Κυβέρνηση προς Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν δέχεται οριζόντια μείωση φυσικού αερίου 15%

HomeΔΙΕΘΝΗ

Κυβέρνηση προς Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν δέχεται οριζόντια μείωση φυσικού αερίου 15%

σαμερ εκλογες τυρναβοσ

Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%

 

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Πρόεδρός της- προτείνει προς το Συμβούλιο ένα νέο κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023, δίνοντας έμφαση στην υποκατάσταση του με άλλα καύσιμα. Πρόκειται για πρόταση -και όχι ειλημμένη ευρωπαϊκή απόφαση- η οποία θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 26 Ιουλίου.
  • Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν.Δεν μπορεί να δεχθεί μια οριζόντια μείωση όταν δεν χρειάζεται για χώρες που έχουν προνοήσει. Γι’ αυτό τον λόγο η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, διαφωνούν με τον οριζόντιο περιορισμό 15% του φυσικού αερίου.
    • Στο πλαίσιο της πάντως αλληλεγγύης η Ελλάδα στηρίζει -και θα συνεχίσει να το κάνει- τις γειτονικές χώρες που αυτή την στιγμή έχουν έλλειψη στην παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία.
    • Ταυτόχρονα η Ελλάδα επιμένει στις προτάσεις που έχει ήδη υποβάλει.Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει τόσο στο Συμβούλιο Κορυφής, όσο και προς την Επιτροπή, μια σειρά από προτάσεις που αφορούν τόσο τις τιμές, όσο και την προμήθεια φυσικού αερίου. Επιμένει κυρίως στις προτάσεις για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθώς και στην αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Και σε αυτές τις προτάσεις -όπως πρόσφατα επανέλαβε ο Πρωθυπουργός- θα επιμείνει.