HomeΠολιτική

Δεν νοείται δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση

Δεν νοείται δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση

Δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση, άρα θα υπάρχουν κυρώσεις γι’ αυτούς οι οποίοι αρνούνται σε πρώτη φάση την αξιολόγηση – Η Νέα Δημοκρατία θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου 103.

 

Πριν πάμε να δούμε τι θα κάνουμε με τον υπάλληλο ο οποίος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, επιμένω πάρα πολύ στην ανάγκη να αναγνωρίζουμε τον υπάλληλο ο οποίος κάνει καλά τη δουλειά του.

Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη η οποία θεσμοθέτησε μπόνους δημοσίων υπαλλήλων. Έχουμε 40 εκατομμύρια φέτος, τα οποία πληρώνονται ανάλογα με την απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων ή και των οργανικών μονάδων στις οποίες εντάσσονται.

Όλα αυτά συμβαίνουν σήμερα στη δημόσια διοίκηση. Θα πάρει καιρό για να ριζώσει αυτό το σύστημα; Ναι, θα πάρει κάποιο καιρό. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν επιδιώκει και δεν εφαρμόζει μια ουσιαστική αξιολόγηση.

Αυτή τη στιγμή το Σύνταγμα στο άρθρο 103 κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 103.

Και σε καμία περίπτωση, ξέρετε, η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως μια δύναμη αδράνειας. Διότι αυτό μπορεί να συμβαίνει σήμερα.

Αυτή η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ίσως τη μεγαλύτερη «σιωπηλή» μεταρρύθμιση η οποία έχει γίνει σε ζητήματα χωροταξίας τον τελευταίο αιώνα. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη σταδιακή εκπόνηση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε επίπεδο Δήμου.

Ο κάθε Δήμος, δηλαδή, πρέπει να οργανώνει τον χώρο του με τον δικό του τρόπο, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχεται και μας λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν γενικά πολλοί οριζόντιοι κανόνες, διότι άλλες οι ιδιαιτερότητες της Λέσβου και άλλες οι ιδιαιτερότητες ενός αστικού Δήμου. Αυτό είναι κάτι το οποίο επί της αρχής είναι σωστό και κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση.

Από τη μία το Σύνταγμά μας λέει ότι άμα θέλεις να επεκτείνεις έναν οικισμό πρέπει να κάνεις πολεοδόμηση. Από την άλλη, όμως, το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του πολίτη: «αγόρασα ένα οικόπεδο, ήξερα ότι μπορούσα να χτίσω. Δεν μπορείς να έρχεσαι εκ των υστέρων να μου το αλλάζεις». Το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει την προστασία της ιδιοκτησίας. Το ίδιο το Σύνταγμα μιλάει για τη στήριξη της αποκέντρωσης, μιλάει για τα δημογραφικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε.

Άρα, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Έχω δώσει μία εντολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος να έρθει με εναλλακτικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό μέσα από ένα συνολικό πρίσμα, που θα λαμβάνονται υπόψη και αυτές οι παράμετροι.

Το  2027 θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του 2031. Έτσι γίνεται πάντα. Δεν ψηφίζει ποτέ κανείς για αυτά τα οποία έκανες. Σε ψηφίζει κανείς για αυτά τα οποία θα κάνεις. Όμως, αν ήσουν αξιόπιστος και έκανες αυτά τα οποία είπες στους πολίτες ότι θα κάνεις, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να τους πείσεις ότι θα υλοποιήσεις και το σχέδιό σου το μελλοντικό. Είναι πολύ μακριά…

Δεν θα αλλάξει η Ελλάδα στα πάντα μέσα σε δύο τετραετίες. Προφανώς υπάρχουν δομικές αλλαγές, μία εκ των οποίων είναι η συνταγματική αναθεώρηση, στην οποία θα ήθελα κι εγώ να βάλω τη δική μου σφραγίδα.

Είναι πάρα πολύ νωρίς για να πει κανείς πώς θα είναι το πολιτικό τοπίο το 2027.