HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μάξιμος στο φόρουμ των Δελφών: Ποιο είναι το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

Ο Μάξιμος στο φόρουμ των Δελφών: Ποιο είναι το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

«Είναι αναμφίβολα εξαιρετικά χρήσιμη η ανταλλαγή επιχειρημάτων και η διατύπωση απόψεων, μεταξύ πολιτικών, διπλωματών και εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, σχετικά με το μείζον ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και την αξιολόγηση της γείτονος χώρος.

Ως εκ τούτου, νομίζω ότι η γόνιμη συζήτηση που είχαμε την ευκαιρία να διεξάγουμε στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, αποτιμάται απολύτως θετικά. Εξάλλου, ο θεσμός αυτός έχει αποδείξει την ικανότητά του σε επιτυχημένες διοργανώσεις ανάλογων συναντήσεων».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά το πέρας της συζήτησης που συμμετείχε, με θέμα «Turkey in Focus» και στην ενότητα «Know the Neighbor» (Γνώρισε τον Γείτονά σου), που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς, σύμφωνα με τον κανόνα εμπιστευτικότητας του Chatham House.

Στη συζήτηση, που διήρκεσε πέραν του δίωρου, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, διπλωμάτες, αλλά και πολιτικοί με γνώση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος κ. Αλεξάνδρα Φωτάκη.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Γνωρίζουμε την Τουρκία ή επιλέγουμε να τη βλέπουμε όπως θα θέλαμε; 
  • Υπήρξε ποτέ στα αλήθεια απομονωμένη η Τουρκία; Τι δείχνει το διπλωματικό της παιχνίδι στην Ουκρανία;  
  • Μπορεί η ενίσχυση της Τουρκίας στη διπλωματική σκακιέρα να αξιοποιηθεί στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό ή ενισχύονται οι ελληνικές και κυπριακές θέσεις, μέσω της καταδίκης του αναθεωρητισμού; 
  • Υπάρχει ανώδυνη λύση στα ελληνοτουρκικά; Πόσο πιο εύκολη είναι η στασιμότητα από έναν συμβιβασμό με κόστος και για τις δύο πλευρές;

Τη συζήτηση παρακολούθησαν ξένοι διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και φοιτητές τμημάτων Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων.

Είχε προηγηθεί η ενότητα «Τουρκικά Πολιτικά Κόμματα: προκλήσεις ενόψει μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης», στην οποία συμμετείχαν Τούρκοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες. 

Να σημειωθεί ότι όλες οι συναντήσεις της θεματικής για τα ελληνοτουρκικά διεξάγονται σύμφωνα με τον κανόνα του Chatham House, δεν είναι, δηλαδή, ανοικτές στο κοινό, και όσοι έχουν εγγραφεί για να τις παρακολουθήσουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες από τις συζητήσεις, αλλά δεν επιτρέπεται να αναφερθούν στα πρόσωπα που τις διατύπωσαν.

Πρόκειται για ένα σύστημα διεξαγωγής συζητήσεων για αμφιλεγόμενα θέματα, που πήρε το όνομά του από τα κεντρικά γραφεία του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, που εδρεύει στο Chatham House του Λονδίνου, και εφάρμοσε τον κανόνα από το 1927.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramYouTubeGoogle News και Twitter.