HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πολιτικοί του ν. Λάρισας από τις εκδηλώσεις μνήμης των 113 ετών από την εξέγερση του Κιλελέρ

Οι πολιτικοί του ν. Λάρισας από τις εκδηλώσεις μνήμης των 113 ετών από την εξέγερση του Κιλελέρ

Οι πολιτικοί του ν. Λάρισας βρέθηκαν στο Κιλελέρ για τις εκδηλώσεις μνήμης των 113 ετών από την εξέγερση του και δήλωσαν τα εξής:

 

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΚΙΛΕΛΕΡ: Θα συνεχίσουνε να στηρίζουμε έμπρακτα τους αγρότες

«Το Κιλελέρ είναι διαχρονικό σύμβολο των αγώνων του αγροτικού κόσμου για βελτίωση των συνθηκών ζωής στην περιφέρεια. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, εν μέσω εξωγενών παγκόσμιων κρίσεων, όπως η υγειονομική με την πανδημία και η ενεργειακή με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και ακραίων καιρικών φαινομένων με πρωτόγνωρες καταστροφές, όπως αυτές του “Ιανού”, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε πραγματικά αρωγός στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Αξιοποιώντας κάθε δυνατό χρηματοδοτικό εργαλείο, πέραν του ΕΛΓΑ, στήριξε έμπρακτα το αγροτικό εισόδημα. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στη νέα τετραετία εφόσον ο  ελληνικός λαός μας ανανεώσει την εντολή διακυβέρνησης». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από το Μνημείο του Κιλελέρ, όπου, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Γεωργαντά, τιμήθηκε η 113η επέτειος του αγροτικού ξεσηκωμού. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι «τα γεγονότα της εξέγερσης των κολίγων για την αναδιανομή της γης το 1910 σημάδεψαν τον τόπο μας, την ομώνυμη περιοχή του Κιλελέρ και τη Θεσσαλία και αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο για την πρωτογενή παραγωγή. Οι κολίγοι διεκδίκησαν την αναδιανομή της γης, το δικαίωμα να μπορούν να κατέχουν τη γη, την οποία με τα χέρια τους καλλιεργούσαν υπό σχεδόν απάνθρωπες συνθήκες, για να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις οικογένειές τους. Ουσιαστικά διεκδίκησαν και, εντέλει, πέτυχαν το δικαίωμα να ορίζουν τη μοίρα τους.

Το μήνυμα των αγώνων τους παραμένει επίκαιρο. Οι χαλεποί καιροί που διανύουμε προκαλούν ουκ ολίγα προβλήματα και η πρωτογενής παραγωγή πρέπει να παραμείνει βασικός κρίκος για την ανάπτυξη του τόπου. Οι κρίσεις των προηγούμενων ετών και η κλιματική αλλαγή μας ανέδειξαν τον σοβαρό κίνδυνο της επισιτιστικής απειλής.

Συνεπώς, το σύγχρονο μήνυμα του ξεσηκωμού του Κιλελέρ είναι να εργαστούμε ώστε η γεωργία και η κτηνοτροφία να παραμείνουν ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης για την περιοχή μας, αλλά και για τη χώρα. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι πρωτίστως η αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας. Οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν να είμαστε ανταγωνιστικοί και ευέλικτοι, να παράγουμε ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα με καινοτόμους τρόπους, που θα μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα αξιοποιούν τα οφέλη του συνεταιρίζεσθαι. Έχουμε το κλίμα, έχουμε τη γη, έχουμε τους ανθρώπους για να το πετύχουμε. 

Οι πρόγονοί μας διεκδίκησαν και πέτυχαν τη συλλογική και ατομική τους πρόοδο μέσω της αγροτικής μεταρρύθμισης. Για να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους οφείλουμε να θωρακίσουμε την αγροτική παραγωγή και να ατενίσουμε το μέλλον βασιζόμενοι σε αξιόπιστες πολιτικές, που αντιμετωπίζουν με συνέπεια και ευθύνη τις προκλήσεις των καιρών».

