Μάξιμος: “Από τη Γενοκτονία των Μικρασιατών στην αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας!”

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος: “Από τη Γενοκτονία των Μικρασιατών στην αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας!”

«Οι απειλές που εκτοξεύει η Άγκυρα με στόχο εθνικά μας εδάφη, όπως είναι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, επιβεβαιώνουν την αδήριτη ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μας μνήμης για γεγονότα όπως η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Οι απόπειρες να αμβλυνθεί η ιστορική αλήθεια προς όφελος υποτίθεται την ειρήνης, καταλήγουν, δυστυχώς, στο αντίθετο αποτέλεσμα, στην αποθράσυνση του κράτους-θύτη. Γι’ αυτό και πρέπει η εκστρατεία για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αλλά και όλων των χριστιανών, Αρμενίων και Ασσυρίων, να συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής υπογράμμισε ότι «ηΓενοκτονία του ελληνισμού της Ανατολής, αποτελεί κομβικό γεγονός στην ιστορία όλης της ανατολικής Μεσογείου. Διακόπηκε βίαια μια αδιάλειπτη πολιτισμική παρουσία 3.000 ετών, στο όνομα της εθνικής και θρησκευτικής καθαρότητας του νέου τουρκικού κράτους. Το έγκλημα αυτό παρέμεινε ατιμώρητο, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις προτίμησαν να προτάξουν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα από την υπεράσπιση του δικαίου και των ανθρωπιστικών αξιών.

Το χειρότερο, ωστόσο, όλων είναι ότι αυτή η στάση της ανοχής απέναντι σε βάρβαρες πρακτικές συνεχίζεται σε έναν βαθμό ακόμη και σήμερα. Διότι η Τουρκία εξακολουθεί να διαπράττει τις ίδιες πρακτικές σε περιοχές που κατέχει στρατιωτικά, όπως στην κατεχόμενη Κύπρο ή στη βόρεια Συρία. Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό, η τουρκική ηγεσία διεξάγει μια εκστρατεία γενοκτονίας της μνήμης, μετατρέπονταςορθόδοξα μνημεία που μαρτυρούν τη δόξα του Βυζαντίου σε τζαμιά. Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η μετατροπή του περικαλλούς ναού και φάρου της οικουμενικής Ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, όπως και της Μονής της Χώρας, με τις απαράμιλλης ωραιότητας τοιχογραφίες. Δεν διστάζει, μάλιστα, να απειλεί με κατάκτηση ελληνικές νήσους στο Αιγαίο, με το αστείο επιχείρημα ότι είναι κοντά στην Τουρκία! Η συμπεριφορά της γείτονος θα ήταν σίγουρα διαφορετική αν η παγκόσμια κοινότητα είχε καταδικάσει ως Γενοκτονία την εξολόθρευση του χριστιανικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας πριν έναν αιώνα, εξαναγκάζοντας τον ένοχο να παραδεχθεί το έγκλημά του».

Σχετικές Εικόνες: