HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα επιδόματα: Τρίτο Market Pass, στο τραπέζι και Fuel Pass

Νέα επιδόματα: Τρίτο Market Pass, στο τραπέζι και Fuel Pass

Η μάχη κατά της ακρίβειας συνεχίζεται και η Κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα χαμηλού κόστους στη ΔΕΘ για να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά.

 

Κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν κλειδώσει άλλα έχουν πέσει στο τραπέζι και αναμένεται να δούμε αν τελικά θα περάσουν και θα ανακοινωθούν. Η κυβέρνηση έχει σίγουρο ένα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα έναντι των προβλέψεων για 1,1 του ΑΕΠ που απελευθερώνει έναν δημοσιονομικό χώρο 400 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν σε ευπαθείς ομάδες.

Άλλωστε, όπως ανακοινώθηκε η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, των συντάξεων και των οικογενειακών επιδομάτων, θα περιέχονται στον νέο προϋπολογισμό για το 2024. Αυτό διαφαίνεται από την εγκύκλιο του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Θάνου Πετραλιά προς τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς για την κατάρτιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, καθώς σε αυτή προβλέπεται αύξηση των δαπανών του Δημοσίου κατά 4 δισ. ευρώ.

Ποια νέα αλλά και παλιά μέτρα προκρίνονται
Market Pass:

Πρόκειται για ένα μέτρο που μας συντροφεύει εδώ και μήνες και το οποίο έχει ήδη κλειδώσει και θα παραταθεί.

Συγκεκριμένα, το επίδομα τροφίμων παρατείνεται για δύο ακόμη μήνες με την πρώτη πληρωμή να γίνεται εφάπαξ τον Οκτώβριο που θα αφορά τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Παράλληλα σχεδιάζεται η παράταση του market pass και για τους δυο τελευταίους μήνες του έτους, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να είναι δικαιούχοι:

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τις οικογένειες.
Για οικογένειες και νοικοκυριά τα οποία έχουν και εξαρτώμενα μέλη φορολογικής δήλωσης, είναι 5.000 ευρώ επιπλέον εισόδημα για το κάθε μέλος που συμμετέχει στο νοικοκυριό.
Τα αντίστοιχα περιουσιακά κριτήρια που αφορούν τον άγαμο είναι 250.000 και για οποιαδήποτε άλλη μορφή νοικοκυριού είναι 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακινήτων της οικογένειας.

Επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης πέρυσι χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ έναντι 174 ευρώ το 2021. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και το ύψος του επιδόματος έτσι ώστε να καλυφθούν περισσότερο τα ευάλωτα νοικοκυριά σε περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές στο πετρέλαιο.

Υπενθυμίζεται οτι μία ακόμη δόση, η 6η, έμεινε για το επίδομα θέρμανσης καθώς τις προηγούμενες ημέρες καταβλήθηκε η 5η.

Επιδότηση Ρεύματος

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι σημερινές τιμές ρεύματος παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την προ ενεργειακής κρίσης περίοδο, στοιχείο που προβληματίζει σχετικά με τις επιβαρύνσεις που προκαλούνται στους καταναλωτές.

Η παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα δοθεί επίδομα σε όσους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς δεν θα λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους το 2024. Το μέτρο έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα με την επανάληψη της καταβολής του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024.

Youth Pass

Τον Σεπτέμβρη και απ’ ότι φαίνεται κάθε Σεπτέμβρη διότι είναι ένα μόνιμο μέτρο όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών οι νέοι που κλείνουν τα 18 ή 19 έτη θα λάβουν το Υouth Pass το οποίο είναι 150 ευρώ.

Και εδώ υπάρχει διπλή δόση, απλώς δεν θα καταβληθεί τον Σεπτέμβρη. Δηλαδή όποιος νέος για παράδειγμα έκλεισε πέρυσι τα 18 και φέτος στα 19, θα λάβει τον Σεπτέμβρη 150 ευρώ για την περσινή χρονιά και του χρόνου θα λάβει 150 ευρώ για τη φετινή χρονιά που έκλεισε τα 19. Συνοπτικά η διπλή δόση αφορά όσους και όσες έχουν γεννηθεί μετά το 2004.

Παράθυρο για Fuel Pass

Το ενδεχόμενο ενός νέου Fuel Pass έχει πέσει και πάλι στο τραπέζι, αφού οι τιμές στα καύσιμα έχουν πάρει και πάλι την ανηφόρα. Για τα σενάρια Fuel Pass 3 ρωτήθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος άφησε ένα «παραθυράκι» για την καταβολή του.

Συγκεκριμένα είπε πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για νέο Fuel Pass αυτή τη στιγμή ωστόσο – όπως επεσήμανε – η κυβέρνηση στέκεται πάντα δίπλα στα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη.

«Θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι μια πολύ μικρή και παροδική αύξηση (εννοώντας την βενζίνη) που δεν θα χρειαστεί να επέμβουμε, μακάρι να είναι αλήθεια αυτό».

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter

πηγή