HomeΤαξίδι

Ο «Ζωδιακός Κύκλος» στον ναό των Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου

Ο «Ζωδιακός Κύκλος» στον ναό των Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου

Είναι δυνατόν να υπάρχει τοιχογραφία με τον Ζωδιακό Κύκλο σε ελληνική εκκλησία; Λοιπόν, ναι…και όχι!

Αυτό που θα δείτε στον πρόναο των Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου (αλλά και σε κάποιες άλλες εκκλησίες στην Ελλάδα) είναι στην πραγματικότητα μια απεικόνιση του Χρόνου, με τους μήνες να «αντιπροσωπεύονται» από τα σύμβολα των αστερισμών που τους αντιστοιχούν.
Είναι, όμως, και ο «κύκλος της ζωής» του ανθρώπου ή ο «τροχός» αν προτιμάτε, γνωστός και ως «τροχός της τύχης» ή “Rota Fortunae”. Δημιουργός της τοιχογραφίας θεωρείται άγνωστος Αγιορείτης μοναχός, ο οποίος αγιογραφούσε το ναό επί 33 έτη. Η όλη παράσταση επιγράφεται ως «Ο Μάταιος Βίος του Πλάνου Κόσμου».
Ο τροχός διαιρείται σε τρεις ομόκεντρους κύκλους, στο κέντρο απεικονίζεται ο Μάταιος Κόσμος με τη μορφή εστεμμένου γήινου βασιλέα καθισμένου σε βασιλικό θρόνο.
Στον δεύτερο εσωτερικό κύκλο απεικονίζονται οι τέσσερις εποχές του χρόνου με ανθρωπόμορφους χαρακτήρες. Το Έαρ (άνοιξη) στην κορυφή εκπροσωπεί όμορφος καθισμένος έφηβος, που παίζει ανέμελα τη λύρα του. Το Θέρος φωτίζεται από λαμπερό ήλιο που επιβάλλει στον νεαρό θεριστή να φορέσει καπέλο!
pilio zodiakos kiklos 1
Στο Φθινόπωρο εικονίζεται μεσήλικας μαζί με αμνούς και ποιμενική ράβδο, ενώ ο «Χυμών» (χειμώνας) έχει τη μορφή υπερήλικα ντυμένου με γούνα που απλώνει τα χέρια του προς την πυροστιά.
Στον τρίτο εσωτερικό κύκλο εικονογραφούνται και ονοματίζονται τα δώδεκα ζώδια με τους αντίστοιχους μήνες, με μικρή απόκλιση από τον αστρονομικό επιστημονικό ζωδιακό κύκλο.
Στην εξωτερική πλευρά και γύρω από τον κύκλο του Τροχού υπάρχουν επτά ανδρικές μορφές σε διάφορες στάσεις, που αντιστοιχούν στις εξελικτικές φάσεις της ζωής του ανθρώπου.
Ανάλογες επιγραφές καθορίζουν την πορεία και την ψυχολογία της κάθε ηλικίας. Νέος σκαρφαλώνει: «στρέφου, ὦ χρόνε, εν σπουδή όπως ταχὺ ανέλθω», για να φτάσει στην κορυφή του τροχού: «Ἰδού εγγὺς ελήλυθα καθίσαι εις τον θρόνον», να καθίσει στον επίγειο θρόνο της δύναμης και της δόξας και να πει: «ποιος υπάρχει ως εμέ ἤ τις υπέρτερος μου», ενώ συνεχίζει η αντίστροφη μέτρηση ως τα γεράματα: «Πώς εμέ τον δύστηνον ηπάτησας, ὦ κόσμε».
Εκτός από τον «Ζωδιακό Κύκλο» στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών (όπως είναι η «επίσημη» ονομασία του), θα δείτε αγιογραφίες 300 αγίων!
pilio taxsiarxes
Πέρα όμως από την ιστόρηση του ναού σας περιμένει μια ακόμα μεγάλη έκπληξη, η πολύ ιδιαίτερη ακουστική του! 48 αντεστραμμένα πιθάρια στην οροφή και 5 συγκοινωνούντα πηγάδια στο δάπεδο, λειτουργούν συντονισμένα ως ένα γιγάντιο ηχείο!
Στους Ταξιάρχες, στις 7 Μαΐου 1821 ο μεγάλος Διδάσκαλος του Γένους, Άνθιμος Γαζής ύψωσε τη λάβαρο της επανάστασης, χαρίζοντας στον ναό τον χαρακτηρισμό «Αγία Λαύρα του Πηλίου». Η σημαία που υψώθηκε εκείνη τη μέρα εκτίθεται σήμερα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών.
Visit Thessaly   –  Φωτογραφία Hercules Milas
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram, Google News, YouTube , X και στο TikTok.