 

 

Κέλλας από Κιλελέρ: Οι αγρότες «ψυχή» της κοινωνίας 

Στις εκδηλώσεις μνήμης των 113 ετών από την εξέγερση του Κιλελέρ παρέστη ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα

Ο Λαρισαίος πολιτικός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και πραγματοποίησε ομιλία για την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών το 1910, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Οι Λαρισαίοι αγρότες έγραψαν με το αίμα τους ένα φωτεινό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας. Παρότι η Θεσσαλία απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό το 1881, η λύτρωση των ακτημόνων αγροτών ήρθε 42 χρόνια αργότερα, αφού προηγήθηκε ο μεγάλος ξεσηκωμός του 1910. Χάρη στην αυτοθυσία τους, διάνοιξαν τον δρόμο σε μία από τις σπουδαιότερες μεταρρυθμίσεις στην ιστορία του ελληνικού κράτους. 

Το γαιοκτητικό σύστημα των τσιφλικιών, που ήταν απότοκο της τουρκοκρατίας, κατέδειξε πως τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και η εκμετάλλευση των αδύναμων δεν είχαν εθνική ταυτότητα, αλλά συνιστούσαν παθογένειες της οικονομίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, τις οποίες το κράτος όφειλε να αντιμετωπίσει. 

Ευτυχώς για την Ελλάδα, η δημοκρατική φύση του ελληνικού λαού και η πρόσδεσή μας στον νομικό πολιτισμό και τις αξίες του πολιτισμένου κόσμου συνέβαλαν στο να διαμορφωθεί στην πατρίδα μας κοινωνικό κράτος δικαίου και να υπάρξει σχεδιασμός από πλευράς της πολιτείας για την άμβλυνση των ανισοτήτων και την προστασία των ασθενέστερων».

Ο Χρήστος Κέλλας, εστιάζοντας στο σύγχρονο νομοθετικό έργο για την προστασία των αγροτικών ιδιοκτησιών, αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις του σε νομοσχέδια του υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, που ψηφίστηκαν πρόσφατα απ’ τη Βουλή, σημειώνοντας:

«Οι παρεμβάσεις για την προστασία των αγροτικών ιδιοκτησιών απέναντι σε μεγάλα συμφέροντα συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Το Σύνταγμά μας και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ ορίζουν ότι η ατομική ιδιοκτησία προστατεύεται και δύναται να απαλλοτριωθεί μόνο για λόγους δημόσιας ωφέλειας. Αυτό τόνισα και κατά τη συζήτηση του πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος στη Βουλή, όπου ο Κώστας Σκρέκας προχώρησε σε μείωση του ποσοστού απαλλοτρίωσης γηπέδων εγκατάστασης για φωτοβολταϊκά από 20% σε 2%, προκειμένου να προστατευθούν οι αγροτικές ιδιοκτησίες. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι η μείωση στο 20% ήρθε έπειτα από ρύθμιση της κυβέρνησης που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι. Γιατί, δυστυχώς, μέχρι τότε, το ποσοστό αυτό ήταν στο 100%, εξαιτίας νόμου που είχε ψηφιστεί το 2001. 

Άλλο πρόσφατο παράδειγμα νομοθετικής παρέμβασης για τη διασφάλιση οικογενειακών αγροτικών ιδιοκτησιών είναι αυτό της Κάρλας. Ο κ. Γεωργαντάς  νομοθέτησε την οριστική απόδοση των αποστραγγισμένων εκτάσεων της λίμνης στους ιδιοκτήτες τους. Το δημόσιο παραιτήθηκε από τα δικαιώματα κυριότητας, τόσο για τις περιπτώσεις που οι αγρότες μας κατέχουν τη συγκεκριμένη γη με νόμιμους τίτλους είτε και με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, όσο και για εκείνες τις περιπτώσεις όπου οι καλλιεργητές νέμονται τα αγροτεμάχια από το 2003 μέχρι σήμερα. Οι αγρότες απ’ το Καλαμάκι του Δήμου Κιλελέρ, την Έλαφο Αγιάς και τα υπόλοιπα παρακάρλια χωριά υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την οριστική λύση στο χρονίζον αυτό θέμα». 

Ο Λαρισαίος βουλευτής αναφέρθηκε, ακόμη, σε μέτρα στήριξης, που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. Ειδικότερα, υπογράμμισε την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 1 δις ευρώ από τον ΕΛΓΑ, την κάλυψη αυξήσεων στο αγροτικό ρεύμα κατά 90%, την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, τη διάθεση 89 εκ. ευρώ στους κτηνοτρόφους και 60 εκ. ευρώ στους αγρότες για την αντιμετώπιση των αυξήσεων σε ζωοτροφές και λιπάσματα καθώς και την υπαγωγή αυτών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, αλλά και την εντατικοποίηση των ελέγχων για νοθείες προϊόντων.  

