιριών μέσα στην άνοιξη και των χαμηλών θερμοκρασιών.

Η κλιματική αλλαγή δυστυχώς έχει φέρει τέτοια υπερθέρμανση στον πλανήτη που ο Δεκέμβριος εχει γίνει φθινοπωρινός μήνας και ο Μάρτιος και ο Απρίλιος το τέλος του  χειμώνα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.