HomeΑπόψεις

Μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων θα ανοίξουν οι εκκλησίες, αλλά με πολλά ερωτηματικά

Μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων θα ανοίξουν οι εκκλησίες, αλλά με πολλά ερωτηματικά

Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Οι εκκλησίες θα ανοίξουν μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων.  Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Τα Θεοφάνεια, δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός των υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Η πλειονότητα των μητροπολιτών ζητεί σε χαμηλούς τόνους το άνοιγμα των ναών με τήρηση των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού. Ομως άλλοι έχουν υψώσει τη ρητορική κάνοντας λόγο ακόμη και για «Εκκλησία υπό διωγμόν», όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων κάλεσε τους πιστούς να αγνοήσουν τα μέτρα και τους ιερείς να ανοίξουν τους ναούς

Προβληματισμένος φέρεται να είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο οποίος γίνεται δέκτης καθημερινών παραπόνων προς την κυβέρνηση και αιτημάτων για άνοιγμα των ναών, «υπέρ των οποίων τα επιχειρήματα συμμερίζεται και κατανοεί», όπως ανέφερε χθες στην «Κ» εκκλησιαστική πηγή. Πάντως, ορισμένα εκ των σχολίων –και με έναν αντιπολιτευτικό τόνο προς την ηγεσία– αφήνουν να εννοηθεί ότι η Εκκλησία εμφανίζεται ενδοτική έναντι της κυβέρνησης. Ειδικότερα, χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) διαβίβασε στην κυβέρνηση επιστολή 180 χριστιανικών σωματείων από όλη τη χώρα, με την οποία ζητούν το άνοιγμα των ναών ενόψει των Χριστουγέννων, καθώς και να προβλέψει για τις θρησκευτικές ανάγκες των πολιτών. «Εκείνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί η δυνατότητα να καταφεύγουμε στους ναούς μας. Να μπορούμε ν’ ανάψουμε ένα κερί. Να εξομολογηθούμε. Να λειτουργηθούμε. Να κοινωνήσουμε. Οι πιστοί εκτιμούν τις προσπάθειες των ιατρών και των νοσηλευτών και σέβονται και τηρούν τους νόμους της πολιτείας. Ας σεβαστεί και η πολιτεία τούς ιερούς ναούς, οι οποίοι δεν αποτελούν εστίες διαδόσεως του ιού», λέει η επιστολή, η οποία αποτυπώνει την πίεση που δέχονται οι μητροπολίτες και μεταφέρουν στην ηγεσία της Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκτάριος αναφέρει σε  ανακοίνωση του

Δεν έχουμε σκοπό να επαναστατήσουμε. Εκφράσαμε και θα εκφράσουμε το παράπονό μας, την κόπωση όλων, τη θλίψη μας για την αδιαφορία της πολιτείας για τις πνευματικές ανάγκες των ανθρώπων μας, οι οποίοι συνεχώς διαμαρτύρονται ότι παραμένουμε άπραγοι.  Ειρηνικά διαμαρτυρόμαστε για την απουσία εμπιστοσύνης προς τον λαό από την πλευρά της πολιτείας.  Διαμαρτυρόμαστε διότι είναι κάκιστη εικόνα για το κράτος να έχει τους ναούς περικυκλωμένους από την αστυνομία σαν να πρόκειται για χώρους τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Και όλα αυτά ενώ ο κόσμος μπορεί να πάει στα σούπερ μάρκετ και στα άλλα καταστήματα τηρώντας τα μέτρα, να μείνει για λίγο, ενώ στον ναό θα μείνει ακόμη λιγότερο και θα πάρει κουράγιο. 

Σήμερα όμως  με νέα δήλωσή του επανέρχεται λέγοντας:  “η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να μην κοινωνούμε” Στοχοποιείται η Εκκλησία. Η Θεία κοινωνία είναι η πεμπτουσία της πίστης μας! Και ο Άγιος θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε τη αυθεντικότητα της ζωής μας, λειτουργώντας και κοινωνώντας!»

Ας θυμηθούμε όμως το μήνυμα Ιερώνυμου για τον κορωνοϊό: Kάνουμε κάθε σπίτι και μία μικρή εκκλησία είχε πει τότε ο Αρχιεπίσκοπος στις 20 Μαρτίου 2020.