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε πως στόχος της ΝΔ είναι να στηριχθούν ακόμη περισσότερο οι αγρότες την προσεχή τετραετία και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, καταλήγοντας:

«Για τη Λάρισα, η αγροτική παραγωγή είναι η “καρδιά” της οικονομίας και οι αγρότες είναι η “ψυχή” της κοινωνίας μας. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους». 

Δείτε εδώ την ομιλία του Λαρισαίου πολιτικού: https://youtu.be/jzQEK4qJfOE

 

Ε. Λιακούλη στο Κιλελέρ:  «Η Αγροτιά ξανά πρωτοπόρος για την Αλλαγή»

 

Στη γενέτειρά της το Κιλελέρ, στις εκδηλώσεις μνήμης των 113 χρόνων από την εξέγερση των Αγροτών το 1910, παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος του  ΠΑΣΟΚ – Κινήματος  Αλλαγής και του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη,  η Γραμματέας  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.  Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης και της κατάθεσης στεφάνων, η Λαρισαία Βουλευτής απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. 

Εισαγωγικά, υπενθύμισε αποσπάσματα που είχε εκφωνήσει στο Κιλελέρ ο Ανδρέας Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «τα λόγια του Πρωθυπουργού της Αγροτιάς, του Ιδρυτή μας, αντηχούν ακόμα δυνατά, πιο επίκαιρα από ποτέ, σήμερα, που η Αγροτιά είναι ξανά πρωτοπόρος στους νέους αγώνες, τιμά την Ιστορία της και συνεχίζει να διεκδικεί την Αλλαγή».

Στη συνέχεια, επισήμανε πως «ανταμώνουμε σε χώματα ποτισμένα με αίμα. Το αίμα των προγόνων μας, το 1910, και το αίμα των παιδιών μας, πριν 26 μέρες. Το τρένο της 6ης Μαρτίου 1910 και το τρένο της 28ης Φεβρουαρίου 2023 ήταν και τα δυο γεμάτα με όνειρα και προσδοκίες, αλλά συναντήθηκαν και τα δυο το θάνατο. Το όνειρο των κολίγων για αναδιανομή των τσιφλικιών, σε λίγα χρόνια έγινε  πραγματικότητα. Τα όνειρα των χαμένων νιάτων των Τεμπών, σβήστηκαν βίαια. Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε».

«Όσοι είχαμε την ευλογία να γεννηθούμε και να μεγαλώσουμε στη γη του Κιλελέρ, κουβαλάμε έναν πολύτιμο θησαυρό. Τον θησαυρό των κολίγων προγόνων μας, που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι και να μιλήσουν για δικαιώματα κόντρα στα προνόμια. Των παππούδων και των γιαγιάδων μας, που μετέτρεψαν τον δικό τους ιδρώτα, σε “λίπασμα” για να ανθίσει το δικό μας μέλλον. Γι’ αυτό εμείς, στο πρόσωπο κάθε Αγρότισσας και κάθε Αγρότη βλέπουμε να λάμπει η σπίθα της “ρίζας” μας. Η “σπίθα” της αγάπης για αυτά τα χώματα, της δημιουργίας και της προκοπής. Γι’ αυτό, θεωρούμε καθήκον μας, να κρατήσουμε τη “σπίθα” αναμμένη μέσα στην “καταιγίδα”. Απέναντι στο δυσθεώρητο κόστος παραγωγής, στην ενεργειακή κρίση, στις ιλιγγιώδεις αυξήσεις των πρώτων υλών, στην ερημοποίηση των χωριών μας, στην αδιαφορία δυο διαδοχικών Πρωθυπουργών που “έστησαν” την Αγροτιά “στο απόσπασμα”», υπογράμμισε η Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Λαρισαία Βουλευτής ανέδειξε πως «η φτωχοποίηση, η διόγκωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η καθημερινή ανασφάλεια, δεν ταιριάζουν στην περήφανη  Αγροτιά μας. Η εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα, η αισχροκέρδεια εις βάρος του, δεν καλύπτεται με προεκλογικά “καθρεφτάκια”, μιας Κυβέρνησης που τέσσερα χρόνια κινήθηκε χωρίς συνολικό στρατηγικό σχέδιο αγροτικής πολιτικής. Τα δικαιώματα των αγροτών – και βεβαίως των κτηνοτρόφων – είναι αδιαπραγμάτευτα.  Βρίσκονται στην προμετωπίδα του προγραμματικού σχεδίου του ΠΑΣΟΚ. Με στοχευμένες, τεκμηριωμένες, καινοτόμες και κοστολογημένες προτάσεις, για μια σύγχρονη ανθεκτική ύπαιθρο, αναπτυξιακή “ατμομηχανή” της πατρίδα μας».

