Διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τα σενάρια κυλιόμενων διακοπών ρεύματος

HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τα σενάρια κυλιόμενων διακοπών ρεύματος

Για τα σενάρια που αφορούν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος από τη  ΡΑΕ

 

Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μην χρειαστεί η εφαρμογή ούτε του τελευταίου από τα μέτρα που προτείνει η ΡΑΕ και αφορά κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Αφενός προχωρά σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειαςτόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και αφετέρου αναλαμβάνει κάθε δυνατή δράση ώστε να μην υπάρξει διατάραξη σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα. Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνει κάθε μέτρο για την ενίσχυση της ενεργειακής της επάρκειας. Ειδικότερα:

  • Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα και υπάρχει ετοιμότητα για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της.
  • Υπάρχει δυνατότητα προμήθειας περισσότερου LNG με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.
  • Υπάρχει δυνατότητα χρήσης περισσότερου ντίζελ και λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί, να λειτουργήσουν χρησιμοποιώντας diesel. Παράλληλα, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η. συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5.
  • Παράλληλα, η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Τέθηκε ήδη σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία είναι απαραίτητη για την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο με, στόχο τη μείωση, τουλάχιστον κατά 10%, της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα στο 2022, σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2019 και αφορά όλο το φάσμα του Δημοσίου (σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας από τα νοικοκυριά με ισχυρή κρατική επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών.