HomeΕλλάδα

Η παγίδα της απλής αναλογικής

Η παγίδα της απλής αναλογικής

Αναβρασμός επικρατεί στα κομματικά επιτελεία, καθώς με την εξίσωση της απλής αναλογικής με όσες προσομοιώσεις και αν κάνουν με την τωρινή εικόνα των δημοσκοπήσεων φανερών και κρυφών είναι αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς για να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών απαιτείται εκλογικό ποσοστό πάνω από 50% για τον σχηματισμό κυβέρνησης ή λίγο μικρότερο ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο.

 

Έτσι, δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς για την πρώτη κάλπη αλλά μελετούν συγχρόνως από τώρα τους συσχετισμούς για τη δεύτερη.

Το κεφάλαιο για κυβέρνηση συνεργασίας είναι πάντα ανοικτό, δεδομένου ότι το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής απαιτεί πολύ υψηλά ποσοστά πρωτιάς για το πρώτο κόμμα, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ανοιχτή στην κοινωνία και σε νέα στελέχη, τα οποία θα στελεχώσουν τον κυβερνητικό μηχανισμό. 

«Το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας είναι συμμαχικές κυβερνήσεις, οι οποίες κατά κανόνα δρομολογούν την αστάθεια και δεν προάγουν τη σταθερότητα, ειδικά σε μια πολύ δύσκολη εποχή για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για τον κόσμο», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Στο μέτωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει έτοιμος για κυβέρνηση συνεργασίας σχολιάζοντας ότι «η χώρα δεινοπάθησε με αυτοδύναμες κυβερνήσεις, που ήταν τόσο αυτοδύναμες που τη δύναμή τους την έκαναν βάρος στον λαό». Ωστόσο, ο τρίτος πόλος το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μετατρέπεται σε ρυθμιστικό παράγοντα, παρότι ο Νίκος Ανδρουλάκης διαμηνύει μέχρι στιγμής ότι δεν θα συνεργαζόταν ούτε με τη ΝΔ, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως το Σύνταγμα προβλέπει, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, να δοθούν διερευνητικές εντολές στις τρεις πρώτες δυνάμεις. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση απαιτούνται είτε 151 ψήφοι είτε το λιγότερο 120 «ναι» σε 239 παρόντες βουλευτές.

Με το βλέμμα στις δεύτερες κάλπες

Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει μπόνους εδρών, ανάλογα με τις εκλογικές επιδόσεις του πρώτου κόμματος. Το πρώτο κόμμα αν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε παίρνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών των κομμάτων. Από το 25%, για κάθε 0,5%, το πρώτο κόμμα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Υπολογίζεται ότι για να υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία εδρών, το πρώτο κόμμα πρέπει να είναι γύρω στο 37-38% σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή, δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η αναντιπροσώπευτη ψήφος, τόσο το ποσοστό για την αυτοδυναμία πέφτει πιο πολύ. Και δεν είναι τυχαίο οτι μιλώντας σε μέλη της ΝΟΔΕ Κύπρου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημοσίως στη δεύτερη κάλπη λέγοντας: 

«Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να ψηφίσουμε δύο φορές, για τον απλούστατο λόγο ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με ένα εκλογικό σύστημα στο οποίο δεν πιστεύουμε, το οποίο δεν στηρίξαμε και το οποίο θεωρώ ότι μόνο προβλήματα μπορεί να εγκυμονεί για τον τόπο».

Οι έδρες που χάνονται

Δεδομένου ότι η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει προβληματισμένοι είναι πολλοί υποψήφιοι γαλάζιοι βουλευτές, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι η απλή αναλογική θα μειώσει δραστικά τις εκλόγιμες θέσεις της ΝΔ στην πρώτη εκλογή.

Η Πειραιώς βρίσκεται σε πυρετώδεις διεργασίες για την κατάρτιση των γαλάζιων ψηφοδελτίων και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες ανακοινώσεις υποψηφίων σε ορισμένες περιφέρειες καταδεικνύοντας τη διάθεση για ανανέωση και πολιτικά ανοίγματα, αυξάνοντας στο κατακόρυφο των ανταγωνισμό των συνυποψηφίων, καθώς είναι πολλοί αλλά οι θέσεις λίγες.

[quads id=4]

Πηγή