Η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη διεκδίκησή της, που ανέπτυξε και στην Ολομέλεια της Βουλής, «να δημιουργηθεί στο νομό Λάρισας μια πιλοτική δομή δωρεάν στήριξης, εκπαίδευσης και πληροφόρησης του αγροτικού κόσμου για τις τεχνολογικές εξελίξεις, τα νέα προγράμματα και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης, αξιοποιώντας απόλυτα και την ανάπτυξη της Αβερώφειου Σχολής».

Τέλος, τόνισε με έμφαση ότι «το θρόισμα από τα ματωμένα στάχυα του 1910 δεν έχει σιγήσει. Μας υπενθυμίζει το χρέος του αγώνα. Ενός αγώνα που δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από όσα αξίζει, μπορεί και δικαιούται η Αγροτιά μας. Τα κατάφεραν – και μάλιστα από το μηδέν – οι κολίγοι παππούδες μας. Στη μνήμη τους, ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε και εμείς».

 

Ρένα Καραλαριώτου από το Κιλελέρ: «Συνέργειες και κοινό μέτωπο για το μέλλον του αγροτικού κόσμου»

 

«Τιμούμε τους αγωνιστές του αγροτικού κόσμου, οι οποίοι δεν δίστασαν να κάνουν τη μεγαλύτερη θυσία: να δώσουν τη δική τους ζωή για τη ζωή των επόμενων γενεών. Τιμούμε εκείνους που αγωνίστηκαν για τη γη τους, για το δικαίωμα να παράγουν και να φροντίζουν τις οικογένειές τους. Το μήνυμά τους για το μέλλον του αγροτικού κόσμου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ», σημείωσε η γενική γραμματέας ΠΕΔ Θεσσαλίας, κ.Ρένα Καραλαριώτου.

Από το Κιλελέρ, όπου και βρέθηκε για την επέτειο των 113 ετών από την εξέγερση των αγροτών, η κ.Καραλαριώτου, υπογράμμισε τους σημερινούς αγώνες για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, για την εκπαίδευση και την οικονομική στήριξη των νέων αγροτών, τους αγώνες για να κρατηθεί ο κόσμος στον τόπο του. 

«Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε, οφείλουμε να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, τα συνεταιριστικά σχήματα, τα έργα άρδευσης, αλλά και ύδρευσης, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα των αγροτών μας να μένουν στον τόπο τους, να δημιουργούν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, να εξασφαλίζουν τις οικογένειές τους. 

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει τη βούληση να το κάνει και εμείς είμαστε εδώ να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή. Έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες ιδίως για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, ωστόσο χρειάζεται να διεκδικήσουμε ακόμη περισσότερα μέτρα και λύσεις, ώστε 

ο αγροτικός κόσμος να απολαμβάνει τιμές που να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και τον κόπο του», τόνισε η κ.Καραλαριώτου. 

 

Απόστολος Πέκας: «Οι εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής να είναι Γιορτές Δημοκρατίας»

Στη χθεσινή εκδήλωση μνήμης και τιμής για την συμπλήρωση 113 χρόνων από την εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ παραβρέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Απόστολος Πέκας.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση ο κ. Πέκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρευρέθηκα χθες στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για την συμπλήρωση 113 χρόνων από την εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ.

Το Κιλελέρ παραμένει πάντα επίκαιρο. Παρά το γεγονός πως η απαλλοτρίωση της γης και η διανομή των τσιφλικιών στους καλλιεργητές της δεν αποτελεί το κύριο αίτημα των αγροτών στις μέρες μας, ο αγώνας για την καθημερινή τους επιβίωση γίνεται συνεχώς δυσκολότερος. Ο αγρότης και η αγρότισσα ατενίζει το μέλλον γεμάτος/η απελπισία.

