HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος: Χρέος του κυβερνητικού βουλευτή να μεταφέρει και τα δυσάρεστα

Μάξιμος: Χρέος του κυβερνητικού βουλευτή να μεταφέρει και τα δυσάρεστα

«Νομίζω ότι όλοι οι αγρότες που λαμβάνουν αυτές τις μέρες λογαριασμούς άρδευσης, λογαριασμούς της ΔΕΗ, αυτό το συναίσθημα της “ηλεκτροπληξίας” νιώσανε και γι’ αυτό εγώ πιστεύω ότι ο κυβερνητικός βουλευτής δεν είναι απλά για να χειροκροτεί κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά θα πρέπει, τιμώντας την εντολή που έχει από τους πολίτες που τον εκλέγουνε, από τους πολίτες που εκπροσωπεί, να μεταφέρει και τα δυσάρεστα καμία φορά, να μεταφέρει την πραγματική εικόνα εν προκειμένω που υπάρχει στην κοινωνία». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στη «Ραδιοφωνική Λέσχη Τρικάλων 97,6» και στην εκπομπή των πρώην βουλευτών κ.κ. Ηλία Βλαχογιάννη και Χρήστο Σιμορέλη, για την πρωτοβουλία του να αναφερθεί στην ομιλία του στην Βουλή για τον προϋπολογισμό στο φλέγον ζήτημα των αυξημένων λογαριασμών της ΔΕΗ. Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο κλείσιμο της συζήτησης ότι θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και παράλληλα η αύξηση και στο κόστος των εφοδίων -τα λιπάσματα έχουν διπλασιαστεί επίσης- καθιστούν πολύ δύσκολη την καλλιέργεια δυναμικών καλλιεργειών. Το να πάμε σε ξερικές καλλιέργειες να ξανακιτρινίσει ο κάμπος από σιτάρια και κριθάρια, από δημητριακά, νομίζω ότι θα είναι ένα δείγμα φτώχιας. Δυναμικές καλλιέργειες χρειαζόμαστε, προϊόντα τα οποία δίνουν προστιθέμενη αξία στον παραγωγό».

 

Θετική η επιστροφή ΕΦΚ για αγροτικό πετρέλαιο

Ο κυβερνητικός βουλευτής ζήτησε από τους συνομιλητές του να αναγνωρίσουν «ως θετικό, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναφέρει, έστω μερικώς, το αγροτικό πετρέλαιο το οποίο καταργήθηκε κατά την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης, της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ. Θυμάμαι ότι όταν ήμουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίναμε κάπου εκατόν εξήντα εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ως επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Καταργήθηκε επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και επανήλθε μερικώς, τώρα με πενήντα εκατομμύρια ευρώ σε νέους αγρότες και όσους είναι ενταγμένοι σε συνεργατικά σχήματα. Εγώ, και από το βήμα της Βουλής, τόνισα ότι αυτό θα πρέπει να επεκταθεί».

 

Η κρατική συνδρομή στον ΕΛΓΑ

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ΕΛΓΑ σημειώνοντας ότι «φέτος έχει δώσει αποζημιώσεις, πολλαπλάσιες, που ξεπερνούν τον προϋπολογισμό του. Και αυτό κατέστη εφικτό, γιατί για πρώτη φορά από συστάσεως του νέου οργανογράμματος του ΕΛΓΑ -εδώ και πάνω από δέκα χρόνια- υπάρχει η κρατική συμμετοχή. Καταβλήθηκε αναδρομικά η κρατική συμμετοχή που είναι περίπου το 20% του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ. Τα τελευταία δέκα χρόνια, διαδοχικές κυβερνήσεις δεν κατέβαλλαν λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία βρέθηκε η χώρα, εξαιτίας των μνημονίων, αυτή την κρατική συμμετοχή. Καταβλήθηκε αναδρομικά και έτσι μπορέσαμε φέτος και δώσαμε αποζημιώσεις οι οποίες ήταν δυσθεόρατες, καθώς είχαμε σεισμούς, λοιμούς, καταποντισμούς, Ιανό, Μήδεια, παγετούς…».

 

Για τον Αχελώο χρειάζεται ρεαλισμός

Ερωτηθείς για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας επισήμανε ότι «εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, για να αντιμετωπιστεί ολιστικά, θα πρέπει να υπάρχει πάντα πάνω στο τραπέζι η συζήτηση για τη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία. Έχει υδατικό πλεόνασμα η Δυτική Ελλάδα,  υδατικό έλλειμμα η Ανατολική Θεσσαλία. (…) Έχουμε δυο φράγματα τα οποία είναι στα τελειώματα, το φράγμα της Μεσοχώρας και το φράγμα της Συκιάς, που θα παράξουν πράσινη, φιλική προς το περιβάλλον υδροηλεκτρική ενέργεια. Βλέπετε τι θόρυβος γίνεται τώρα για την ενέργεια. Πιο οικονομική και πιο φιλική ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές, από την υδροηλεκτρική, δεν υπάρχει. Αυτά, λοιπόν, δεν ολοκληρώνονται για λόγους οι οποίοι με ξεπερνούν. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί!

Τα υπόλοιπα έργα που έχουν γίνει προκειμένου να υλοποιηθεί η εκτροπή του Αχελώου, οι σήραγγες, όλα αυτά τα έργα που έγιναν για τη μεταφορά του νερού τι θα γίνουν; Για να αποκατασταθούν θα τα γκρεμίσουμε; Ας μας πούνε όλοι αυτοί, για να είμαστε ρεαλιστές. Γιατί ξέρετε; Ωραία όλα αυτά τα ρομαντικά και τα ιδεαλιστικά που ακούω, αλλά η πολιτική έχει μια σχέση κόστους-οφέλους. Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να κάνουμε έναν λογαριασμό!».

 

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/oUSkWyKRmTw