HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Μητσογιάννης: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την αντιπυρική περίοδο

Μητσογιάννης: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την αντιπυρική περίοδο

O Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλιάς κ. Νικόλαος Μητσογιάννης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελευθερία καθιστά την προσοχή όλων για την φετινή αντιπυρική περίοδο που μόλις ξεκινάει.

 

 

Μπορεί το καλοκαίρι να ξεκίνησε εδώ και έναν μήνα, βάσει ημερομηνιών, όμως οι καιρικές συνθήκες ήταν κατά μεγάλο ποσοστό… φθινοπωρινές, λόγω των μεγάλων και συνεχόμενων βροχοπτώσεων.

Αυτός ήταν όπως φαίνεται και ο κυριότερος λόγος που δεν υπήρξαν φαινόμενα πυρκαγιών που να απασχόλησαν τόσο την ευρύτερη περιοχή όσο και άλλο σημείο της ελληνικής επικράτειας.
Από δω και πέρα όμως, οι καιρικές συνθήκες φαίνεται πως αλλάζουν, κάτι που σημαίνει πως θα αυξάνεται και ο κίνδυνος για δασικές πυρκαγιές. Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της περιοχής δηλώνουν έτοιμες για την αντιμετώπιση κάθε δύσκολης κατάστασης.

«Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε και εξελίσσεται πολύ καλά, καθώς μέχρι στιγμής είχαμε ως σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες» δηλώνει ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Θεσσαλίας, αντιπύραρχος κ. Νίκος Μητσογιάννης και επισημαίνει πως όλες οι υπηρεσίες τους είναι σε ετοιμότητα.
Εξηγεί πως όλα τα οχήματά τους βρίσκονται σε διασπορά σε όλη τη Θεσσαλία, ενώ έχουν έρθει και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, τα «καναντέρ» στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου, και τρεις air tractor άμεσης επέμβασης.

Πριν από έναν περίπου μήνα ο κ. Μητσογιάννης, βρέθηκε στην 111 Π.Μ. στην Αγχίαλο, η οποία αποτελεί θέση στάθμευσης τριών Air Tractor – Fireboss. Τα εν λόγω αμφίβια αεροσκάφη ελαφρού τύπου, χωρητικότητας τριών τόνων τέθηκαν σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα. Επίσης ο κ. Μητσογιάννης σημειώνει «Έχουμε το Ericson το ελικόπτερο, κι ένα ελικόπτερο που είναι μεταφοράς προσωπικού για τα πεζοπόρα τμήματα και κυρίως της ΕΜΟΔΕ, της νέας ομάδας που εδρεύει στη Λαμία, καλύπτει Στερεά Ελλάδα-Θεσσαλία και ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταφερθεί με το ελικόπτερο».
Όσον αφορά τα οχήματα, ο κ. Μητσογιάννης ανέφερε πως φέτος ενισχύθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με οκτώ 4τονα, που μοιράστηκαν σε όλη τη Θεσσαλία και τόνισε: «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα παλιά οχήματα ήταν δυόμισι τόνων και τώρα με τα νέα, μεγαλύτερα μπορεί να γίνεται η δουλειά πιο αποτελεσματικά»
Επίσης είναι σε αναμονή και για την προμήθεια άλλων 14 οχημάτων. Τα 7 χωρίς νερό, καθώς θα είναι αγροτικά τετράπορτα και άλλα 7 με δεξαμενή για περιπολία.

«Τα βοηθητικά αυτοκίνητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε πλημμύρες ή και σε χιόνια, αλλά και για μεταφορά προσωπικού και εργαλείων» υποστηρίζει ο κ. Μητσογιάννης που καλεί όλους τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί από δω και στο εξής κυρίως σε ζητήματα γυμνής φλόγας.
Όλα τα σημεία όμως στη Θεσσαλία δεν είναι το ίδιο εύκολα ή δύσκολα στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως είναι η πρόσβαση, ο αριθμός των κατοίκων, η πυκνότητα του δάσους γύρω από αυτές κ.ά.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Μητσογιάννης, τα πιο δύσκολα σημεία στη Θεσσαλία είναι το παραλιακό μέτωπο που ξεκινάει από τα παράλια της Λάρισας και φτάνει ως το νότιο Πήλιο, συν τα νησιά των Σποράδων.

«Οι κινητοποιήσεις μπορεί να γίνονται άμεσα, όμως μπορεί οι αποστάσεις να είναι μεγάλες και συν τις άλλοις υπάρχουν και απρόοπτα όπως οι στενοί δρόμοι και η κίνηση των οχημάτων» προσθέτει. Φέτος εν τω μεταξύ, αλλάζουν και τα δεδομένα στην κατάρτιση των σχεδίων εκκένωσης πληθυσμού, καθώς τα αναλαμβάνουν οι Δήμοι.

Από αυτό το καλοκαίρι, οι δήμοι σε συνεργασία με αξιωματικό της Πυροσβεστικής που διατίθεται με εντολή του αρχηγείου και σε συνεργασία με την Αστυνομία για την κυκλοφορία οχημάτων, υλοποιούν ένα σχέδιο διαφυγής σχετικά με τη μετακίνηση του πληθυσμού σε κάθε περιοχή.
«Είναι η πρώτη φορά που υλοποιούνται σχέδια διαφυγής, με αυτόν τον τρόπο. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τα σημεία συγκέντρωσης, πλέον όμως θα δούμε πώς θα μετακινήσουμε τον κόσμο» σημειώνει ο κ. Μητσογιάννης.
Για το έμψυχο δυναμικό της Πυροσβεστικής, ο κ. Μητσογιάννης εξήγησε πως χρειάζεται ενίσχυση, καθώς ο μέσος όρος του προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και όχι μόνο στη Θεσσαλία, είναι 47 ετών, αφού ο αριθμός των παιδιών που εισέρχονται από τις Πανελλήνιες είναι μικρότερος από εκείνους που βγαίνουν στη σύνταξη.
«Βέβαια στη Θεσσαλία δεν έχει αλλάξει συγκριτικά με τις άλλες χρονιές και είμαστε στα ίδια επίπεδα» υπογραμμίζει και ελπίζει σε νέα ενίσχυση.
ΟΙ ΚΑΛΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ
Ήσυχη εμφανίζεται και η κατάσταση με την καύση των καλαμιών, κάτι που απασχολεί έντονα την περιοχή της Λάρισας αυτήν την περίοδο. Σύμφωνα με τον κ. Μητσογιάννη: «Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει καταλάβει πως αυτός δεν είναι σωστός τρόπος διαχείρισης για τις σιτοκαλαμιές».
Σ’ αυτό βέβαια συνέβαλε και ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την επιβολή κυρώσεων εξηγεί, και προσθέτει πως «όλοι οι επιστήμονες λένε πως η καλαμιά πρέπει να ενσωματώνεται και συν τις άλλοις το κάψιμο προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στην πόλη της Λάρισας που έχει πολλά νοσοκομεία και κλινικές».

Ξεκαθαρίζει βέβαια πως οι περισσότεροι αγρότες ήταν πάντα δίπλα στο έργο τους, καθώς ήταν αυτοί που με τα τρακτέρ τους περιόριζαν τον κίνδυνο επέκτασης πυρκαγιών δημιουργώντας ζώνες. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής μέσω των ΕΜΑΚ απασχολούνται και στα βουνά της περιοχής για την διάσωση ορειβατών, αναρριχητών, αλλά και επισκεπτών.
«Ο Όλυμπος είναι χωρισμένος σε τρεις ομάδες επέμβασης», αναφέρει ο κ. Μητσογιάννης και σημειώνει: «Το Λιτόχωρο με την ομάδα που επεμβαίνει σε πρώτο χρόνο. Τη 2η ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης που αν χρειαστεί επεμβαίνει, ενώ αν είναι κάπου απασχολημένη τότε συνδράμει επικουρικά και η 8η ΕΜΑΚ.
Το βουνό θέλει προσοχή. Δεν μπορείς να πας έτσι. Πρέπει να είσαι εφοδιασμένος σωστά, καθώς ο καιρός αλλάζει πολύ πιο γρήγορα απ’ οποιοδήποτε άλλο μέρος».

Οδηγίες προστασίας για δασικές πυρκαγιές

Οδηγίες προστασίας για τις δασικές πυρκαγιές, εκδόθηκαν από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προς τους πολίτες.
Αυτές είναι οι εξής:
ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ:
– Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
– Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
– Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
– Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
– Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
– Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

ΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ Ή ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΔΑΣΟΣ:
– Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
– Κλαδέψτε τα δέντρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
– Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους.
– Μην αφήνετε τα κλαδιά των δέντρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
– Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δέντρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
– Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
– Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
– Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μη διεισδύσουν σπίθες.
– Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
– Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
– Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
– Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
– Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
– Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

ΜΟΛΙΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΜΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ:
– Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
* την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
* την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
* το είδος της βλάστησης που καίγεται.

ΑΝ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ:
– Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
– Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
– Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κ.λπ.) έτσι ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
– Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
– Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
– Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
– Τοποθετήστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
– Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
– Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.
«Η φωτιά δεν είναι θέαμα. Σε κάθε περίπτωση, για τη δική σας ασφάλεια, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Ενημερωνόμαστε, προετοιμαζόμαστε και προσέχουμε» καταλήγουν οι οδηγίες.

eleftheria.gr

Του Κώστα Γκιάστα

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagram, Google News, YouTube και Twitter.