HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση – Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση – Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO

Σε συνέχεια της ανάλυσης της 5 Απριλίου 20124 επικαιροποιούμε τα προγνωστικά στοιχεία για τις επόμενες 40 ημέρες στη χώρα.

 

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα προγνωστικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο καθώς και από την κίνηση του δείκτη MJO ο οποίος μας δίνει τα γενικά μοτίβα του καιρού ανά εβδομάδα για τις επόμενες 40 μέρες έχουμε να πούμε τα εξής:
Ο συγκεκριμένος δείκτης θα βρίσκεται τις επόμενες αρκετές ημέρες τουλάχιστον 20-25 στις φάσεις 4 και 5 χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα που θα κινηθεί στη συνέχεια.

ggffff
https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

 

Η πιθανή πορεία του καιρού (γενικό μοτίβο και όχι πρόγνωση καιρού για κάθε και χωριό και κάθε πόλη) ανά βδομάδα για τις επόμενες 40 μέρες έχει ως εξής:

15 με 22 Απριλίου.
Αξιόλογες βροχές σε τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της βορειοδυτικής Πελοποννήσου των νησιών του Ιονίου της ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης του βορειοανατολικού Αιγαίου ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στην υπόλοιπη χώρα και σχεδόν καθόλου σε τμήματα των Κυκλάδων και της Κρήτης. Θερμοκρασίες σημαντικά έως πολύ υψηλότερες από τις κανονικές σε όλη τη χώρα εκτός από κάποια ορεινά τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας λόγω των καταιγίδων.

22 με 29 Απριλίου.
Τοπικά φαινόμενα στη Μακεδονία το Αιγαίο τις Κυκλάδες τη Θράκη και πολύ λιγότερα στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα ενω σχεδόν καθόλου στη δυτική Ελλάδα τα νησιά του Ιονίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασίες σημαντικά υψηλότερες στα ανατολικά και νότια πέδινα και θαλάσσια τμήματα καθώς και στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ελλάδα, ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές μόνο στο εσωτερικό της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Ηπείρου με τα περισσότερα φαινόμενα.

29 Απριλίου έως 6 Μαΐου.
Τοπική αστάθεια τις θερμές ώρες της ημέρας και όχι μόνο στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας του Ιονίου αλλά και του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου ενώ κάποια φαινόμενα φαίνεται να σημειώνονται ακόμα και στα νότια και ανατολικά νησιωτικά τμήματα. Θερμοκρασίες υψηλότερες σε όλη τη χώρα με ιδιαίτερη έμφαση στο Αιγαίο και τα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα της δυτικής αλλά και της ανατολικής χώρας.

 

6 έως 13 Μαΐου.
Σοβαρές πιθανότητες ο άστατος καιρός να συνεχιστεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας ενώ φαίνεται ελαφρώς πιο αυξημένη πιθανότητα τα φαινόμενα να είναι αξιόλογα αυτή τη φορά σε πιο πολλές περιοχές της χώρας από ότι την προηγουμενη εβδομάδα και κύριως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια και στο βόρειο Αιγαίο. Θερμοκρασίες υψηλότερες στις περισσότερες περιοχές της παραθαλάσσιας και νησιωτικης χώρας και κοντά στις κανονικές τιμές στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως στη Μακεδονία την Ηπειρο τη Θεσσαλία την κεντρική Στερεά και την κεντρική Πελοπόννησο λόγω των καταιγίδων κατά περιόδους.

13 με 20 Μαΐου.
Θα συνεχιστεί έστω και μειωμένη η αστάθεια κάποιες ημέρες κυρίως στη βόρεια και την ανατολική ηπειρωτική χώρα ενω πολυ λιγα θα ειναι τα φαινόμενα κυρίως στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες σε όλες τις περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα ανατολικά νότια και δυτικά πεδινά παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα της χώρας.

20 έως 27 Μαΐου.
Αστάθεια το μεσημερι και το απογευμα κυριως σε τμηματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου ενώ πολύ λίγα έως καθόλου φαινόμενα στα νησιωτικά και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου και του Αιγαίου. Ελαφρώς υψηλότερες οι θερμοκρασίες από τις κανονικές σε όλη σχεδον τη χώρα με ιδιαίτερη έμφαση στα ανατολικά και νότια παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα της χώρας.

 

Το βασικό μοτίβο του καιρού για το υπόλοιπο του Απριλίου είναι ότι σταδιακά απο τις 16 του μήνα θα μπούμε σε μια περίοδο αστάθειας η οποία με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία ΔΕΝ φαίνεται να αφορά όλη τη χώρα. Οι περιοχές που θα δεχτούν σίγουρα κάποια αξιόλογα φαινόμενα ειναι τα δυτικα και βορεια τμηματα της Θεσσαλίας τμήματα των νησιών του Ιονίου της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς τμημάτων της Μακεδονίας της Θράκης και του βορειοανατολικού Αιγαίου. Αντίθετα σε περιοχές οπως την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Κυκλάδες την νότια Πελοπόννησο την ανατολική Πελοπόννησο την Κρήτη τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα οι πιθανότητες για σοβαρές βροχές έως το τέλος του μήνα είναι αρκετά περιορισμένες. Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα συνεχιστούν κάτω περιόδους έως το τέλος του μήνα αλλά θα είναι πιο υψηλές την περίοδο έως τις 16 με 18 που θα πλησιάζουν ακόμα και τους 29 με 31 βαθμούς κελσίου στα ανατολικά ηπειρωτικά με πτώση στη συνέχεια σε τιμές κοντά στις κανονικές για αρκετές ημέρες.

Η πρώτη εικόνα που έχουμε για τον Μάιο είναι ότι θα έχει εντονοτερα διαστήματα αστάθειας χωρίς όμως αυτή τη στιγμή να μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το ποιες  περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο αν και γενικά συνήθως τον Μάιο τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας δέχονται τα περισσότερα φαινόμενα. Η θερμοκρασία και το Μάιο γενικό στα βρεθούν σε τιμές λίγο έως πολύ πάνω από τις κανονικές και ευελπιστούμε στις επόμενες ανανεώσεις των προγνωστικών στοιχείων η πιθανότητα του ασταθούς καιρού να παραμείνει.

++++++++++++++++++++++++++++++

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΣΤΑ)