HomeΕΛΛΑΔΑ

Nέα νομοθεσία για τα βιολογικά προϊόντα στην ΕΕ έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022

Nέα νομοθεσία για τα βιολογικά προϊόντα στην ΕΕ έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022

Στόχος του νέου Κανονισμού είναι να εξασφαλιστεί θεμιτός ανταγωνισμός για τους αγρότες και παράλληλα να προληφθεί η απάτη και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών με τους ακόλουθους τρόπους:

 

 

  • οι κανόνες παραγωγής θα απλουστευθούν και θα γίνουν πιο λεπτομερείς
  • το σύστημα ελέγχου θα ενισχυθεί με διεξοδικούς ελέγχους σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού
  • οι παραγωγοί στις τρίτες χώρες θα πρέπει να συμμορφώνονται με την ίδια δέσμη κανόνων που ακολουθούν οι παραγωγοί της ΕΕ
  • οι κανόνες για τη βιολογική παραγωγή θα καλύπτουν ευρύτερο κατάλογο προϊόντων (π.χ. αλάτι, φελλός, αμπελόφυλλα κ.α.) 
  • η πιστοποίηση των μικροκαλλιεργητών θα διευκολυνθεί χάρη σε ένα νέο σύστημα ομαδικής πιστοποίησης
  • θα υιοθετηθεί πιο ομοιόμορφη προσέγγιση όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από φυτοφάρμακα

Το σχέδιο δράσης της ΕΕ αποσκοπεί στην επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για βιολογική καλλιέργεια του 25% της γεωργικής γης έως το 2030. Το σχέδιο περιλαμβάνει 23 δράσεις κατανεμημένες σε τρεις άξονες:
Άξονας 1: τόνωση της ζήτησης και διασφάλιση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών
Άξονας 2: ενθάρρυνση της μετατροπής και ενίσχυση ολόκληρης της αξιακής αλυσίδας
Άξονας 3: τα βιολογικά προϊόντα παράδειγμα προς μίμηση, βελτίωση της συμβολής της βιολογικής γεωργίας στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα

Κανονισμός (ΕΕ) 2018/848 της 30ής Μαΐου 2018 για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση (εδώ)

Κανονισμός (ΕΕ) 2020/1693 της 11ης Νοεμβρίου 2020 που τροποποιεί τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 και που θα τεθεί σε ισχύ το 2022 (εδώ).

Η Γενική Διευθύντρια της εταιρείας πιστοποίησης IRIS κ. Μαρία Χατζηδάκη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «γνωρίζουμε εδώ και καιρό το νέο Κανονισμό και τι καινούργιο φέρνει στην παραγωγή βιολογικών. Η χώρα μας θα πρέπει άμεσα να δημοσιοποιήσει την εφαρμοστική νομοθεσία. Αυτό άλλωστε ορίζει και ο νέος Κανονισμός ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του στην χώρα μας.

Μια πρώτη διαφορά είναι ότι οι κανόνες παραγωγής βιολογικών φυτικής και ζωικής παραγωγής απλουστεύονται και γίνονται πιο αναλυτικοί. Όσον αφορά τους ελέγχους και στον προηγούμενο Κανονισμό ήταν αυστηροί. Θα συνεχίσουν να είναι και σκοπός της Κομισιόν είναι να υπάρξουν ενιαίοι κανόνες κυρώσεων εντός και εκτός ΕΕ. Κάθε κράτος έχει δικό του κατάλογο κυρώσεων που θα πρέπει, με την εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου του νέου Κανονισμού, να επικυρωθεί με την εθνική νομοθεσία.

Το θετικό του νέου Κανονισμού της ΕΕ είναι ότι είναι πιο αναλυτικός και περιέχει πολλές λεπτομέρειες. Όπως αναφέρει η πιστοποίηση των μικροκαλλιεργητών θα διευκολυνθεί χάρη σε ένα νέο σύστημα ομαδικής πιστοποίησης. Εδώ όμως θα πρέπει η χώρα μας να θεσμοθετήσει τι είναι μικρός καλλιεργητής. Για παράδειγμα ένας παραγωγός που έχει 50 στρέμματα στην ΕΕ θεωρείται μικρός καλλιεργητής για την χώρα μας όμως θεωρείται μεγάλος. Πάντως το σύστημα για ομαδική πιστοποίηση μικροκαλλιεργητών στα βιολογικά εφαρμόζεται για πρώτη φορά. 

Ακόμη με το νέο Κανονισμό εισάγονται κάποια καινοτόμα προϊόντα για πρώτη φορά, όπως το αλάτι, το δέρμα ζώων, ο φελλός κ.α. Δεν είναι αγροτικά προϊόντα και περιμένουμε περισσότερες επεξηγήσεις για τον τρόπο πιστοποίησης. 

Γενικότερα ο νέος Κανονισμός εκτιμώ ότι θα διασφαλίσει το σύστημα ελέγχων και θα αυξήσει την παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Στην χώρα μας εκτιμώ ότι θα φέρει ώθηση στη βιολογική παραγωγή».

Παϊσιάδης Σταύρος