HomeΚΑΦΕΝΕΙΟ TP

Ο νάρκισσος ένα από τα πρώτα λουλούδια της Άνοιξης κοσμεί τις τυρναβίτικες αυλές!

Ο νάρκισσος ένα από τα πρώτα λουλούδια της Άνοιξης κοσμεί τις τυρναβίτικες αυλές!

Ο Φλεβάρης πλησιάζει στο τέλος του και μαζί με αυτόν και ο Χειμώνας.

 

Οι ηλιόλουστες μέρες μας επισκέπτονται πιο συχνά, η μέρα σπυρί σπυρί μεγαλώνει, η φύση μετά από ένα διάστημα χουχουλιάσματος αγουροξυπνημένη αρχίζει να γεμίζει τη ζωή μας χρώμα και αρώματα.

Οι Τυρναβίτισσες νοικοκυρές φημισμένες για τις αυλές τους, που λάμπουν από πάστρα αρχίζουν να διαλέγουν τα λουλούδια που θα κοσμήσουν τα παρτέρια και τις γλάστρες τους.

Μια βόλτα στη λαϊκή κάθε Σάββατο παρόλη την ακρίβεια, εκεί που είναι τα λουλούδια θα σταματήσουν για μια έρευνα αγοράς, ώστε να προγραμματίσουν ποια είναι αυτά που θα μπουν στο καλάθι τους.

Δεν αποτελώ εξαίρεση και ακολουθώ και εγώ αυτή την ιεροτελεστία, έτσι για αρχή πανέμορφοι νάρκισσοι με ένα λάγνο λίκνισμα και μια νότα αισιοδοξίας στόλισαν το μπαλκόνι μου.

Ένα λουλούδι  με πανέμορφα άνθη, που ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο,  με λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας είναι ο νάρκισσος.

Η ελληνική μυθολογία όπως κάθε μύθος πριν γίνουν λουλούδια τα είχαν δώσει ανθρώπινη μορφή και γύρω τους διάφορες ιστορίες κάνουν την παρουσία τους μαγική.

Ο Νάρκισσος λοιπόν σύμφωνα με τον Οβίδιο  ήταν παιδί του ποταμού Κηφισού με την Νύμφη Λειριόπη που την είδε την ερωτεύθηκε και αυτή έπεσε στην υγρή αγκαλιά του.

Το παιδί ήταν πανέμορφο και η μητέρα του ρώτησε τον μάντη Τειρεσία πόσα χρόνια θα ζήσει.

Ο μάντης της απάντησε: «όσο καιρό δε θα νογάει ποιος είναι» 

Κάποια μέρα σε μια πηγή έσκυψε να πιει νερό και είδε το είδωλο του στο νερό και το ερωτεύθηκε. Τόσο τον γοήτευσε η ομορφιά του που έβαλε το χέρι του στο νερό ,για να αιχμαλωτίσει την εικόνα του. Μάταια προσπαθούσε και έμεινε καιρό εκεί ώσπου πέθανε από μαρασμό.

Σε εκείνο το σημείο φύτρωσε το λουλούδι που πήρε το όνομα του. Μια παραλλαγή του μύθου αναφέρει ότι η Νέμεση τον εκδικήθηκε και τον οδήγησε στην πηγή μετά την περιφρόνηση στον έρωτα ενός νεαρού Αμεινία τον οδήγησε στην αυτοκτονία.

Υπάρχει και η εκδοχή που αντί του νεαρού που ερωτεύθηκε το Νάρκισσο ήταν η Νύμφη Ηχώ, που η αδιαφορία και η περιφρόνηση την έκανε μέρα τη μέρα να αδυνατίζει μέχρι που έλιωσε σαν κεράκι και το μόνο που την θύμιζε ήταν η φωνή της.

Ο νάρκισσος έγινε λουλούδι ίσως για να μας θυμίζει ότι ο αυτοθαυμασμός ή υπερφίαλη άποψη που έχουν κάποιοι για τον εαυτό τους πληγώνει τους δίπλα τους αλλά σταδιακά και τον ίδιο.

Γράφει η Μαλίτα Κατερίνα