HomeΥΓΕΙΑ

Η μυωπία στα παιδιά εξελίσσεται σε επιδημία

Η μυωπία στα παιδιά εξελίσσεται σε επιδημία

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς ανά τον κόσμο η μεγάλη αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε περιστατικά που αφορούν την παιδική μυωπία.

 

Οι επιστήμονες αναζητούν σχολαστικά τα αίτια αυτής της έξαρσης, ωστόσο φαίνεται πως σημεία της εποχής των νέων τεχνολογιών φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα οφθαλμολογικά προβλήματα στα παιδιά. Συγκεκριμένα, εκτός από τη γενετική, η μυωπία στα παιδιά προκαλείται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η αστικοποίηση και ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Αυτές οι αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση των δραστηριοτήτων της ζωής σε εσωτερικούς χώρους και την αύξηση του χρόνου που αφιερώνεται στην εργασία σε κοντινή απόσταση από τα μάτια, εξηγεί ο παιδοφθαλμίατρος του Sunway Medical Center, Δρ. Chin Pik Kee.

Τα ποσοστά που αφορούσαν μυωπία σε παιδιά αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν εφαρμόστηκαν τα lockdown και η σχολική εκπαίδευση έγινε μέσω υπολογιστή, προσθέτει.

Και, ενώ η χρήση υπολογιστών ή tablet για τα μαθήματα και την εργασία μπορεί να είναι αναπόφευκτη, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τα συμπτώματα της μυωπίας με την ενστάλαξη καλών συνηθειών στα παιδιά.

Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της μυωπίας
Στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να περιοριστεί η μυωπία σε παιδιά περιλαμβάνονται το να κοιτούν μακριά από την οθόνη κάθε 20 λεπτά, να θυμούνται να ανοιγοκλείνουν συχνά τα μάτια, να έχουν καλή στάση σώματος όταν κάθονται και να κάνουν μικρά διαλείμματα σε τακτά χρονικά διαστήματα, εάν περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη για τη μελέτη τους.

Όσον αφορά τον χρόνο που συνιστάται να περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη, ο Δρ Chin. συνιστά τα παιδιά να μην παίζουν με ψηφιακά gadget μέχρι να φτάσουν τα δύο χρόνια. Μετά από αυτό, μπορεί να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που βασίζονται στην οθόνη μαζί με γονείς ή φροντιστές, όχι όμως μόνα και χωρίς επίβλεψη.

Όσον αφορά τα παιδιά κάτω των 10 ετών, οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τον ψυχαγωγικό χρόνο στην οθόνη σε δύο ώρες την ημέρα το πολύ, με ενδιάμεσα διαλείμματα. Ο Δρ. Chin προσθέτει ότι τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για δημιουργικό παιχνίδι και σωματικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο, καθώς όλα αυτά είναι σημαντικά για την ολιστική ανάπτυξή τους.

«Μελέτες έχουν αναγνωρίσει σταθερά τον χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ως σημαντικό παράγοντα για τη φυσιολογική ανάπτυξη των ματιών στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά που περνούν τουλάχιστον δύο ώρες σε εξωτερικούς χώρους καθημερινά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυωπία», εξηγεί ο ειδικός.

Η πρόληψη, ο καλύτερος τρόπος για εντοπισμό προβλημάτων
Ο προληπτικός έλεγχος των ματιών είναι ο καλύτερος τρόπος για την ανίχνευση προβλημάτων όρασης. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά μπορεί να φαίνεται ότι βλέπουν φυσιολογικά ακόμα και όταν έχουν σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις. Ως εκ τούτου, οι γονείς ενδέχεται να μην παρατηρήσουν κάποιο πρόβλημα σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο Δρ. Chin λέει ότι η διατροφή είναι επίσης σημαντική. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, λαχανικά και φρούτα όπως τα καρότα, τα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια και τα εσπεριδοειδή περιέχουν θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών.

Ωστόσο, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής χωρίς να υπάρχει σχετική ανεπάρκεια δεν βελτιώνει την όραση. «Στην πραγματικότητα, η υπερβολική πρόσληψη ορισμένων βιταμινών μπορεί να είναι ακόμη και επιβλαβής», προειδοποιεί ο Δρ. Chin.

Οι γονείς πρέπει να είναι πάντα σε επαγρύπνηση για τυχόν σημάδια προβλημάτων όρασης ή δυσφορίας στα παιδιά τους και να απευθύνονται σε οφθαλμίατρο εάν παρατηρήσουν οτιδήποτε ασυνήθιστο στα μάτια ή την όραση του παιδιού τους.

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την υγεία των ματιών
Η μυωπία είναι μόνο μία από τις μόνιμες ανησυχίες όσον αφορά την υγεία των ματιών των παιδιών. Άλλες περιλαμβάνουν:

Ψηφιακή καταπόνηση των ματιών: Προκαλείται από ψηφιακές συσκευές και αυξημένο χρόνο στην οθόνη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση των ματιών, ξηροφθαλμία, καταπόνηση των ματιών, πονοκέφαλο και θολή όραση.

Τραυματισμός του ματιού: Προκαλείται από αιχμηρά αντικείμενα, βλήματα (όπως όπλα παιχνιδιών), κροτίδες, καθώς και δαγκώματα ή γρατσουνιές από κατοικίδια και άλλα ζώα.

Παιδική παχυσαρκία: Αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και διαβητική οφθαλμική νόσο.

Έλλειψη συνειδητοποίησης: Η μη συνειδητοποίηση της σημασίας των τακτικών οφθαλμικών εξετάσεων μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη διάγνωση προβλημάτων όρασης.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagram, Google News, YouTube και Twitter.

oloygeia.gr