HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόκκαλης σε Γεωργαντά: Οι ελλείψεις σε προσωπικό απειλούν την τράπεζα φυτογενετικού υλικού της χώρας μας

Κόκκαλης σε Γεωργαντά: Οι ελλείψεις σε προσωπικό απειλούν την τράπεζα φυτογενετικού υλικού της χώρας μας

«Η σοβαρή έλλειψη τεχνικού και εργατικού δυναμικού απειλεί το έργο της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού και του Ειδικού Προγράμματος  Δημιουργίας Νέων Ποικιλιών Φυτικών Ειδών των Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας του «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ» σημειώνει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

 

Στην ερώτηση του κ. Κόκκαλη που συνυπογράφουν 29 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρονται τα εξής: «H απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κίνδυνους του πλανήτη μας, εξίσου επικίνδυνο με την κλιματική αλλαγή και χαρακτηρισμένο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως  “σιωπηλό δολοφόνο”.   

Δεδομένου ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας συνιστά τεράστια απειλή για την ανθρωπότητα, η ανάγκη διατήρησης των φυτογενετικών πόρων είναι επιβεβλημένη και καθοριστική για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, το παρόν και το μέλλον της γεωργίας. Παράλληλα όμως, απαιτείται και η αξιοποίηση των εγχώριων ποικιλιών προκειμένου να ενισχυθεί η αυτονομία της χώρας μας σε επάρκεια φυτογενετικού υλικού με βελτιωμένα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την απόδοση, την υψηλή ποιότητα τελικών προϊόντων καθώς και την αντοχή σε βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες.

Συντονιστικό και εκτελεστικό  όργανο για την προστασία και διατήρηση των φυτογενετικών πόρων της χώρας μας, η οποία είναι ένα από τα σημαντι¬κότερα κέντρα ενδημισμού της Ευρώπης και της Μεσογείου, με 1.278 ενδημικά είδη, ποσοστό 22,2% του συνολικού αριθμού των φυτικών ειδών, αποτελεί η Τράπεζα Διατή¬ρησης Γενετικού Υλικού. 

Αναγνωρίζοντας τον ύψιστο ρόλο λειτουργίας της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού, η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α., τον Φεβρουάριο του 2018 ολοκλήρωσε τη λειτουργία της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού στο Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, η οποία μάλιστα  βρισκόταν σε αδράνεια για τα προηγούμενα δέκα χρόνια! 

Επιπλέον, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας και πάλι της Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α., τον Μάρτιο του 2019 ((ΦΕΚ 950/Β’/20.03.2019), για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εγκρίθηκε από το ΥπΑΑΤ το Ειδικό Πρόγραμμα Δημιουργίας Νέων Ποικιλιών Φυτικών Ειδών το οποίο και υλοποιείται από τα Ινστιτούτα  Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. 

Η υποστήριξη που απαιτείται για την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων καθώς και τη συντήρηση των φυτειών με τις συλλογές ποικιλιών,  προϋποθέτουν την παρουσία τεχνικού και εργατικού δυναμικού, για το οποίο όμως δυστυχώς διαπιστώνεται σοβαρή έλλειψη στα Ινστιτούτα  Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Επειδή οι γενετικοί πόροι που σχετίζονται με την γεωργία και τα προϊόντα διατροφής είναι αυξημένοι στη χώρα μας  και κατατάσσουν  την Ελληνική βιοποικιλότητα σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.

Επειδή η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Ελληνικών ποικιλιών συμβάλλει όχι μόνο στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε πολλαπλασιαστικό υλικό, αλλά δημιουργεί  και προοπτικές εξαγωγών πολλαπλασιαστικού υλικού σε άλλες χώρες.

Επειδή για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση  της επισιτιστικής επάρκειας απαιτείται η αξιοποίηση των εγχώριων ποικιλιών.

Επειδή η λειτουργία της τράπεζας  Διατήρησης Γενετικού Υλικού αποτελεί εθνικό πλούτο, σε σύνδεση με την ιστορία και τον πολιτισμό και καθορίζει ακόμη και την ύπαρξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας.

Επειδή επιβάλλεται η συλλογή, διάσωση, διατήρηση και προστασία των φυτογενετικών πόρων της χώρας μας  μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού άμεσης προτεραιότητας για την Πολιτεία.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: 

  1. Με ποιο τρόπο προτίθεται να υποστηρίξει το έργο του Ειδικού Προγράμματος  Δημιουργίας Νέων Ποικιλιών Φυτικών Ειδών που υλοποιείται από τα Ινστιτούτα  Αγροτικής Έρευνας αλλά και της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ – Δήμητρα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες υποστελέχωσης και λειτουργίας τους;
  2. Ποιά είναι τα αποτελέσματα του εν λόγω προγράμματος μέχρι σήμερα, 4 χρόνια μετά την έναρξη του; Πόση είναι η απορροφητικότητα του;»

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.