HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος στη Βουλή: Να θεραπεύσουμε τα αίτια που οδηγούν σε προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το 20% των κρατουμένων λαθροδιακινητές μεταναστών

Μάξιμος στη Βουλή: Να θεραπεύσουμε τα αίτια που οδηγούν σε προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

«Κατά καιρούς βλέπουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση των φυλακών και μετά βλέπουμε να επανακάμπτουν άνθρωποι οι οποίοι αποφυλακίστηκαν, να υποτροπιάζουν και να ξαναοδηγούνται στις φυλακές. Το μείζον, λοιπόν, κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι να δούμε πώς θεραπεύουμε τα αίτια που οδηγούν στις προσφυγές είτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σήμερα, είτε με χρήση του ένδικου μέσου σε ελληνικά δικαστήρια, με τη νομοθετική παρέμβαση την οποία συζητούμε στην Επιτροπή μας σήμερα και αύριο στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής την οποία ενημέρωσε, για την αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου,.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπενθύμισε ότι «η Επιτροπή μας εργάστηκε συστηματικά το προηγούμενο διάστημα για την αντιμετώπιση των παθογενειών που οδηγούν τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και σε συνεργασία με τον π. Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τον κ. Ιωάννη Χαλκιά, καταλήξαμε σε μία σπάνια για τα πολιτικά χρονικά διακομματική πρόταση νόμου που πιστεύω ότι προάγει την κοινοβουλευτική διαδικασία και την ίδια τη δημοκρατία.

Γι’ αυτό, θέλω να ευχαριστήσω τους βουλευτές όλων των πτερύγων που μετέχουν στην Επιτροπή μας για την ουσιαστική συμβολή τους και το πνεύμα συνεννόησης που επέδειξαν κατά την διαμόρφωση της διακομματικής πρότασης νόμου. Από τότε, βεβαίως, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η κυβέρνηση επέλεξε να ενσωματώσει πολλές από αυτές τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στην πρόταση νόμου σε επιμέρους νομοσχέδια με διατάξεις».

 

Συνθήκες κράτησης

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν περιποιεί τιμή στην πατρίδα μας, το γεγονός ότι φιγουράρει ανάμεσα στις δέκα χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν προσφυγές και καταδίκες, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν είναι καν μέλη της ΕΕ και οι οποίες αποδεδειγμένα, συστηματικά και κραυγαλέα, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βεβαίως, όπως μας είχε αναφέρει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώτσηρας, στο τέλος του 2021, ο συνολικός αριθμός ανεκτέλεστων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Ελλάδα είχε πέσει σε ιστορικό χαμηλό. Ωστόσο, είμαστε ακόμη μακριά από μία ιδανική κατάσταση. Πιστεύω, λοιπόν, ότι κι εμείς ως Επιτροπή συμβάλλαμε ώστε, σήμερα, να συμπεριλαμβάνονται διατάξεις με τις πρόνοιες που επισημάναμε το προηγούμενο διάστημα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ιδιαίτερα, στα άρθρα 7 και κυρίως 8, για την προσφυγή κρατουμένων, για τις συνθήκες κράτησης και τη δίκαιη ικανοποίησή τους»

 

Αλλοδαποί πλέον των μισών κρατουμένων 

Στη δεύτερη παρέμβασή του ο πρόεδρος της Επιτροπής απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα εξέφρασε την ελπίδα «η νέα νομοθετική παρέμβαση να αμβλύνει το πρόβλημα με την εικόνα της χώρας που πρωτοστατεί σε προσφυγές και καταδίκες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αλλά ένα ζήτημα είναι η θεσμοθέτηση του ένδικου βοηθήματος, το ουσιαστικότερο, όμως, είναι η θεραπεία των αιτίων που οδηγούν σε προσφυγές κρατουμένων για τις συνθήκες κράτησης».

Και πρόσθεσε ότι «στα Σωφρονιστικά Καταστήματα οι υποδομές που έχουμε δεν επαρκούν, για να καλύψουν αυτόν τον υπερπληθυσμό κρατουμένων. Πλέον των μισών είναι αλλοδαποί, γεγονός που έχει να κάνει με τις γεωπολιτικές καταστάσεις των τελευταίων δεκαετιών και την έλευση πολλών ανθρώπων που επιδιώκουν, να έχουν μια καλύτερη ευκαιρία ζωής στην Ελλάδα ή την Ευρώπη γενικότερα. Αλλά υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα παραβατικής συμπεριφοράς και γι’ αυτό βλέπουμε ότι πλέον των μισών κρατουμένων στα Σωφρονιστικά Καταστήματα είναι αλλοδαποί.

Μάλιστα, όπως είπατε -κι αυτός είναι επίσης ένας σημαντικός δείκτης- άνω του 20% των κρατουμένων είναι λαθροδιακινητές μεταναστών και αυτό έχει μια ιδιαίτερη αξία να το επισημάνουμε».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παρεμβάσεις του κ. Χαρακόπουλου στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: https://youtu.be/dfFZ1UVyKeI και https://youtu.be/rxLMVM10hDo

[quads id=5]