HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πιθανή πορεία του καιρού έως και τα τελη Ιανουαριου

Πιθανή πορεία του καιρού έως και τα τελη Ιανουαριου

Πιθανή πορεία του καιρού για τις επόμενες 30 ημέρες. Ανάλυση συγκεκριμένων δεικτων ατμοσφαιρικής και στρατοσφαιρικής κυκλοφορίας.

 

Αναλύουμε όλα τα υπάρχοντα δεδομένα για να αποκρυπτογραφήσουμε την πιθανή πορεία του καιρού της επόμενες 20-30 ημέρες στην Ευρώπη και κατά συνέπεια και στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας.

Μέση ταχύτητα ζωνικών ανέμων στη στάθμη των 10hPa.

Η ταχύτητα των ζωνικών (δυτικων) ανέμων σε αυτή τη στάθμη είναι κρίσιμη αφού μας δείχνει σε γενικές γραμμές πόσο πιθανό είναι το επόμενο διάστημα να επιτραπει η ανάπτυξη αντίκυκλώνων εμποδισμού στο βόρειο ημισφαίριο με αποτέλεσμα την μεσημβρινή κυκλοφορία. Μεσημβρινή κυκλοφορία είναι η μεταφορά των ψυχρών αέριων μαζών από τα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη(πέριξ του βόρειου πόλου προς νοτιότερες περιοχές της Ευρώπης της Ασίας και της βόρειας Αμερικής).

Όπως φαίνεται από την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος του αμερικάνικού προγνωστικού μοντέλου οι ανεμοι εχουν ήδη εξασθενήσει αρκετά και θα συνεχίσουν να εξασθενούν εως το πέρας της εκτίμησης δηλαδή κοντά στις 15 με 20 Ιανουαρίου τουλάχιστον. Θα υπάρξει μία πρόσκαιρη άνοδο τις επόμενες ημέρες αλλά αυτη δεν θα ξεπεράσει τις κανονικές τιμές για την εποχή και θα είναι διάρκειας μόνο 1-2 ημερών. Επιβεβαιώνεται σταδιακά δηλαδή αυτό που αναφέραμε στην προηγούμενη ανάλυση που κάναμε στις 17 Δεκεμβρίου ότι πηγαίνουμε ολοταχώς για σημαντική εξασθένηση των ζωνικών ανέμων στη στρατόσφαιρα και από ότι φαίνεται σημαντική πιθανότητα να πέσουμε και κάτω από το επίπεδο του μηδεν δηλαδή να έχουμε και αντιστροφή των ανέμων απο δυτικούς σε ανατολικούς. Φαίνεται λοιπόν ότι θα έχουμε ολοκληρωμένη αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση(ΑΣΘ) και μάλιστα τα τελευταία δεδομένα δείχνουν τη διάσπαση του πολικού στροβίλου σε δύο λόβους έναν στην περιοχή του Καναδά και έναν στην περιοχή της Σιβηρίας και της Σκανδιναβίας. Φαίνεται λοιπόν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα έως και το τέλος Ιανουαρίου θα υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης αντικυκλώνα στην ευρύτερη περιοχή του Ατλαντικού και της Σκανδιναβίας με αποτέλεσμα τον επηρεασμό του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης άπο ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από τη Σιβηρία. Να τονίσουμε ότι συνήθως μετά από την αιφνιδια στρατοσφαιρική θέρμανση (ΑΣΘ) επηρεάζεται κατά βάση κυρίως η κεντρική Ευρώπη και λιγότερο η δική μας περιοχή. Όπως έχω πει όμως και σε προηγούμενα άρθρα κοντά στην ημερομηνία που θα γίνει η σημαντική διάσπαση , κατεβαίνει κάποια ψυχή μάζα και στην ανατολική Ευρώπη και την περιοχή μας έστω και πρόσκαιρα. Αυξάνεται λοιπόν η πιθανότητα ψυχρών αερίων μαζών κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας.

zonik

 

ΝΑΟ-ΑΟ
Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης μας να πούμε ότι όντως σταδιακά προς το τέλος του χρόνου και της αρχές του νέου οι δείκτες θα αρχίσουν να κατεβαίνουν στο μηδέν σταδιακά  και ως και τις 10 του μήνα και κάτω από το μηδέν. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και που θα μας παιδέψει και οφείλεται στην ΑΣΘ που περιγράψαμε πιο πάνω είναι ότι οι δείκτες έχουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις σε καθημερινή βάση αλλά και σε βάθος χρόνου με το αμερικάνικο προγνωστικό μοντέλο να τους πηγαίνει σε πολύ χαμηλές τιμές ενώ αντίθετα ευρωπαϊκό και κάναδικό κυμαινονται σε τιμές κοντά στο -1/-2 που είναι ευνοϊκές για τη χώρα μας. Σε γενικές γραμμές χωρίς να φαίνεται κάτι σοβαρό από άποψη ψύχους από τόσο νωρίς η καταστάση είναι ευνοϊκη για κατάβαση μεγάλου κύματος ψύχους στην κεντρική Ευρώπη μετά τις 8 με 10 Ιανουαρίου. Το πόσο θα υπηρεστεί η χώρα μας και κυρίως η δυτική κεντρική και βόρεια χώρα θα το δούμε στις επόμενες ανανεώσεις των δεικτων.

AO 2NAO 2

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

 

ΜJO
Ο δείκτης αυτός τις επόμενες ημέρες θα κινηθεί προς τις φάσεις 2 και 3 οι οποίες δεν είναι ευνοϊκές για κατάβαση αξιόλογης ψυχρής μάζας στην ανατολική Ευρώπη. Οπως όμως ορθως είχαμε τονισει στο προηγούμενο άρθρο κάποια παροδική ελαφριά ψυχρής εισβολή όντως θα σημειωθεί στην αλλαγή του νέου έτους. Για τη συνέχεια να πούμε ότι φαίνεται ότι μετά τις 6 με 8 θα αρχίσει να πλησιάζει στις φάσεις 4, 5 και 6 που ειναι ψυχρές φάσεις για την ανατολική Ευρώπη άρα αυξάνονται σημαντικά και οι πιθανότητες για κάτι αξιόλογο στην περιοχή μας. Θα λέγαμε με απλά λόγια ότι όσο περνάνε οι μέρες στο νέο έτος τόσο θα αυξάνονται και οι πιθανότητες για επαναφορά επιτέλους του χειμώνας στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

MJO 1

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

 

Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι πράγματι προς το τέλος του χρόνου και στις αρχές του νέου θα έχουμε σημαντική αλλαγή του καιρού με αρκετές βροχές πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα ενω στη συνέχεια θα υπάρξει και πάλι μία ανάπαυλα καλού καιρού. Οι τρεις παραπάνω μεταβλητές φαίνεται ότι θα αρχίσουν να συνδυάζονται ευνοϊκά για την περιοχή μας μετά τις 6 με 8 Ιανουαρίου  με κατάβαση αξιόλογης ψυχρής μάζας στην περιοχή μας. Το μόνο ανησυχητικό που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι η ακριβής ημερομηνία εκδήλωσης της ΑΣΘ αφού ενδεχομένως μετά τη σύντομες ψυχρές εισβολές στην περιοχή μας να πάρει το πάνω χέρι η κεντρική Ευρώπη. Όπως και να έχει αξίζει να τονιστεί οτι για τις επόμενες τουλάχιστον 15 με 20 ημέρες το ενδιαφέρον έγκειται για την δυτική κεντρική και βόρεια χώρα από άποψη πιθανής ψυχρής εισβολής και όχι τα νησιά του Αιγαίου η Αττική η Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Το γενικό μοτίβο του καιρού δηλαδή είναι το κλασικό μιας ΑΣΘ με το ψύχος να συγκεντρώνεται κυρίως στην κεντρική Ευρώπη και από κει ανάλογα την περίσταση να πηγαίνει προς την περιοχή της Ισπανίας της Ιταλίας ή της χώρας μας. Θα ελεγα ότι είναι η πρώτη ανάλυση στην οποία είμαι λίγο πιο αισιόδοξος για επαναφορά του χειμώνα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων για τον φετινο χειμωνα.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.


COMMENTS