Ως γιος δυο εργαζόμενων γονιών στην «παλιά» Αγροτική Τράπεζα και με τον πατέρα μου ως διευθυντή, επί σειρά ετών η παρουσία μας στις εκδηλώσεις ήταν κάτι παραπάνω από αυτονόητη. Με χαρά παρευρισκόμασταν κάθε χρόνο στις μαζικότατες εκδηλώσεις και μέσα από αυτές μάθαμε την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.

Η χθεσινή παρουσία μου ομολογώ πως με γέμισε θλίψη. Η μεγαλύτερη γιορτή του αγροτικού κόσμου, διοργανώθηκε από μεριάς της πολιτείας, ως ένα μνημόσυνο με κομματικό-κυβερνητικό χαρακτήρα.

Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε δύο σημεία που μου έκαναν αλγεινή εντύπωση και τα οποία δικαιολογούν τον παραπάνω χαρακτηρισμό:

Τα κόλλυβα!!

Αν είναι δυνατόν! Πρώτη φορά πάω σε εκδήλωση μνήμης και με «κερνάνε» κόλλυβα. Δεν ξέρω ποιος/α είχε την φαεινή ιδέα αλλά εδώ υπάρχει μία σύγκρουση αντιλήψεων η οποία πρώτα από όλα είναι ιδεολογική. Ή θα αποφασίσουμε να αντιμετωπίσουμε τις εκδηλώσεις αυτές ως μνημόσυνα ή ως εκδηλώσεις μνήμης μέσα από τις οποίες η τιμή στους αγώνες του παρελθόντος θα ανοίγει τον δρόμο στις διεκδικήσεις του μέλλοντος.

Η τοποθέτηση του Βουλευτή της ΝΔ και συντοπίτη μας κ. Κέλλα ως εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Κέλλας είχε την ύψιστη τιμή να παρευρίσκεται στον ιστορικό αυτό χώρο ως εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου της χώρας μας και του ίδιου του προέδρου της Βουλής. Αντί αυτού επέλεξε να «τσαλαπατήσει» την τιμή αυτή και να τοποθετηθεί σκληρά ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός πως όλοι/ες οι πολιτευτές της ΝΔ είχαν ξεκάθαρη εντολή να είναι εξαφανισμένοι/ες μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Είναι κάτι που τους/τις έχει κάνει ιδιαίτερα ανυπόμονους/ες καθώς φαίνεται. Ο χειρισμός όμως αυτών των περιπτώσεων προς κομματικό όφελος εκτός από το ότι δεν τιμά κανέναν, διαιωνίζει και μία από τις βασικότερες παθογένειες του Ελληνικού Κράτους, αυτή της χρήσης του ως λάφυρο. Να θυμίσω εδώ πως η αντιμετώπιση τους έχει γίνει σημαία τελευταία από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, οπότε καλό είναι να ξεκινήσουν τον αγώνα κοιτάζοντας τους προς τους εαυτούς τους.

Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση πρέπει να σκύψει πάνω και από αυτό το θέμα. Η πολιτεία οφείλει να σταματήσει να βλέπει τις εκδηλώσεις αυτές ως ένα διεκπεραιωτικό πανηγυράκι και να τις μετατρέψει σε γιορτές δημοκρατίας.

Η πολιτεία δεν μπορεί να αρνηθεί σε κανέναν δημοκρατικό χώρο να τιμήσει τους αγώνες όπως πιστεύει, ακόμα και αν αυτό οδηγεί σε παραπάνω από μία εκδηλώσεις ανά περίπτωση.

Έχει όμως την ευθύνη οι δικές της εκδηλώσεις να είναι αυτές που θα διασφαλίζουν και θα ενισχύουν την συλλογική μνήμη της κοινωνίας μας απέναντι στη λήθη. Να τίθενται τα ζητήματα και τα ιστορικά γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση σύμφωνα με τις επεξεργασίες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Τέλος, έχει την ευθύνη οι εκδηλώσεις αυτές να είναι σάρκα από την σάρκα της κοινωνίας με την εξασφάλιση της συμμετοχής θεσμών, συλλόγων, συνδικάτων, της εκπαιδευτικής κοινότητας και του μέγιστου δυνατού αριθμού των πολιτών της.

Υ.Γ. Τουλάχιστον τα κόλλυβα ως κόλλυβα ήταν καλά και ο κ. Κέλλας, σε αντίθεση με άλλους, καλός ομιλητής.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.