Ξενιτιά, μισεμός, καημός… Λέξεις στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, εκφράζουν τον πόνο ενός μεγάλου μέρους ανθρώπων της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Ανθρώπων που προσπάθησαν να αλλάξουν τη ζωή τους, να αφήσουν πίσω τα γνωστά , τα αγαπημένα και να προσπαθήσουν να ζήσουν καλύτερα. Μακριά από φτώχια, μιζέρια, αδικία και απομόνωση.
Η ξενιτιά είναι δυνατή λέξη, γιατί έχει μέσα της πόνο και ιστορία. Γεννήθηκε μέσα απ’ τα σπλάχνα ενός λαού. Η ξενιτιά δεν είναι το μέρος, είναι η κατάσταση που ζει αυτός που φεύγει απ’ την πατρίδα του, απ’ το σπίτι του. Η αναχώρηση είναι χωρισμός από μια ολόκληρη ζωή δεμένη με ορισμένο τόπο και με τα γύρω του έμψυχα και άψυχα αντικείμενα. Κάθε ξενιτεμένος ζει με την ελπίδα του γυρισμού και γράφει στην ψυχή του ανεξίτηλες τις μνήμες της ζωής που έχει ζήσει και που αφήνει πίσω του.
Κάθε οικογένεια και μία ξεχωριστή ιστορία, ένας πόνος βουβός μα και αναγκαίος από τις συνθήκες της εποχής. Μια φυγή στο άγνωστο με την ελπίδα του καλύτερου.
Η «Αρμονία Τέχνης και χορού» Αμπελώνα πραγματοποίησε δύο μοναδικές παραστάσεις με θέμα τον καημό της ξενιτιάς. Τίτλος των παραστάσεων : ‘’Ο ΜΙΣΕΜΟΣ… ΕΙΝΑΙ ΚΑΗΜΟΣ’’. Μέσα από την παραδοσιακή μουσική και τον χορό, από την δραματοποίηση των καταστάσεων, με ρούχα και αντικείμενα της δεκαετίας του ’60, η ομάδα των μικρών και των μεγάλων χορευτών της Αρμονίας υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης της ‘’Αρμονίας Τέχνης και χορού’’ κ. Ελένης Φλίκα – Γκιλέκα, παρουσίασαν όλο το χρονικό του μισεμού δύο οικογενειών. Το σενάριο βασισμένο σε αληθινές, βιωματικές μαρτυρίες, δημιούργησε έντονα συναισθήματα σε όσους παρακολούθησαν την παράσταση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Απριλίου και ώρα 20:00 στην Πινακοθήκη ‘’Γ.Ι. Κατσίγρα’’, στη Λάρισα.
Την παράσταση πλαισίωσε μοναδικά το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής ‘’Βλάμηδες’’ .
Συγκεκριμένα, πήραν μέρος οι μουσικοί:
Τραγούδι: Δήμητρα Χρυσάκη, Γεώργιος Θεοδωρίδης
Κλαρίνο: Δημήτριος Τσιούτσιας
Λαούτο: Γεώργιος Θεοδωρίδης
Ακορντεόν: Νίκος Ζιώγας
Βιολί: Χρήστος Δανάς
Κρουστά: Ανδρόνικος Καράκης
Κανονάκι: Αλέξανδρος Κωνσταντίνου