Σε εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό θρίλερ που έχει επίκεντρο την ιστορική χριστιανική Μονή Σινά. Μετά την απόφαση του Αιγυπτιακού δικαστηρίου και τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στον οποίο μεταξύ άλλων επισήμανε τη σημασία της διατήρησης του προσκυνηματικού και ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής.
Μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, η Μονή σήμερα λειτουργεί κανονικά για τους επισκέπτες.
Στο Κάιρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ για τη Μονή Σινά
Ο διπλωματικός μαραθώνιος μεταξύ των δύο χωρών για την εξεύρεση λύσης συνεχίζεται με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, να μεταβαίνει την Τετάρτη (4 Ιουνίου) στο Κάιρο, συνοδευόμενος από στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Πολιτισμού.
Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα συναντηθεί με τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι, με το ζήτημα της Μονής Σινά να είναι στο επίκεντρο.
Στο Κάιρο την Τετάρτη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης
Με βάση την απόφαση της αιγυπτιακής δικαιοσύνης, για τη Μονή του Σινά, το αρχαιότερο εν λειτουργία χριστιανικό μοναστήρι οδεύει προς τη μετατροπή του σε μουσείο, με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση. Η απόφαση ολοκληρώνει μια πολυετή νομική διαμάχη, που ξεκίνησε την εποχή της πρόσκαιρης διακυβέρνησης από την οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» για ακίνητα και κτίρια που χαρακτηρίστηκαν από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση κρατική περιουσία.
Μετά την πρωτόδικη δίκη που φέρεται να καταδίκασε το μοναστήρι, ενόψει της έφεσης, γράφτηκε πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, με την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, το δικαστήριο ακύρωσε αυτή τη συμφωνία και εξέδωσε καταδικαστική απόφαση. Οι μοναχοί καλούνται να εγκαταλείψουν ακίνητα, ενώ η πρόσβασή τους περιορίζεται, με το αιγυπτιακό κράτος να αναλαμβάνει την ιδιοκτησία.
Η Αθήνα επιθυμεί να διαπιστώσει ποιες είναι οι προθέσεις του Καΐρου και να ζητήσει να γίνει σεβαστή η συνεννόηση που είχε προηγηθεί για εξωδικαστικό διακανονισμό.
«…Να προασπίσουμε τα δικαιώματα και το καθεστώς της Μονής»
Εξήντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια βρίσκεται στην Ιστορική Μονή της Αγίας Αικατερίνης ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ Δαμιανός. Σήμερα στα 91 του χρόνια με πόνο καρδιάς αγωνιά για την τύχη της Μονής.
«Το ότι υπήρξε άμεση αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης. Η παραδοχή του προέδρου Σίσι αλλά και η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο βάζει νομίζω μια ροή πράγματων, εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να προασπίσουμε τα δικαιώματα και το καθεστώς της Μονής», τόνισε η υπ. Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στο MEGA.
Μοναδικές οι εικόνες από το χριστιανικό μοναστήρι, που καταγράφει η κάμερα του MEGA. Η Μονή χαρακτηρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Για την ώρα ωστόσο η τύχη της φαίνεται ομιχλώδης. Οι μοναχοί παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχοι με την κατάσταση που προέκυψε ύστερα την απόφαση της αιγυπτιακής Δικαιοσύνης. Αγωνιούν για τη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ των κλιμακίων της ελληνικής και αιγυπτιακής κυβέρνησης.
Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί σημαντική συνάντηση της ελληνικής αποστολής με στελέχη της αιγυπτιακής πλευράς για την επεξεργασία συμφωνίας.
Ιστορία 15 αιώνων
Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης, η παλαιότερη Χριστιανική μονή στον κόσμο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Χτισμένη στις παρυφές του όρους Σινά στην Αίγυπτο, επιβίωσε από αλλεπάλληλες ιστορικές περιπέτειες.
Ιδρύθηκε μεταξύ 548 και 565 μ.Χ. από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’, με σκοπό την προστασία του παρεκκλησίου της Φλεγόμενης Βάτου, το οποίο είχε ανεγερθεί από την Αγία Ελένη, μητέρα του Κωνσταντίνου του Μεγάλου, στο σημείο όπου, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, ο Μωυσής είδε τον Θεό μέσω της φλεγόμενης βάτου.