HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οταν μπλεκόταν οι τηλεφωνικές γραμμές και λέγαμε “πάρε το μηδέν”…

Οταν μπλεκόταν οι τηλεφωνικές γραμμές και λέγαμε “πάρε το μηδέν”…

Το 1876 ο ήχος μεταφέρεται για πρώτη φορά και σύντομα θα εκμηδενίσει τις αποστάσεις και θα αλλάξει την οικονομία, τις κοινωνικές σχέσεις, ακόμη και τις πολεμικές αναμετρήσεις. Είναι μια μεγάλη τεχνολογική και πολιτισμική επανάσταση. Πολύ απλά, η συσκευή μετασχηματίζει τις ηλεκτρικές ταλαντώσεις σε ηχητικές και αποτελείται από πομπό και δέκτη. Εφευρέτης είναι ο Αλεξάντρερ Γκράχαμ Μπελ. Στην Ελλάδα το 1892 επί πρωθυπουργίας Χαρίλαου Τρικούπη ψηφίζεται ο νόμος «Περί τηλεφωνικής συγκοινωνίας» που καθιερώνει το τηλεφωνικό μονοπώλιο και το απόρρητο….

Το 1931 ιδρύεται η ΑΕΤΕ (Ανώνυμος Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία) και το 1949 ιδρύεται ο ΟΤΕ, που αναλαμβάνει να φθάσει η τηλεφωνία στα μεγάλα αστικά κέντρα και σταδιακά σε κάθε χωριό….

146

Τότε φθάνει στη χώρα το πρώτο πλοίο, ειδικά κατασκευασμένο για την πόντιση και συντήρηση τηλεφωνικών καλωδίων μεταξύ των ελληνικών νησιών. Μεταβιβάζεται από την αμερικανική κυβέρνηση στην Ελλάδα το 1947 και παραδίδεται στον ΟΤΕ το 1949 για να μετονομαστεί σε «Θαλής ο Μιλήσιος». Υπηρετεί τις τηλεπικοινωνίες μέχρι το 1983 ενώ το 1991 παραχωρείται στο Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, ώστε να γίνει Πλωτό μουσείο για Πολιτιστικούς Εκπαιδευτικούς και Επιστημονικούς σκοπούς. …

Τις περασμένες δεκαετίες μπορεί κάποιος συνδρομητής να σήκωνε το ακουστικό για να τηλεφωνήσει και να άκουγε τη συνομιλία τρίτων ή στην άλλη γραμμή ο συνομιλητής να είναι άσχετος. Αυτό συνέβαινε γιατί τότε η τεχνολογία ήταν μηχανική και «μπλέκονταν οι γραμμές».  Στις δεκαετίες 60, 70 και 80 οι δυνατότητες ήταν περιορισμένες….Ένα από αυτά ήταν και ένας χαρακτηριστικός ήχος που άκουγαν εκείνη την περίοδο οι συνδρομητές στην τηλεφωνική τους συσκευή. Αυτό συνέβαινε κυρίως τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Τη στιγμή που σχημάτιζαν τον αριθμό στο καντράν του τηλεφώνου, ενεργοποιούσαν το αναλογικό κέντρο του ΟΤΕ. Κάθε φορά που σχημάτιζαν οποιονδήποτε αριθμό ακούγονταν παράσιτα. Τότε, ένας από τους δύο συνδρομητές έλεγε στο ακουστικό «Δεν σε ακούω, πάρε το μηδέν». Το 0 ήταν η «μεγαλύτερη διαδρομή» για το αναλογικό αυτό κέντρο, γι’αυτό έδινε περισσότερη ισχύ και  καθάριζε η γραμμή….

Η πρόσθετη χρήση του αριθμού «0» ανακαλύφθηκε τυχαία όταν ένας τεχνικός του ΟΤΕ συνομιλούσε με έναν φίλο του εκτός δικτύου. Κάποια στιγμή, ο εξωτερικός συνδρομητής δεν τον άκουγε και τότε παρενέβη ένας τεχνικός που άκουσε τη συνομιλία και του είπε «πες του να πάρει το 0 να τελειώνουμε».

Πράγματι, σχημάτισε το 0 στο τηλέφωνο και η γραμμή καθάρισε. Από τότε, η φράση «πάρε το μηδέν» έγινε σήμα κατατεθέν των τηλεπικοινωνιών της εποχής….

 

Πηγή