HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Οι σεισμοί του Δαμασίου (Β. Θεσσαλία): πρώτη ανακοίνωση της Ερευνητικής Ομάδας Γεωλογίας των Σεισμών τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ.

Οι σεισμοί του Δαμασίου (Β. Θεσσαλία): πρώτη ανακοίνωση της Ερευνητικής Ομάδας Γεωλογίας των Σεισμών τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ.

Η Ερευνητική Ομάδα Γεωλογίας των Σεισμών του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., αποτελούμενη από τον Ομοτ. Καθηγητή Σπύρο Παυλίδη, τον Αναπλ. Καθηγητή Αλέξανδρο Χατζηπέτρο, τον Γεωλόγο MSc – Πολιτικό Μηχανικό Ευάγγελο Κρεμαστά  και τον Μεταπτυχιακό φοιτητή Αθανάσιο Χατζηιωάννου πραγματοποίησε γεωλογική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή του σεισμού.  Κατέγραψε και χαρτογράφησε δεκάδες εμφανίσεις ρευστοποίησης εδαφών, με τη μορφή «κρατήρων» και ροών άμμου, από πίδακες υπόγειου νερού.

Ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν στις περιοχές κατά μήκος του Πηνειού, στην περιοχή μεταξύ Κουτσόχερου και Πηνειάδας, καθώς και στην κοιλάδα του Τιταρήσιου ποταμού, όπως στο χωριό Βλαχογιάννι. Τα φαινόμενα ρευστοποίησης δημιουργούνται σε χαλαρά εδάφη κατά τη διάρκεια του σεισμού, όταν αμμώδη και μικροκροκαλώδη υπόγεια στρώματα  κορεσμένα σε υπόγειο νερό συμπεριφέρονται ως ρευστά.

seismos deigma1

Με τη συμβολή των αποτελεσμάτων της Δορυφορικής Συμβολομετρίας και της ανάλυσης της σεισμικής ακολουθίας, η γεωλογική έρευνα έδειξε ότι το πολύ γνωστό και μελετημένο ρήγμα του Τυρνάβου, καθώς και το ρήγμα της κοιλάδας του Τιταρίσιου, ως προέκταση του γνωστού ρήγματος της Λάρισας, δεν ήταν τα σεισμογόνα ρήγματα, αν και φαίνεται ότι συνλειτούργησαν με το κυρίως σεισμογόνο ρήγμα.

Για το άγνωστο αχαρτογράφητο σεισμικό ρήγμα υπάρχουν και καταγράφηκαν σοβαρές επιφανειακές γεωλογικές ενδείξεις που το εντοπίζουν σε σχιστολιθικά και γνευσιακά πετρώματα, όπου έδρασε ως κρυμμένο – τυφλό ρήγμα (blind fault). Μια πιο τεκμηριωμένη ερμηνεία για τη σεισμογόνες δομές θα ανακοινωθεί σύντομα μετά την επεξεργασία όλων των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων.

Οι σεισμοί αυτοί της Βόρειας Θεσσαλίας με την ιδιαιτερότητά τους προσθέτουν νέα αναθεωρητικά επιστημονικά συμπεράσματα και συμβάλουν τόσο στην κατανόηση του πολύπλοκου φαινομένου του σεισμού, όσο και στην πρακτική εφαρμογή για τη συνεχή αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

  • Φωτογραφία εξώφυλλου, Χαρακτηριστικό παράδειγμα ρευστοποίησης: κρατήρας και ροές άμμου στην περιοχή της Πηνειάδας
  • Φωτογραφία κειμένου, Λεπτομέρεια της επιφάνειας του γεωλογικού ρήγματος, το οποίο πιστεύεται ότι συνδέεται με τον κύριο σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021. 

Πηγή