«Μένω σπίτι επειδή αγαπώ τον άλλο. Τον κάθε άλλο. Δεν μένω επειδή φοβάμαι, αλλά επειδή αγαπώ. Η αγάπη έξω βάλλει τον φόβο!», τονίζει σε μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «κάνουμε κάθε σπίτι και μία μικρή εκκλησία. Γιατί αγαπάμε τον Θεό και ας μην μπορούμε να τον συναντήσουμε στον οίκο Του. Γιατί αγαπάμε τον πλησίον μας. Ο Θεός είναι παντού. Τον συναντούμε παντού με την προσευχή μας».

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «μπορούμε όλοι οι πιστοί να μετατρέψουμε τα σπίτια μας σε Εκκλησίες και να προσευχηθούμε, να ενώσουμε τις καρδιές μας ζητώντας την άμετρο χάρι και το έλεος του Θεού στην ανθρωπότητα. Να αισθανθούμε και απόψε και κάθε ημέρα, πως γινόμαστε μια ενωμένη γροθιά προσευχής προς την Παναγία μας. Για όλους, ασθενείς και ιατρούς. Για όλους όσοι στερούμαστε την κοινωνία των αγίων μέσα στην ευχαριστιακή κοινότητα. Να δακρύσουμε μπροστά στην εικόνα Της και να την παρακαλέσουμε για τις μεσιτείες Της στον Υιό της».

Χθές είχαμε νέα συνάντηση :  Πιο κοντά στη σολομώντειο λύση που αναζητείτο για το ακανθώδες ζήτημα των της λειτουργίας των ιερών ναών κατά τη διάρκεια των εορτών φαίνεται πως βρίσκονται κυβέρνηση και Εκκλησία, μετά τη δεύτερη επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Κατά πληροφορίες, και υπό την αίρεση της θετικής γνωμοδότησης από την επιτροπή των ειδικών, την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, θα ανοίξουν οι εκκλησίες μόνο για ατομική προσευχή, κατά τα πρότυπα του περασμένου Πάσχα.

Σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει και για την επιπλέον λειτουργία που είχε ζητηθεί, πέραν δηλαδή της πραγματοποίησης των ιερών ακολουθιών που έχουν εγκριθεί για τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια.

Η προσθήκη θα αφορά στην ημέρα της Πρωτοχρονιάς, ενώ αναμένεται να υπάρξει μια τροποποίηση των μέτρων, ώστε να επιτραπούν οι κυλιόμενες λειτουργίες εκείνη την περίοδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έθεσε και το αίτημα της αύξησης του επιτρεπόμενου αριθμού των πιστών εντός των εκκλησιών. Η Εκκλησία προτείνει στους μικρούς ναούς να βρίσκεται ένα πιστός ανά 15 τμ., ενώ στα αστικά κέντρα να ανέβει το πλαφόν στα 25 άτομα και στους Μητροπολιτικούς ναούς, να φτάσει στους 50.

Ο πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει και παράπεμψε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Εμείς με την σειρά μας θα συμφωνήσουμε σε πολλά που γράφουν οι άγιοι πατέρες μας, αλλά σε μια εποχή με τον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων να παραμένει σε δραματικά υψηλά επίπεδα τα νοσοκομεία έχουν πληρότητα σχεδόν καθημερινά στο 100%, οι περισσότεροι περιμένουν υπομονετικά στα σπίτια τους τηρώντας τα μέτρα με ευλάβεια, θα θέλαμε ρωτήσουμε

Ποιος ιερέας θα αναλάβει να φυλάει τον αριθμό των πιστών, ποιος ιερέας να αναλάβει να θα βγάλει τον πιστό με τον αριθμό 10 από την εκκλησία και ποιος Μητροπολίτης τον πιστό με το νούμερο 26 από την Μητρόπολη; Τι άλλαξε στην εκκλησία μας  ξαφνικά και οι ιεράρχες μας αρχίσανε τις αντιδράσεις; Θα κερδίσει ή θα χάσει η εκκλησία αν έστω και ένας πιστός ερχόμενος στην εκκλησία κωλύσει και πεθάνει από τον κορωνοιό; Έχει ξεχάσει η εκκλησία πόσοι ιερείς κώλυσαν και έχασαν την ζωή τους  από τον κορωνοιό;

Τα συμπεράσματα δικά σας…