HomeΑΠΟΨΕΙΣ

Μπαργιώτας: Ανησυχώ διότι δεν υπάρχει ακόμα ορατή μείωση στις εισαγωγές και στη Λάρισα δεν ξέρω αν μπορούμε να αντέξουμε 2-3 ακόμα τέτοιες εφημερίες

Μπαργιώτας: Ανησυχώ διότι δεν υπάρχει ακόμα ορατή μείωση στις εισαγωγές και στη Λάρισα δεν ξέρω αν μπορούμε να αντέξουμε 2-3 ακόμα τέτοιες εφημερίες

Μια φρικτή εφημερία έζησε χθες βράδυ το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας στο οποίο εργάζεται ο  Κώστας Μπαργιώτας, ορθοπεδικός χειρουργός.

Το iEidiseis.gr επικοινώνησε μαζί του την ώρα της μεγάλης έντασης και πήρε τον «παλμό» του μαχόμενου γιατρού που βλέπει την κατάσταση της πανδημίας εκ των έσω χωρίς διάθεση να κάνει «πολιτική» αυτές τις ώρες αλλά να φανεί χρήσιμος δίνοντας την αληθινή εικόνα…

«Μόλις βγήκα από τα επείγοντα του νοσοκομείου, που ενώ ακόμα είναι απόγευμα κι έχουμε μπροστά μας μια ολόκληρη νύχτα, έχει κάνει 22 εισαγωγές COVID-19 και νοσηλεύει κόσμο σε εξαιρετικά βαριά κατάσταση. Έχουμε αναπτύξει συνολικά 140 κλίνες COVID-19 επιστρατεύοντας όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, και από 14 ΜΑΦ και ΜΕΘ που είχαμε συνολικά το καλοκαίρι, αυτή την στιγμή λειτουργούμε 24 κλίνες ΜΕΘ και ετοιμάζονται άλλες 7 ΜΕΘ που θα λειτουργήσουν αύριο ή μεθαύριο καθώς ο εξοπλισμός ήδη μοντάρεται. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι οι εξειδικευμένοι γιατροί και οι νοσηλευτές… Μας ειδοποίησαν ότι έχουν δηλώσει εθελοντικά ότι θα έρθουν 13 ιδιώτες στο νομό και έχουμε δει μόνο 3. Οι άλλοι 10 που είναι;», επισημαίνει μιλώντας με αγωνία…

Όπως επισημαίνει ο έμπειρος γιατρός, βρισκόμαστε στο PIC αυτού του κύματος της πανδημίας και το Γενικό της Λάρισας έχει γίνει 100% νοσοκομείο COVID-19 με όλα τα υπόλοιπα περιστατικά να στέλνονται στο Πανεπιστημιακό Λάρισας το οποίο δεν πιέζεται όσο το Γενικό, καθώς ο κόσμος έχει πληροφόρηση ότι το δεύτερο εξειδικεύτηκε σε COVID-19 και προτιμά την δική του εφημερία όταν αντιμετωπίζει συμπτώματα κορωνοϊού.

Έχουμε κρατήσει μόνο τα ΤΕΠ φυσικά, και μια «γωνίτσα» στο Καρδιολογικό για τα υπόλοιπα περιστατικά όσο περιμένουν να βγει το τεστ, κι αν δεν είναι θετικοί, διακομίζονται στο Πανεπιστημιακό», μας λέει.
 
 

«Είμαστε πολύ οριακά σε γιατρούς και νοσηλευτές. Ευχαριστώ προσωπικά τους δύο βουλευτές μας, τον αντιπρόεδρο της Βουλής, εκλεγμένο με το ΚΚΕ, Γιώργο Λαμπρούλη που έδωσε χθες το καλό παράδειγμα ζητώντας να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του στη Βουλή και ως πνευμονολόγος να έρθει να βοηθήσει στη Λάρισα. Ομοίως έπραξε και ο Χρήστος Κέλλας, αναπληρωτής αντιπρόεδρος της ΚΟ της ΝΔ, που είναι Εντατικολόγος και μεταβαίνει κι αυτός στην περιφέρειά του να βοηθήσει.

Αλλά να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα κι άλλοι ιδιώτες γιατροί και νοσηλευτές, ειδικά όσοι έχουν πιο «χρήσιμες» αυτή την στιγμή ειδικότητες όπως είναι οι Πνευμονολόγοι, οι εξειδικευμένοι Παθολόγοι και οι Εντατικολόγοι. Διότι εγώ θα κάνω την Τετάρτη νοσηλεία σε σοβαρά πάσχοντες αλλά είμαι ορθοπαιδικός χειρουργός. Και στοιχεία από την Ιταλία έχουν δείξει ότι όταν με τους σοβαρά πάσχοντες μπλέκονται γιατροί άσχετων ειδικοτήτων, αυξάνεται η θνησιμότητα!»…

Για την επίταξη

«Καλά τα κτήρια των ιδιωτικών κλινικών. Αλλά στις ιδιωτικές κλινικές δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό με εμπειρία σε αυτά τα πράγματα. Κι ας μην λαϊκίζουμε αυτές τις κρίσιμες ώρες. Χώροι βρίσκονται. Εξειδικευμένο προσωπικό έχουμε περισσότερο ανάγκη. Διότι όσα κρεβάτια κι αν εξασφαλίσουν σε ιδιωτικές κλινικές, αν δεν υπάρχουν εκεί νοσηλευτές με εμπειρία σε ΜΕΘ και γιατροί πνευμονολόγοι και εντατικολόγοι, δεν θα βοηθήσουν τον κόσμο.
Εδώ στη Λάρισα έχουμε κι ένα κλειστό Κέντρο Αποκατάστασης με δυναμικότητα 120 κλίνες που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος. Αλλά χρειάζεται έμπειρο προσωπικό. Γι’ αυτό κάνω έκκληση σε ιδιώτες με τις κρίσιμες ειδικότητες και εμπειρία να σπεύσουν. Τα λεφτά που τους δίνουν ίσως είναι λίγα αλλά τους έχουμε ανάγκη τώρα», μας λέει.

Και σχολιάζοντας τη μεταφορά προσωπικού από μονάδες του ΕΣΥ -το ΚΥ στα Διαβατά και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης- στις ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη, τονίζει ότι είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση με την οποία συμφωνεί 100% «καθώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν εμπειρία και μπορούν να βοηθήσουν επί της ουσίας τα περιστατικά COVID-19. Ποιος θα επανδρώσει τις ιδιωτικές κλινικές που επιτάξαν; Εκεί δεν υπάρχει προσωπικό με εμπειρία».

Τέλος ο κ. Μπαργιώτα εκφράζει φόβους ότι στα μέσα της εβδομάδας θα δούμε να καταγράφονται πολλά νέα κρούσματα καθώς αυτά που ανακοινώθηκαν Κυριακή και Δευτέρα είναι από τις μειωμένες λήψεις τεστ του ΣΚ. «Ανησυχώ διότι δεν υπάρχει ακόμα ορατή μείωση στις εισαγωγές και στη Λάρισα δεν ξέρω αν μπορούμε να αντέξουμε 2-3 ακόμα τέτοιες εφημερίες», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Πηγή: ieidiseis.gr