HomeΓυναίκα

Οι δράσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών και τη στήριξη των θυμάτων

Οι δράσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών και τη στήριξη των θυμάτων

Η Κυβέρνησή της Νέας Δημοκρατίας, με σχέδιο και τόλμη, έσπασε το χρόνιο απόστημα, σήκωσε το πέπλο της σιωπής,  βοηθώντας αποφασιστικά τις γυναίκες θύματα βίας και οδηγώντας ταυτόχρονα στη Δικαιοσύνη τους θύτες. 

 

 

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, προκρίνεται ως άξονας προτεραιότητας, η «πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας», και περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις, από όλα τα Υπουργεία, με στόχο την καταπολέμηση των ανισοτήτων των φύλων και του φαινομένου της βίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο. Ο άξονας αυτός περιλαμβάνει  τέσσερις στόχους:

  1. Την εφαρμογή των προβλέψεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
  2. Την καταπολέμηση της βίας στην εργασία.
  3. Την ενίσχυση και αναβάθμιση του Δικτύου Δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών,
  4. Και την καταπολέμηση και άλλων μορφών βίας.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων διαθέτουν ένα ασφαλές και σταθερό Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών, αποτελούμενο από:

  • 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, που  στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων, εξειδικευμένων στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου. Παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης, νομικής και εργασιακής -συμβουλευτικής.
  • 19 Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών όπου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας τους (κορίτσια ανεξαρτήτως ηλικίας και αγόρια έως 12 ετών) με μέγιστο χρόνο φιλοξενίας τους 6 μήνες.
  • Την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας και προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και  συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου.
  • Παράλληλα, μπήκε σε εφαρμογή  το PUNIC BUTTON που δίνεται σε γυναίκες – θύματα βίας και τις βοηθά να απομακρύνονται από το κακοποιητικό περιβάλλον και να λαμβάνουν άμεσα βοήθεια και στήριξη.
  • Αξιοποιείται το Εργαλείο εκτίμησης κινδύνου για γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας προκειμένου να εκτιμηθεί το επίπεδο κινδύνου επανάληψη της βίας στο στενό τους περιβάλλον.
  • Παρέχονται επίσης:
    • Στήριξη άνεργων γυναικών θυμάτων βίας με αύξηση μοριοδότησης κατά 40% στο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας,
    • Δυνατότητα ένταξης των άνεργων γυναικών θυμάτων στο πρόγραμμα απασχόλησης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων.
    • Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στις γυναίκες θύματα βίας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στους Ξενώνες Φιλοξενίας του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στα social media: FacebookInstagramGoogle News, YouTube,  X  και  TikTok. Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.