HomeΕΚΚΛΗΣΙΑ

Οι 3 καλόγριες που έζησαν τον 17 αιώνα και ήταν μοναχές στο γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου

Οι 3 καλόγριες που έζησαν τον 17 αιώνα και ήταν μοναχές στο γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου

Η Μηνοδώρα, η Μητροδώρα και η Νυμφοδώρα ήταν οι τρείς καλόγριες που έζησαν τον 17 αιώνα και ήταν μοναχές στο γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου.
Ο τάφος τους βρίσκεται σύμφωνα με την παράδοση ακριβώς πίσω από το ιερό του Αγίου Δημητρίου όπου και έχουν φυτευτεί 3 κυπαρίσσια και όπως φαίνεται στέκουν εκεί αγέρωχα χρόνια τώρα.
Δεν κάηκαν στην φωτιά που κατέστρεψε τον ναό πριν 20 περίπου χρόνια και δείχνουν το σημείο που πιθανόν βρίσκονται οι τάφοι των 3 καλογριών Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα.
Το γυναικείο τους μοναστήρι υπήρχε έως περίπου τον 17αιώνα και στο σημείο τώρα υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι να τιμά την μνήμη τους.
Η εικόνα των 3 καλογριών είναι σπάνιο κειμήλιο και όλη την ιστορία τους λίγοι γνωρίζουν.
Στο χώρο θα μπορούσε να γίνει μια έρευνα με ειδικά μηχανήματα ώστε να πιστοποιηθούν οι τάφοι τους.
Μια άγνωστη γωνία του Τυρνάβου με μεγάλη ιστορία που δείχνει την μεγάλη θρησκευτική παρακαταθήκη που χάνεται πολύ πίσω μέχρι την εποχή του Βυζαντίου.
καλογριες
Η βιογραφία των τριών Αγίων που πήραν τα ονόματα τους οι καλόγριες:
Η Μηνοδώρα η Μητροδώρα και η Νυμφοδώρα ήταν αδελφές από τη Βιθυνία που έχουν ανακηρυχθεί Άγιες. Έζησαν περί το 3ο αιώνα όπου ασπάσθηκαν τον Χριστιανισμό και ακολούθησαν τον μοναχικό βίο. Όταν πληροφορήθηκε ο Ρωμαίος διοικητής, της περιοχής εκείνης, Φρόντων, (επί αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού), τη δράση των αδελφών αυτών σε μοναστήρι που ίδρυσαν στο Αργαθώνιο όρος και τον προσηλυτισμό που έκαναν σε άλλους χριστιανούς μιμητές τους, τις κάλεσε ν΄ απαρνηθούν τη νέα θρησκεία. Στη κατηγορηματική άρνησή τους διέταξε ν΄ απογυμνώσουν την μεγαλύτερη σε ηλικία ,την Μηνοδώρα, και να την υποβάλουν σε βασανισμούς ενώπιον των δύο άλλων αδελφών της προς εκφοβισμό.
Παρά όμως τις δοκιμασίες αυτές καμία δεν κάμφθηκε και τελικά πέθαναν και οι τρεις μαρτυρικά στις 10 Σεπτεμβρίου του 306. Προς τιμή τους ανεγέρθηκε αργότερα ναός ερείπια του οποίου σώζονταν μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα παρά το σημερινό χωριό Αρμουτλή που βρίσκεται κοντά στην αρχαία λουτρόπολη Πύθια όπου και τα ερείπια της παλιάς μονής που μόναζαν.
[quads id=5]