HomeΘΕΣΣΑΛΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Θεσσαλικός Ενιπέας που ο Διομήδης τον επανάφερε στο προσκήνιο!

Ο Θεσσαλικός Ενιπέας που ο Διομήδης τον επανάφερε στο προσκήνιο!

Η κακοκαιρία Διομήδης ,όπως και τόσες άλλες πριν από αυτόν κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό τον Θεσσαλικό Ενιπέα.

 

Μη βιαστείτε να πείτε ότι τον γνωρίζετε γιατί δεν έχει σχέση με τον αντίστοιχο χείμαρρο της Πιερίας που ορμητικός διασχίζει την κοιλάδα που αιώνες τώρα δημιούργησε στον Όλυμπο. Ενας ποταμός άγνωστος σε πολλούς που γίνεται διάσημος σε έντονα καιρικά φαινόμενα ,καθώς τα νερά του φουσκώνουν και πολλές φορές δημιουργούν πλημυρικά φαινόμενα.

Ο Ενιπέας της Θεσσαλίας κατά την Αρχαιότητα ήταν διάσημος και πολλοί συγγραφείς έκαναν αναφορές γι’ αυτόν. Το μήκος του φθάνει τα 85χιλ. και είναι ένας από τους δέκα μεγαλύτερους ποταμούς της Ελλάδος ,διασχίζει 5 νομούς Φθιώτιδας, Μαγνησίας, Λαρίσης, Καρδίτσας και Τρικάλων

Οι πηγές του στα βουνά της Γκούρας (η ψηλότερη κορυφή του βουνού Όθρυς),ανατολικά του Δομοκού,και μετά από ένα μεγάλο υδάτινο ταξίδι εκβάλλει στον Πηνειό ,ανάμεσα στο Βουνό Τίτανος και Ζάρκος. Ο κύριος όγκος νερού του ποταμού βρίσκεται ανάμεσα στα Φάρσαλα και την Καρδίτσα και δεκάδες παραπόταμοι στην διαδρομή του ενώνουν τα νερά τους με τα δικά του.

Κάποιοι από τους παραπόταμους αυτούς είναι :Κιτιό, το Κυδωνόρεμα, το Μαυρόρεμα, το Βεργόρεμα, το Αβαριτσόρεμα, το Σκουρτσόρεμα, το Βαθύρεμα, το Θανασόρεμα, το Σαραντόρεμα, το ρέμα της Αράπισσας, ο Κουδέλας, το Βουζιώρεμα, το Ξηρόρεμα, το Γουργιωτόρεμα, ο Καλέντζης, ο Φαρσαλίτης και τέλος ο μεγάλος ποταμός Σοφαδίτης που έρχεται από τα υψώματα του Σμοκόβου.

Η Θεσσαλία είναι κοιτίδα της Ελληνικής Μυθολογίας ,δεν θα μπορούσε ο Ενιπέας να έμεινε έξω από αυτήν. Ήταν ο πιο όμορφος ποτάμιος Θεός που ερωτεύθηκε η Τυρώ σύζυγος του βασιλιά της Ιωλκού. Έρωτας σφοδρός την συνεπήρε την βασίλισσα και κάθε μέρα πήγαινε και έλουζε τα μαλλιά της στα νερά του .

Ο Θεός Ποσειδώνας που καλοέβλεπε την Τυρώ κατάλαβε ότι δεν είχε τύχη στο να συνάψει κάτι μαζί της και αφήνιασε από τη ζήλια. Σκέφτηκε λοιπόν  Ποσειδώνας τρόπους για να την προσεγγίσει ,σήμερα θα λέγαμε κουτουπώσει, και βρήκε ο αφιλότιμος τη λύση, μεταμορφώθηκε σε ποταμό και παραπλάνησε τη βασίλισσα που νόμισε ότι ήταν ο αγαπημένος της.

Κάποια στιγμή ο Ποσειδώνας ,ίσως τον έτρωγαν οι τύψεις παρουσιάσθηκε μπροστά της με το πραγματικό του πρόσωπο και της είπε ότι θα γεννήσει δύο γιους τον Πελία και τον Νηλέα. Το 50 π.Χ. κοντά στον Ενιπέα έγινε η διάσημη μάχη των Φαρσάλων ανάμεσα στον Ιούλιο Καίσαρα και στον Πομπήιο, ενώ στις 23 Απριλίου του 1897, κοντά στην περιοχή του Βλοχού, έγινε μάχη μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στρατού.

Τις όχθες του κοσμούν στολίδια της φύσης, πλατάνια, σκλήθρες, ιτιές, λυγαριές και ανάμεσα τους φυτρώνουν φυτά που πλέον είναι υπό εξαφάνιση λόγω των φαρμάκων.

itea+(4) resize

Στον ποταμό ανάμεσα στα δένδρα ζει ένα σπάνιο είδος κιρκινεζιού,  λευκοί πελαργοί, αετογερακίνες, λιβαδόκιρκοι, πετρίτες, σπάνια χρυσογέρακα, ξεφτέρια, γκιώνηδες, τυτούδες και πολλά άλλα που δεν χωρούν στον παρόν.

itea+(22)