HomeΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Φράγκοι στη Θεσσαλία

Οι Φράγκοι στη Θεσσαλία

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ. ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΔΡΙΤΗΣ. ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΦΡΑΓΚΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ. 

Η Θεσσαλία στους αιώνες που πέρασαν, ήταν δέλεαρ για Αυτοκρατορίες της Δύσης και της Ανατολής για πολλούς λόγους. Πέρασμα από Βορρά προς Νότο που την αντάλλασσαν με άλλες περιοχές μετά από την υπεροχή νέων αυτοκρατοριών. Η Άλωση της  Πόλης από τους Φράγκους , ή Δ Σταυροφορία έφερε ανακατατάξεις και μοίρασε την τράπουλα ξανά και η Θεσσαλία βρέθηκε προσαρτημένη στο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης να διανύει περίοδο Λατινοκρατίας.

Ήταν 13 Απριλίου του 1204 η Άλωση της Κωνσταντινούπολης  ήταν η κορύφωση της Τέταρτης Σταυροφορίας. 

Ο Βαλδουίνος κόμης της Φλάνδρας στέφθηκε νέος Αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης.

Τα νέα δεδομένα έφεραν ανακατατάξεις στις κατακτημένες περιοχές ,που μοιράστηκαν σε ευγενείς, σαν αντάλλαγμα των υπηρεσιών τους στην εκστρατεία.

Στον Βονιφάτιο Μομφερά προσφέρθηκαν οι περιοχές της Μ.Ασίας.Μετά από ζημώσεις συζητήσεις υπέκηψε ο Αυτοκράτορας Βαλδουίνος στις επιθυμίες τουΒονιφάτιου και του έδωσε την Μακεδονία.

Η Μακεδονία απετέλεσε ένα ιδιαίτερο Βασίλειο με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η συνδιαλαγή δεν τελείωσε εκεί .αφού ο Αυτοκράτορας   αντάλλαξε την Θεσσαλία που είχαν οι Βενετοί με την Κρήτη.  Η Θεσσαλία υπαγόταν πλέον στο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης. με μια πράξη παραχώρησης ,που υπογράφθηκε στην Ανδριανούπολη στον Αύγουστο του 1204 .

Βρισκόμαστε λοιπόν στην Θεσσαλία  παραμονές που οι Φράγκοι προετοιμάζονταν για την κάθοδο στη Θεσσαλία.

Η Θεσσαλία ήταν δύσκολη υπόθεση που η πολυπλοκότητα της έγκειται  στην σύζυγο του Πρώην Αυτοκράτορα  Άλέξιου Γ Αγγέλου ,Ευφροσύνη.

Η Αυτοκράτειρα είχε στην κυριότητα της  μεγάλο κομμάτι της περιοχής ,που ήταν πιθανός θύλακας αντίστασης.

Ο Βονιφάτιος Μομφερά που η Θεσσαλία ήταν διακαής επιθυμία του, την άνοιξη του 1205 με τον στρατό του ξεκίνησε για την κεντρική Ελλάδα διασχίζοντας την κοιλάδα των Τεμπών.

Εισέβαλε στο κάμπο της Ανατολικής Θεσσαλίας και περνώντας από από ένα στενό πέρασμα του Πηνείου πέτυχε την Άλωση της Λάρισας.

Η Λάρισα παραδόθηκε χωρίς αντίσταση και στη συνέχεια και άλλες θεσσαλικές πόλεις. Αγανακτισμένοι ,καταπιεσμένοι από την σκληρότητα των γαιοκτημόνων ,πίστεψαν σε καλύτερες μέρες.

Η Θεσσαλία την Άνοιξη του 1205 υπαγόταν πλέον στο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το  Ανατολικό μέρος της Θεσσαλίας ανήκε στον Βονιφάτιο ,ενώ κάποια μέρη της Δυτικής Θεσσαλία περιήλθαν στην εξουσία του Ιδρυτή του πειρωτικού Κράτους Μιχαήλ Α Δούκα.

Οι Λατίνοι Βαρώνοι πλέον εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλία, με τον Βαρώνο Γουλιέλμο να έχει την Λάρσα και τα περίχωρα της, προσθέτοντας στο όνομα του τον τίτλο Ντι Λάρισα.

Ο Βονιφάτιος στην ουσία είχε την επικυριαρχία από τα παράλια της Θεσσαλονίκης έως τον Αλμυρό και την πεδιάδα γύρω από την Λάρισα.

Μια περίοδος ταραχών που σημαδεύτηκε από τον θάνατο του Βονιφάτιου  και του Αυτοκράτορα Βαλδουίνου και την ανακήρυξη νέου Αυτοκράτορα στη Κωνσταντινούπολη Ερρίκος ο Α.

Ο θάνατος του Βονιφάτιου δημιούργησε εντάσεις για το ποιος ήταν ο διάδοχος του.Από τη μια η χήρα του που κυβερνούσε στο όνομα του ανήλικου γιού της Δημήτριο ,από την άλλη οι Λομβαρδοί ιππότες που πίστευαν ότι διάδοχος ήταν ο Γουλιέλμος Μομγερατικός ,γιος του από προηγούμενο γάμο.

Η σύγκρουση αυτή ταλάνισε για μεγαλο διάστημα την Θεσσαλονίκη αλλά επεκτάθηκε έως την Θεσσαλία.

Ο Ερρίκος ,ο νέος Αυτοκράτορας προσπάθησε αρκετά μέσω της διπλωματικής οδού να ξεκαθαρίσει την κατάσταση ,πράγμα που τελικά δεν μπόρεσε επιτευχθεί.

Το 1208 έστεψε τον Δημήτριο βασιλιά της Θεσσαλονίκης,πράγμα που ανάγκασε του; Λομβαρδούς να φύγουν στην Θεσσαλία και αργότερα στην Θήβα. Οι Λομβαρδοί της Λάρισας άρχισαν να οργανώνουν ένοπλη αντίσταση .

Απρίλιος του 1209 η πολιορκία της Λάρισας ήταν γεγονός. Ο Γουλιέλμος Ντι Λάρισα αναγνώρισε την κυριαρχία του Ερρίκου και διατήρησε τις κτήσεις του στην Λάρισα και στις γύρω περιοχές.

Πηγή

Γράφει Μαλίτα Κατερίνα