HomeΤύρναβος

Μαθητές του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου “υψώνουν” τη Φιλική Εταιρεία – Ζωντανεύοντας την Ιστορία με πράξη!

Μαθητές του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου “υψώνουν” τη Φιλική Εταιρεία – Ζωντανεύοντας την Ιστορία με πράξη!

Τη σημαία της Φιλικής Εταιρείας  φιλοτέχνησαν οι μαθητές του Γ3 του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου με την αμέριστη συνδρομή του καθηγητή εικαστικών κ. Μπλιούμη Χρήστου. Πρόκειται για μια δράση στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεότερης Ιστορίας, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου κ. Παντώστη Δάφνης. Η σημαία αυτή πλαισίωσε την  παρέλαση της 25ης Μαρτίου των μαθητών του σχολείου μας  και προκάλεσε θετικότατα σχόλια.

 

Η παλαιότερη από τις επαναστατικές σημαίες εκείνης της εποχής ήταν αυτή της Φιλικής Εταιρείας, φτιαγμένη με οδηγίες που έδωσε ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών, Γερμανός Γ’. Δημιουργήθηκε από λευκό ύφασμα και έφερε τα σύμβολα του εφοδιαστικού των ιερέων της μυστικής οργάνωσης (τον ιερό δεσμό με τις 16 στήλες) και πάνω από αυτό, έναν κόκκινο σταυρό περιβαλλόμενο από στεφάνι κλαδιών ελιάς. Κάτω από τον σταυρό υπήρχαν δύο λογχοφόρες σημαίες µε τα αρχικά ΗΕΑ και ΗΘΣ  (Ή Ελευθερία ή Θάνατος).

1 1

Στο ξέσπασμα της Επανάστασης, δεν υπήρχε μια ενιαία διοίκηση και έτσι, κάθε στρατιωτικό σώμα δημιούργησε τη δική του σημαία. Ορισμένοι επαναστάτες υιοθέτησαν το λάβαρο της εκκλησίας της ενορίας τους. Η σημαία, αποτελεί σήμα αναγνώρισης, είναι μια ταυτότητα. Οι αγωνιστές της Επανάστασης έφτιαχναν ο καθένας το δικό του “μπαϊράκι”, δηλαδή τη δική του πολεμική σημαία. Τα σύμβολα και τα χρώματα που επέλεγαν σήμαιναν κάτι ξεχωριστό για εκείνους και για τους συντρόφους τους στον πόλεμο. Οι αγωνιστές ένιωθαν ότι ο δεσμός με τα σύμβολά τους ήταν πολύ σημαντικός, όπως ακριβώς και με τα όπλα τους, γι’ αυτό δεν ήθελε κανείς να χάσει τη σημαία του.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΒΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΡΩΝΤΑΣ….

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στα social media: FacebookInstagramGoogle News, YouTube,  X  και  TikTok. Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.