Μια εικόνα χίλιες λέξεις Μια φωτογραφία χίλια συναισθήματα. Μια φωτογραφία σχολικό ενθύμιο που τραβήχτηκε τη χρονιά 1959 – 1960 με τους εικονιζόμενους να είναι τότε μαθητές της Β’ Δημοτικού σε σχολείο του Τυρνάβου.
Ο αγώνας της Δασκάλας είναι ορατός με την πρώτη ματιά και πολύ δύσκολος και κρίσιμος για την εποχή εκείνη. Σοβαρή, συγκεντρωμένη, με τα παιδόπουλα συγκεντρωμένα γύρω της σαν δικά της παιδιά. Όπως βλέπουμε τα παιδιά προέρχονται από όλες τις κοινωνικές ομάδες κάτι που αναδεικνύεται από το ντύσιμο τους. Μεγάλη η διαφορά από την σημερινή τάξη από άποψη παιδαγωγική πολιτισμική. Ο δάσκαλος σημαίνει φως, γνώση, ήθος, διαπαιδαγώγηση χαρακτήρα βάζοντας ένα λιθαράκι στην λέξη άνθρωπος.
Η/Ο δασκάλα/ος εκείνη την εποχή ήταν μέσα στην ιεραρχία του τόπου μαζί με τον παπά, τον αστυνόμο, και τον πρόεδρο. Ήταν οι παντογνώστες της εποχής.
Θεμέλιο της οικογένειας, αυστηρός και ολιγόλογος, παντογνώστης, ντυμένος πάντα με κουστούμι αντίστοιχα το φόρεμα της δασκάλας στην φωτογραφία.
Δεν έχουμε στοιχεία για το όνομα της δασκάλας και αν ήταν Τυρναβίτισσα ή από κάποια άλλη περιοχή. Όποιος γνωρίζει κάτι σχετικό μπορεί να το αναφέρει.
Τον Απρίλιο του 1964 θεσπίστηκε η υποχρεωτική παιδεία. Τα παιδιά πριν το ’64 δεν είχαν δωρεάν βιβλία, οι τάξεις δεν είχαν θέρμανση και φως ειδικά στην περιφέρεια. Ο αριθμός των παιδιών στην τάξη έφτανε μέχρι και 50 και ας φανταστούμε το δύσκολο έργο που καλούταν να επιτελέσει η τότε δασκάλα. Στην φωτογραφία υπάρχει μια ολόκληρη εποχή μέσα από τα πρόσωπα των παιδιών. Τα αγόρια είναι κουρεμένα με την ψιλή σαν προληπτικό μέτρο κατά της ψείρας της κεφαλής.
Η φωτογραφία το καθιερωμένο ενθύμιο της τότε εποχής. Την φωτογραφία έβγαλε ο φωτογράφος Αθανάσιος Τσολάκης.
Θα χαρούμε να μάθουμε ονόματα από αυτήν την φωτογραφία!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram, Google News, YouTube και Twitter. Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.