HomeΛΑΡΙΣΑ

Μουσειακή Εκπαίδευση- Κριτική και δημιουργική σκέψη στο μουσειακό περιβάλλον

Νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα για το Πανεπιστήμιο Πολιτών

Μουσειακή Εκπαίδευση- Κριτική και δημιουργική σκέψη στο μουσειακό περιβάλλον

Το Πανεπιστήμιο των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνει την έναρξη του νέου επιμορφωτικού προγράμματος με τίτλο «Μουσειακή Εκπαίδευση- Κριτική και δημιουργική σκέψη στο μουσειακό περιβάλλον», το οποίο εντάσσεται στον πυλώνα «Πολιτισμός» με συντονίστριες τις κ. Αρτεμις Παπαδημητρίου-PhD, Εκπαιδευτικό, Σύμβουλο Εκπαίδευσης ΠΕ60 Λάρισας και Λίνα Μουσιώνη- PhD, Αρχαιολόγο- Ιστορικό, Συγγραφέα.

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους παιδαγωγικών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, σχολών Καλών Τεχνών και εργαζόμενους σε εκπαιδευτικούς φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού  τομέα οι οποίοι επιθυμούν να χρησιμοποιούν καινοτόμες μεθόδους στη διδακτική τους. 

Το πρόγραμμα διαρκεί συνολικά 16 ώρες και περιλαμβάνει 5 διά ζώσης συναντήσεις που θα υλοποιηθούν στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης και στο Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα τις κάτωθι ημερομηνίες:

  • 05 Μαΐου 2023, ώρες 17:00-20:00 
  • 09 Μαΐου 2023, ώρες 16:00-20:00
  • 11 Μαΐου 2023, ώρες 16:00-20:00
  • 12 Μαΐου 2023, ώρες 17:00-20:00 
  • 18 Μαΐου 2023, ώρες 18:00-20:00

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να βοηθήσει τους εκπαιδευόμενους να χρησιμοποιούν συχνά έργα τέχνης με τρόπο τέτοιο, ώστε να εξυπηρετούνται όχι μόνο οι μαθησιακοί στόχοι, αλλά η κριτική – δημιουργική σκέψη και η στοχαστική διάθεση των εμπλεκομένων στη μαθησιακή διαδικασία. Πρωταρχικό μέλημα του προγράμματος είναι να δημιουργηθούν γερές σχέσεις- συνδέσεις ανάμεσα σε έργα τέχνης και αντικείμενα μάθησης (έννοιες κλειδιά). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χρησιμοποιεί τις στοχαστικές προσεγγίσεις Artful and Visible Thinking (έντεχνος συλλογισμός) και τη Μέθοδος Πέρκινς για τη ανάλυση και παρατήρηση των έργων τέχνης και περιλαμβάνει την παρουσίαση των προσεγγίσεων και της μεθόδου με παραδείγματα και πρακτική εφαρμογή.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος εστιάζει στην εκπαιδευτική διάσταση των μουσείων. Στις συναντήσεις οι συμμετέχοντες/ουσες θα γνωρίσουν τεχνικές και μεθόδους για να μπορούν να μεταμορφώσουν μια εκπαιδευτική επίσκεψη σ΄ ένα μουσείο σε μια καθολική προσωπική εμπειρία. Θα εξεταστούν εφαρμογές εκπαιδευτικών δράσεων, τεχνικές και εργαλεία δημιουργικής γραφής για την καλλιέργεια των γνωστικών, συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών με σημείο αναφοράς τη δημιουργική έκφραση στο χώρο του μουσείου. Μουσειακό υλικό και έργα τέχνης εξετάζονται μέσα από το φάσμα της δημιουργικής έκφρασης και γραφής  για την ανάπτυξη όχι τόσο των συγγραφικών δεξιοτήτων όσο τη δημιουργία δεσμών με το χώρο των μουσείων/πινακοθηκών. Παρουσιάζονται τα βασικά εργαλεία δημιουργικής σκέψης και γραφής με βιωματικές ασκήσεις και παραδείγματα ιστόρησης αντικειμένων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου των Πολιτών:

https://learninglarissa2016.wordpress.com/ptp_page1/

Για εγγραφές: 

https://docs.google.com/forms/d/1avvM_jLABSGnpmvM05nOiaHKmDRlQhd8vq3E1_Z6IrA/edit

Την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος έχει το τμήμα Διά Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Λαρισαίων. Ο Κύκλος Μάθησης «Μουσειακή Εκπαίδευση- Κριτική και δημιουργική σκέψη στο μουσειακό περιβάλλον», εντάσσεται στις δράσεις για την προώθηση της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης στο πλαίσιο της «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει».

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2410680249, 2410680250 (Τμήμα Διά Βίου Μάθησης)

E-mail: [email protected]

Webpage: https://learninglarissa2016.wordpress.com/ptp_page1/

Facebook: https://www.facebook.com/learninglarissa2016

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.