HomeΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο κτηνίατρος του The downtown vets μας ενημερώνει, για τη νόσο της “λεισμανίωσης στο σκύλο”

Ο κτηνίατρος του The downtown vets μας ενημερώνει, για τη νόσο της “λεισμανίωσης στο σκύλο”

Συμβουλές για το νόσημα (Λεισμανίωση του σκύλου) από τον Θοδωρή Σακελλαρίου ιδιοκτήτη και κτηνίατρο στο The downtown vets στη Λάρισα.

 

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή είθισται να γίνεται ενημέρωση από την πλευρά των κτηνιάτρων προς το ευρύ κοινό για ένα νόσημα που δεν παύει να μας απασχολεί και δεν είναι άλλο από αυτό της λεϊσμανίωσης.

Το άρθρο αυτό δεν έχει ως σκοπό να σας κουράσει με επιστημονικούς όρους, παρά  μόνο να σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να πετύχετε την μέγιστη προστασία για το κατοικίδιο σας. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να δούμε μαζί τι ακριβώς εννοούμε όταν αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο νόσημα (θα το έχετε ακούσει και ως καλα-αζάρ που είναι η σπλαχνική μορφή της νόσου), ποια συμπτώματα προκαλεί η νόσος, αν υπάρχει θεραπεία και με ποιόν τρόπο αυτή επιτυγχάνεται και κυρίως ποια είναι τα μέτρα πρόληψης.

Η λεϊσμάνια λοιπόν είναι μια παρασιτική νόσος που οφείλεται στα είδη του πρωτοζώου Leishmania spp. (συγκεκριμένα στην χώρα μας το Leishmania infantum). Το πρωτόζωο μεταδίδεται στον σκύλο κυρίως μέσω ενός ειδικού είδους σκνίπας και ο σκύλος στη συνέχεια αποτελεί δεξαμενή του παρασίτου στο περιβάλλον , το οποίο μεταδίδεται και στον άνθρωπο. Άλλοι τρόποι μετάδοσης του πρωτοζώου είναι από την μετάγγιση αίματος από μολυσμένο σκύλο και από την μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Τη συγκεκριμένη σκνίπα ( Phlebotomus) την συναντάμε μεταξύ Μαρτίου – Νοεμβρίου και αρέσκεται να τσιμπάει τους σκύλους σε σημεία που δεν έχουν πολύ τρίχωμα σε ώρες πρωινές ή βραδινές , που η θερμοκρασία είναι μειωμένη.

Οι σκύλοι με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμούν την λοίμωξη . Όμως οι λιγότερο ανοσοϊκανοί σκύλοι ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα ή να απλά να είναι φορείς της νόσου. Τα συμπτώματα ενδέχεται να εκδηλωθούν ύστερα από ένα μήνα ή και πιο μετά.

Κλινική εκδήλωση της νόσου

Οι πιο κοινές μορφές εκδήλωσης είναι η σπλαχνική, η δερματική και η βλεννογονοδερματική. Η σπλαχνική μορφή της νόσου είναι η πιο σοβαρή και είναι πιθανά θανατηφόρος αν δεν θεραπευτεί . Προσβάλει όργανα όπως το ήπαρ, το σπλήνα και το μυελό των οστών. Κάποια από τα συμπτώματα της σπλαχνικής λεϊσμανιωσης ενδέχεται να είναι: λήθαργος, απώλεια βάρους, μυϊκή ατροφία, πυρετός, ωχρότητα βλεννογόνων, λεμφαδενοπάθεια, χωλότητα, αρθραλγία, ξηρή κερατοεπιπεφυκίτιδα, ραγοειδίτιδα, ελκωτικές και αποφολιδωτικές αλλοιώσεις και νεφρική νόσος. Η δερματική μορφή εκδηλώνεται με οζίδια, εξελκώσεις, αποφολίδωση, αλωπεκία και εύθρυπτα νύχια.

Διάγνωση

Ο εντοπισμός της ασθένειας γίνεται από τον κτηνίατρο του σκύλου σας και είναι αποτέλεσμα της παρατήρησης των κλινικών συμπτωμάτων σε συνδυασμό με μια σειρά εξετάσεων που θα επιβεβαιώσουν την διάγνωση. Η διάγνωση συνήθως πραγματοποιείται με τον εντοπισμό του παρασίτου με κυτταρολόγικη ή ιστοπαθολογική εξέταση, με την ανίχνευση αντισωμάτων του παρασίτου κατά την διενέργεια ορολογικών εξετάσεων (ποσοτική δοκιμή ανοσοφθορισμού  IFA και ενζυμο-συνδεδεμένη ανοσοπροσροφητική ανάλυση ELISA και ποιοτική δοκιμασία ταχείας διάγνωσης), με μοριακές εξετάσεις PCR ή με συνδυασμό τους.

Θεραπεία

Ξεκινώντας την αναφορά μας στην θεραπεία είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι είναι εφικτό να πετύχουμε κλινική ίαση, όχι όμως και παρασιτολογική , καθώς το ζωάκι μας θα συνεχίσει να είναι φορέας της νόσου , θα χρειαστεί μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή και ενδεχομένως να εμφανίζει συχνές υποτροπές.

Σημαντικό ρόλο παίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου μας, το πόσο νωρίς έγινε η διάγνωση και η σωστή σταδιοποίηση της νόσου από τον κτηνίατρο , καθώς από αυτή θα εξαρτηθεί και η ανάλογη φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία είναι σημαντική διότι θα ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα ώστε να μπορέσει ο σκύλος μας να έχει μια φυσιολογική ποιότητα ζωής τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς όμως δεν επιδέχονται θεραπείας όλα τα ζωάκια που θα διαγνωσθούν με λεϊσμάνια , γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η έγκαιρη πρόληψη είναι αύτη που για ακόμη μια φορά έρχεται να δώσει την πιο αποτελεσματική λύση.

Για ακόμη μια φορά ο κτηνίατρός σας είναι ο αρμόδιος να σας ενημερώσει και να οργανώσετε μαζί το πλάνο πρόληψης. Ενδεικτικά κάποια απαραίτητα βήματα όσων αφορά την πρόληψη είναι η μηνιαία χρήση ειδικής αμπούλας, η χρήση εντομοαπωθητικών κολάρων, το ειδικό εμβόλιο , η αποφυγή της βόλτας του σκύλου συγκεκριμένες ώρες της μέρας, ή χρήση προστατευτικής σήτας στις πόρτες και στα παράθυρα και ο ψεκασμός με σπρέι σιτρονέλας που απωθεί τις σκνίπες σε περίπτωση που ο σκύλος ζει στην αυλή.

Δεν ξεχνάμε βέβαια τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται 1-2 φορές τον χρόνο , πού μας δίνουν οδηγίες όχι μόνο με το αν το ζωάκι μας νοσεί από την λεϊσμάνια αλλά γενικά για την γενικότερη κατάσταση της υγείας του .

Η ομάδα του The Downtown Vets είναι στην διάθεσή σας να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχουν να κάνουν με τους μικρούς σας φίλους.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Το Κτηνιατρείο θα το βρείτε στην οδό Ανθίμου Γαζή 25 στη Λάρισα