HomeΠολιτική

Ομιλία Μάξιμου στη Βουλή: Μέτρα για την έξαρση της παραβατικής δράσης στις φυλακές

«Η έξαρση του εγκλήματος, μεγάλου και μικρού, διογκώθηκε ραγδαία, δυστυχώς, και από την μεγάλη μετανάστευση, όπως αποδεικνύουν τα ποσοστά των αλλοδαπών κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. Απότοκο αυτών των συνθηκών ήταν και η έξαρση της παραβατικής δράσης εντός των φυλακών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα που θα επιλύουν τα χρόνια αυτά προβλήματα ή τουλάχιστον θα “βάζουν το νερό στο αυλάκι” για την σταδιακή, έστω, επίλυσή τους. Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, πρόεδρος, στην ομιλία του κατά την επί της αρχής συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής -στην οποία προεδρεύει- του νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Προνοίας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις».

Ο κυβερνητικός βουλευτής ξεκαθάρισε ότι «όταν λέμε “επίλυση” προφανώς, δεν εννοούμε ρυθμίσεις όπως αυτές που, στο όνομα της αποσυμφόρησης των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, άνοιξαν άκριτα τις πόρτες στους πάντες, αφήνοντας ελεύθερους ακόμη και δράστες ειδεχθών εγκλημάτων που πρόλαβαν με την έξοδό τους να τελέσουν νέα εγκλήματα».

 

Άδειες σε τρομοκράτες

Υποστήριξε ότι το παρόν σχέδιο νόμου «είναι μέρος μιας μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την αύξηση του προσωπικού που εργάζονται στα Σωφρονιστικά Καταστήματα αλλά και την ίδρυση νέων σύγχρονων φυλακών, όπως αυτών στον Ασπρόπυργο στη θέση των φυλακών στον Κορυδαλλό που θα καταργηθούν, με υψηλές όμως προδιαγραφές κράτησης, έτσι ώστε να μη χρειάζεται η χώρα μας να οδηγείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Επίσης, οι πρόνοιες για το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, πιστεύω, ότι είναι μία ορθή επιλογή για την πάταξη της εγκληματικότητας εντός των φυλακών και της κάθε είδους εστίας διαφθοράς που έχει “εκκολαφθεί” εδώ και πολλά χρόνια. Θυμίζω, ότι σύμφωνα με στοιχεία που κατά καιρούς είδαν το “φως της δημοσιότητας” από το 2015 ως το 2018 υπήρξαν δεκάδες θάνατοι κρατουμένων αλλά και δεκάδες επιθέσεις εναντίον σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Σε όλους, επίσης, είναι γνωστά τα “πάρτι της χλιδής” σε κελιά περιβόητων κακοποιών όπου είχαν μετατραπεί κυριολεκτικά σε σουίτες. Περιττό να μιλήσουμε για όπλα ή  φονικά εργαλεία ή για ναρκωτικά που έχουν βρεθεί στους χώρους των Καταστημάτων Κράτησης μετά από εφόδους της Αστυνομίας. Πρόκειται για καταστάσεις που αναμφίβολα δεν τιμούν τη χώρα και επιτάσσουν την αλλαγή πλεύσης. Στα θετικά να σημειώσω, ότι τίθεται, επιτέλους, ένας φραγμός στις μεταγωγές σε “αγροτικές” φυλακές σε όσους κρατούμενους, μεταξύ άλλων, έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, όσο και στις άδειες που δίνονταν σχεδόν άκριτα σε κατάδικους για σοβαρά εγκλήματα κάποιοι εκ των οποίων δεν επέστρεφαν ποτέ».

 

Ιατρική περίθαλψη στις φυλακές

Ο Θεσσαλός πολιτικός «με αφορμή την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού», επικαλούμενος τα «48 κρούσματα σε κρατούμενους στο σωφρονιστικό κατάστημα της Λάρισας» επισήμανε «την ανάγκη επαγρύπνησης για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους φυλακισμένους. Οι επισκέψεις εξωτερικών ιατρών και νοσηλευτών στις φυλακές, όπου δεν υπάρχει μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, είναι μια ορθή επιλογή. Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο, αν λάβουμε υπόψη μας ότι για 11.500 κρατουμένους, σύμφωνα με αυτά που είδαμε στην Έκθεση της διαβούλευσης, υπάρχουν 67 νοσηλευτές, μόλις 9 μόνιμοι γιατροί και ένας φαρμακοποιός, σε 34 φυλακές. Στο νέο σχεδιασμό για το ΕΣΥ, για τη μετακορονοϊό εποχή, ελπίζω ότι θα ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες των σωφρονιστικών καταστημάτων. Οι κρατούμενοι δικαιούνται, όπως όλοι, να έχουν πλήρη περίθαλψη».

 

Επαγγελματική κατάρτιση για κρατουμένους

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επαίνεσε την «οργάνωση του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» που σκοπό έχει την επαγγελματική κατάρτιση, την αποκατάσταση, την οικονομική συμπαράσταση και την προετοιμασία για την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων και των αποφυλακισμένων. Η λειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, όπως της Λάρισας που πραγματικά λειτουργεί υποδειγματικά, έχει δημιουργήσει ήδη μια ελπιδοφόρα παράδοση που πρέπει να βρει συνέχεια και εύρος».

 

Φθορές σε αγροτικές καλλιέργειες

Ο πρόεδρος της Επιτροπής έκανε «ειδική μνεία στη ρύθμιση που προβλέπει διοικητικά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ζώων, τα οποία προκαλούν φθορές σε αγροτικές καλλιέργειες και μάλιστα ανάλογα με τις φορές που έχει διαπραχθεί το αδίκημα. Είναι μια εύλογη ρύθμιση που έρχεται να καλύψει το κενό που προκλήθηκε από την κατάργηση της αγροφυλακής, σε περιοχές με έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα».

 

Τιμητικές προαγωγές αποστράτων

Τέλος, ευχαρίστησε τον υπουργό «προσωπικά, αλλά και εκ μέρους των αποστράτων της αστυνομίας και της πυροσβεστικής», γιατί όπως είπε, έλαβε αρκετά τηλεφωνήματα, «για την τιμητική προαγωγή στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή και του Πυράρχου, αντίστοιχα, όσων έχουν τις προϋποθέσεις, όπως είχε συμβεί στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο για τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να γεννιούνται, βεβαίως, συνταξιοδοτικές ή άλλες οικονομικές απαιτήσεις. Ήταν ένα ζήτημα ισονομίας και ηθικής τάξεως».