Μάξιμος για εκδήλωση Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας: Πολύτιμα τα ιστορικά διδάγματα από τα ταραχώδη χρόνια του Μεγάλου Πολέμου

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος για εκδήλωση Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας: Πολύτιμα τα ιστορικά διδάγματα από τα ταραχώδη χρόνια του Μεγάλου Πολέμου

«Η περιοχή μας είχε και τα ιδιαίτερα προβλήματά της, όπως την αναδιανομή της γης, ως επακόλουθο του αγροτικού ξεσηκωμού τα προηγούμενα έτη και το προσφυγικό, αφού δεχόταν και τις πρώτες προσφυγικές ροές Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας, που προηγήθηκαν εκείνων της Μικράς Ασίας».

Τα παραπάνω τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος στην απαντητική επιστολή που απέστειλε προς το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, την Γαλλική Πρεσβεία και την Φωτοθήκη Λάρισας, για την πρόσκλησή τους να παραβρεθεί στην εκδήλωση για την παρουσίαση ιστορικών τεκμηρίων, τα οποία αναφέρονται στην παρουσία της Γαλλικής Στρατιάς στη Θεσσαλία τον Ιούνιο του 1917. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός και ιστορικός ερευνητής, αφού ευχαριστεί για την πρόσκληση -στην οποία, λόγω προγραμματισμένων από καιρό υποχρεώσεων, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί- συγχαίρει τους διοργανωτές «της εκδήλωσης που θα φωτίσει έτι περαιτέρω τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα ταραχώδη χρόνια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και του “Εθνικού Διχασμού” στη Θεσσαλία. 

Οι μακρόχρονες εσωτερικές πολιτικές έριδες και η εμπόλεμη κατάσταση στην Ευρώπη και την Ανατολή είχαν δημιουργήσει ιδιαίτερα ασταθείς πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Σε αυτή την πολυσύνθετη πραγματικότητα, θα πρέπει να συνυπολογιστεί, ότι, η περιοχή μας είχε και τα ιδιαίτερα προβλήματά της, όπως την αναδιανομή της γης, ως επακόλουθο του αγροτικού ξεσηκωμού τα προηγούμενα έτη και το προσφυγικό αφού δεχόταν και τις πρώτες προσφυγικές ροές Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας, που προηγήθηκαν εκείνων της Μικράς Ασίας. 

Καθώς προκύπτουν ολοένα και περισσότερα ιστορικά στοιχεία για την περίοδο εκείνη, οι φίλοι της ιστορίας θα μπορέσουν να τα ενσωματώσουν στο πάζλ των γεγονότων της εποχής.

Με την πεποίθηση ότι τα ιστορικά ντοκουμέντα που θα παρουσιαστούν θα εμπλουτίσουν την πολιτιστική μας παρακαταθήκη άλλα και θα οδηγήσουν σε πολύτιμα διδάγματα, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην εκδήλωσή σας».  

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramYouTubeGoogle News και Twitter.