HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γ. Κόκουρας μιλάει στο Tyrnavosotoposmas.gr για τον σεισμό που έπληξε την περιοχή μας στις 3-03-2021

Ο Δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκκουρας αποκλειστικά στο Tyrnavosotoposmas.gr

Ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γ. Κόκουρας μιλάει στο Tyrnavosotoposmas.gr για τον σεισμό που έπληξε την περιοχή μας στις 3-03-2021

Tyrnavosotoposmas.gr: Κύριε Δήμαρχε που βρισκόσασταν την ώρα του σεισμού, πως το αντιμετωπίσατε, ποια ήτανε η πρώτη αντίδρασή σας;

Δήμαρχος Τυρνάβου Γ. Κόκουρας: Την ώρα του σεισμού βρισκόμουνα στη Λάρισα επέστρεφα στον Τύρναβο. Δεν σας κρύβω πως αμέσως πήρα τηλέφωνο την οικογένεια μου να ρωτήσω αν είναι καλά. Το δεύτερο τηλεφώνημα αφορούσε τους αντιδημάρχους, να βγούνε έξω να  δούνε τι γίνεται. Το τρίτο τηλέφωνο ήτανε στο Δαμάσι, σκεπτόμενος το γνωστό ρήγμα που υπάρχει εκεί. Με ενημέρωσαν πως το σχολείο είχε μεγάλες ζημιές, αλλά τραυματίες δεν υπήρχανε τα παιδιά καταφέρανε να βγούνε σώα από το κτήριο.

Φυσικά κατευθύνθηκα με το αυτοκίνητο εκεί, 20 λεπτά περίπου μετά το σεισμό βρισκόμουνα στο Δαμάσι, η αστυνομία ήτανε ήδη εκεί, ενώ στα 40 λεπτά είχε έρθει η ΕΜΑΚ. Με ενημερώσανε μετα από περίπου μιάμιση ώρα ότι είχαμε δύο τραυματίες ευτυχώς ελαφρά. Αυτό ήτανε το πρώτο και βασικότερο για μένα, ότι μετά από ένα τόσο μεγάλο σεισμό δεν θρηνήσαμε θύματα.   

Tyrnavosotoposmas.gr: Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα παραλάβατε τροχόσπιτα και οικίσκους διαμορφώσατε ενα χώρο για την εγκατάσταση από το μηδέν. Τι είπατε στους σεισμοπαθείς που εγκαταστάθηκαν στους πρώτους οικίσκους;

Δήμαρχος Τυρνάβου Γ. Κόκουρας: Η ευχή μου προς τους σεισμόπληκτους όταν εγκαταστάθηκαν στα κοντέινερ, ήταν για καλή διαμονή μέχρι να γίνουν τα σπίτια τους και τότε θα έχω την χαρά να τους ευχηθώ καλωσορίσατε στα σπίτια σας.

Η πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει τις ζημιές, όταν υπάρχει μια τόσο μεγάλη φυσική καταστροφή, αλλά αυτό είναι λιγάκι χρονοβόρο, γιατί όλα πρέπει να περάσουν από τις διαδικασίες του δημοσίου και ένα σπίτι χρειάζεται αρκετό χρόνο για να χτιστεί. Το πολύ θετικό είναι πως το κράτος έδρασε αμέσως και θα δώσει από 80% χρηματοδότηση και 20% σε άτοκο δάνειο. Πολλοί συνδημότες θα αποκτήσουν καινούρια σπίτια και έτσι θα αλλάξουν όψη τα χωριά μας.

Tyrnavosotoposmas.gr: Κύριε Δήμαρχε η χρηματοδότηση ισχύει και για επαγγελματικούς χώρους;

Δήμαρχος Τυρνάβου Γ. Κόκουρας: Σύμφωνα με το ΦΕΚ το 80-20%,  ισχύει για όλους. Για τα σπίτια ισχύει για επαγγελματικούς χώρους ισχύει για κτηνοτροφικές μονάδες για τις εκκλησίες για όλες τις κατηγορίες.

Tyrnavosotoposmas.gr: Τι γίνεται με τις επιτροπές και τα χρήματα που λάβατε από το υπουργείο για τις πρώτες ανάγκες των σεισμοπλήκτων.

Δήμαρχος Τυρνάβου Γ. Κόκουρας: Τα πρώτα χρήματα που λάβαμε τα έχουμε δώσει και τώρα περιμένουμε να λάβουμε τη δεύτερη δόση. Οι επιτροπές που είναι έξω έχουν ολοκληρώσει το Δαμάσι τώρα είναι Τύρναβο και Πλατανούλια και συνέχεια θα πάνε στον Αμπελώνα και όπου αλλού έχουν δηλωθεί ζημιές. Αυτά τα χρήματα είναι για τα έξοδα των πρώτων ημερών κυρίως για τις οικοσκευές.

Tyrnavosotoposmas.gr: Ποιες οικοσκευές περιλαμβάνονται στην αποζημίωση δικαιούνται και οι επαγγελματικοί χώροι από αυτή την αποζημίωση;

Δήμαρχος Τυρνάβου Γ. Κόκουρας: Οι οικοσκευές για τις οποίες δίνεται η αποζημίωση είναι τα ψυγεία τα πλυντήρια οι ντουλάπες τα είδη υγιεινής και τα κουφώματα. Για τους επαγγελματικούς χώρους δίνεται αποζημίωση για το κτίριο όπως και για το εμπόρευμα αλλά αυτά θα περάσουν από επιτροπές της Περιφέρειας.

Tyrnavosotoposmas.gr: Υπήρξανε πολλές αντιδράσεις αρχικά με τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών στο Δαμάσι. Πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονταν για το ότι δεν βγάλανε τα σπίτια τους κόκκινα.

Δήμαρχος Τυρνάβου Γ. Κόκουρας: Το δεύτερο και βασικότερο που με απασχόλησε μετά το σεισμό ήταν η αντίδραση του κόσμου όταν ήρθανε οι μηχανικοί.

Όλοι περιμένανε τα σπίτια τους να βγούνε κόκκινα. Αυτό που αρχικά τους είπα ότι εγώ αυτό το πράγμα δεν μπορώ να το προσδιορίσω γιατί αρμόδιοι είναι οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών να κάνουν τους ελέγχους, αν εμείς τους διώξουμε δεν μπορεί να γίνει τίποτα και δεν θα γίνουν οι έλεγχοι των κτιρίων. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να κρίνει αν το σπίτι του είναι κίτρινο ή κόκκινο. Γιαυτό και τις επόμενες μέρες τους ενημερώσαμε με τα κλιμάκια του Υπουργείου, πως έχει η όλη διαδικασία και αν δεν συμφωνούσανε με το αποτέλεσμα θα έπρεπε να πάρουν έναν ιδιώτη μηχανικό να κάνει μια μελέτη επισκευής και αν πιστοποιηθούν βλάβες για τις οποίες οι μηχανικοί του Υπουργείου δεν είδανε θα καταθέσουν το φάκελο και έτσι θα γίνει επανέλεγχος του κτηρίου.

Tyrnavosotoposmas.gr: Ένα θέμα για το οποίο ρωτάει αρκετός κόσμος είναι αν ο Δήμος θα εμπλακεί στην απομάκρυνση των μπαζών;

Δήμαρχος Τυρνάβου Γ. Κόκουρας: Είναι κάτι το οποίο το έχουμε συζητήσει με το Υπουργείο Εσωτερικών και περιμένουμε απάντηση αν θα μας δοθούν χρήματα θα το αναλάβουμε εμείς, αλλά και πριν από αυτό πρέπει να εκδοθούν άδειες κατεδάφισης από το Υπουργείο για να μπορέσουμε εμείς να κατεδαφίσουμε.  

Tyrnavosotoposmas.gr: Κύριε Δήμαρχε πόσους οικίσκους έχουμε λάβει συνολικά;

Δήμαρχος Τυρνάβου Γ. Κόκουρας: Μέχρι τώρα έχουμε εγκαταστήσει 91 και μπορεί να φτάσουμε, τους 95. Χθες η Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος μας διέθεσε άλλους 2 οικίσκους και στον ένα από αυτούς έδωσα εντολή να εγκατασταθούν μέσα 7 πλυντήρια ώστε ο κόσμος που μένει στον καταυλισμό να έχει ένα χώρο να πλένει τα ρούχα του γιατί ένας οικίσκος όπως καταλαβαίνεται δεν έχει απεριόριστο χώρο όπως και έναν οικίσκο τον κάναμε ιατρείο, με πλήρη ιατρικό εξοπλισμό.

Ήδη έχουμε διαμορφώσει ένα χώρο σύμφωνα με τις οδηγίες του Μητροπολίτη Ελασσόνας ώστε να φτιάξουμε μια εκκλησία και πιστεύω Πάσχα να κάνουνε εκεί.

Tyrnavosotoposmas.gr: Θέλετε να μας αποκαλύψετε το όνομα της εκκλησίας;

Δήμαρχος Τυρνάβου Γ. Κόκουρας: Η εκκλησία θα ονομαστεί Άγιος Τρύφωνας ο οποίος είναι ο προστάτης των αμπελουργών.

Η συμπαράσταση του κόσμου και όλων των φορέων από όλη την Ελλάδα ήτανε πολύ μεγάλη. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για την τεράστια βοήθεια που μας προσέφεραν, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή η συμμετοχή και πολύ σημαντική η προσφορά, στους σεισμοπαθείς του Δήμου Τυρνάβου.