HomeΙΣΤΟΡΙΑ

Τυρναβίτες αγωνιστές στην επανάσταση του 1821

Τυρναβίτες αγωνιστές στην επανάσταση του 1821

Γράφει η Κωνσταντινιά Πατσή

 

Η συμμετοχή των Θεσσαλών στην επανάσταση του 1821 είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός.

 

Στον Τύρναβο την περίοδο 1818-1821 είχε την έδρα του ο Βελής, γιος του Αλή Πασά, γεγονός ,που μεταξύ άλλων, καθιστούσε δύσκολη τη δημιουργία επαναστατικών κινημάτων στην περιοχή.

Οι ένθερμοι Τυρναβίτες πατριώτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο και να ενταχθούν στα επαναστατικά σώματα της νότιας Ελλάδος . Στο αρχείο των Χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αθηνών υπάρχουν οι ατομικοί φάκελοι των παρακάτω Τυρναβιτών αγωνιστών του 1821. Δημήτριος Τουρναβίτης (1800-1842) Γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1800.

Είχε δυο θυγατέρες ,τη Βασιλική και τη Μαριγώ, τη δε γυναίκα του την έλεγαν Χαρίκλεια. Από τη στρατιωτική του υπηρεσία προκύπτει ότι κατετάγη στρατιώτης στον τακτικό στρατό ,στο ιππικό με το βαθμό του λοχία και έφτασε μέχρι το βαθμό του Ταγματάρχη. Ο συντοπίτης μας, Βαγγέλης Κυρούλης, αναφέρει ότι το 1821 ήρθαν από τη Λειψία της Γερμανίας 3-5 Τυρναβίτες και εντάχθηκαν στον επαναστατικό στρατό. Κυριάκος Πάγκαλος.

Γεννήθηκε στον Τύρναβο γύρω στο 1800. το επάγγελμα του ήταν έμπορος-πραματευτής, όπως προκύπτει από το πιστοποιητικό που του χορήγησε ο ηγούμενος της Μονής Ευαγγελίστριας του Ζαγαρά της Λειβαδιάς ,στην οποία ο Κυριάκος Πάγκαλος κατέφυγε μετά την κατάληψη της πόλης από τον Ομέρ Βρυώνη.

Εκεί έκρυψε όλη την πραμάτεια του που άξιζε 2000 γρόσια και απαρτίζονταν από τσεμπέρια, αλατζάδες, πανικά και άλλα παρόμοια. Ήταν πολύ μορφωμένος και είχε σπουδάσει στην περίφημη Σχολή του Τυρνάβου. Σε μικρή ηλικία πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα, όπου προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες.

Υπηρέτησε ως γραμματέας του Διονυσίου Ευμορφόπουλου στη Λειβαδιά, με τον οποίο κλείστηκε στην ακρόπολη της Αθήνας από την αρχή της πολιορκίας της από τον Κιουταχή μέχρι τη συνθηκολόγηση και την παράδοση της. Ήταν ένας από τους αντιγραφείς της αναθεωρητικής επιτροπής που ετοίμασε το «Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδος».

Λόγω της καλής οικονομικής κατάστασης του ενίσχυσε τον αγώνα με δυο ομολογίες των εκατό γροσίων η καθεμιά. Γεώργιος Αναστασίου. Γεννήθηκε στον Τύρναβο στις 12 Μαρτίου 1805 ,ημέρα Σάββατο και βαπτίστηκε στον ιερό ναό του Προφήτη-Ηλία από τον ιερέα Μακάριο Νικολάου.

Από τις αρχές του ιερού αγώνα άφησε «τα υπάρχοντα του στην εξουσία του Οθωμανού, χάριν υπέρ πίστεως της πατρίδος » κατατάχτηκε με διάφορους οπλαρχηγούς εναντίον των εχθρών μαζί με τον πατέρα του και υπηρέτησε στον αγώνα για την ελευθερία μέχρι το τέλος του 1832 έχοντας πάρει μέρος σε πολλές μάχες και διάφορες συμπλοκές.

Πηγή Βύρων Σκρουμπής (2001) Τύρναβος –Ιστορικές Λαογραφικές αναδρομές