HomeΠολιτική

ΚΙΝΑΛ: «Η μάχη δίνεται πλέον ψήφο ψήφο, πόρτα πόρτα»

ΚΙΝΑΛ: «Η μάχη δίνεται πλέον ψήφο ψήφο, πόρτα πόρτα»

Με ένα εκλογικό σώμα που αποτελεί σύνθετη εξίσωση ακόμη και για τους δημοσκόπους, αλλά και τις μετρήσεις να αποτυπώνουν σταθερά μια αμφίρροπη αναμέτρηση, τα επιτελεία των υποψηφίων μετρούν –και αναζητούν– αδιάκοπα δυνάμεις, ενώ παράλληλα (τουλάχιστον οι πέντε από τους έξι) ετοιμάζονται πυρετωδώς για το αποψινό ντιμπέιτ. Μια τηλεμαχία που σηματοδοτεί, έστω και χωρίς… απαρτία, την κορύφωση μιας ιδιόμορφης και ιδιαίτερα φορτισμένης προεκλογικής περιόδου.

Στρατηγικές και περιφέρειες – κλειδιά

Το κρίσιμο ερώτημα «πόσοι και ποιοι θα προσέλθουν» στην κάλπη της 5ης Δεκεμβρίου φαίνεται ότι θα καθορίσει το αποτέλεσμα και ζυγίζεται εξονυχιστικά από όλες τις πλευρές.

Στο στρατόπεδο του Γιώργου Παπανδρέου εκτιμούν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή τόσο ισχυρότερη θα είναι η ώθηση της υποψηφιότητάς του. Διόλου τυχαία, άλλωστε, ο ίδιος μεσοβδόμαδα στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στην Αθήνα έστειλε σαφές μήνυμα, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει περιθώριο για δισταγμούς και επιλογές δεύτερης Κυριακής», παραπέμποντας, δηλαδή, σε μια «στρατηγική πρώτου γύρου». Κατά κάποιες εκτιμήσεις, πάντως, έχοντας και κατά νου ότι είναι πιθανό στην αφετηρία του δεύτερου (εφόσον προκριθεί) να εκκινήσει από μειονεκτική θέση. Ως προς τις περιφέρειες στις οποίες ποντάρει, τα ισχυρά χαρτιά του τοποθετούνται στην Αχαΐα, ευρύτερα στη Δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία, ενώ καταγράφει αξιοσημείωτη επιρροή και στην Κρήτη, παρότι στο παραδοσιακά «πράσινο» νησί εκτιμάται πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει σαφώς το πάνω χέρι.

 

Από εκεί και πέρα, ένα στοιχείο που ζυγίζεται είναι οι «διαρροές» προς τις συγγενείς δεξαμενές των Χάρη Καστανίδη και Παύλου Γερουλάνου. Ο πρώτος διατηρεί σημαντικές δυνάμεις στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου εκλέγεται, ενώ ο δεύτερος στην Α΄ Αθήνας, όπου τους περασμένους μήνες έτρεξε «παράλληλη» εκστρατεία με τις περιοδείες του ανά την επικράτεια. Ο κ. Παπανδρέου δεδομένα διαθέτει σημαντικούς πυρήνες και στις δύο περιφέρειες, ωστόσο θα ήταν σαφώς ισχυρότεροι χωρίς την παρουσία των δύο πρώην υπουργών του.

Ταυτόχρονα, ακουμπώντας και στο γεννηματικό μπλοκ, στο κάδρο εντάσσεται και ο Παύλος Χρηστίδης. Ο τέως εκπρόσωπος Τύπου, ο οποίος πάντως κινείται ευρύτερα της «παπανδρεϊκής» πτέρυγας, πέραν της Πελοποννήσου και της Αργολίδας από την οποία κατάγεται, ποντάρει αρκετά στην περιφέρεια και κυρίως σε Ηπειρο και Κυκλάδες.

Προπύργιο της πλευράς Ανδρουλάκη είναι, όπως προαναφέρθηκε, η γενέτειρά του Κρήτη, που σημειώνεται ότι στις τελευταίες εσωκομματικές ως περιφέρεια είχε αγγίξει ένα ποσοστό κοντά στο 20% της συνολικής συμμετοχής. Πέραν αυτού, σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων Αττικής και Θεσσαλονίκης, ο ευρωβουλευτής φαίνεται πως έχει προσθέσει δυνάμεις στα ποσοστά επιρροής του 2017, ενώ από το επιτελείο του αναδείκνυαν δύο ακόμη παραμέτρους.

Πρώτον, όπως λένε, η είσοδος του κ. Παπανδρέου στην κούρσα δεν οδήγησε σε σημαντικές μετατοπίσεις από το στρατόπεδό του προς τον πρώην πρωθυπουργό, όπως κάποιες εκτιμήσεις ανέμεναν.

 

Δεύτερον, πως η υποψηφιότητά του μπορεί να αντλήσει περαιτέρω ώθηση από τη λεγόμενη «βουβή ψήφο», δηλαδή από ψηφοφόρους που κινούνται σε αχαρτογράφητα δημοσκοπικά νερά. Το σκεπτικό αυτό πατάει άλλωστε και στη στρατηγική του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος κινείται σε επίπεδο ρητορικής ανάμεσα σε Παπανδρέου και Λοβέρδο, που εκφράζουν, κατά κάποιον τρόπο, τα δύο «άκρα» του προεκλογικού παζλ και απευθύνονται σε πιο «αποφασισμένα» εσωκομματικά ακροατήρια.

Mε «στρατηγική πρώτου γύρου» ο Γ. Παπανδρέου, στο «εθνικό ακροατήριο» απευθύνεται ο Αν. Λοβέρδος, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης επιχειρεί να τοποθετηθεί ανάμεσα στους δύο.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Λοβέρδο, η δημοσκοπική εικόνα, αλλά και οι κινήσεις του ίδιου αποτυπώνουν με σαφήνεια την πρόθεσή του να στραφεί στο «εθνικό ακροατήριο», πέραν δηλαδή των τειχών της Χαρ. Τρικούπη.

Κατά κάποιες εκτιμήσεις, έτσι δικαιολογείται και το γεγονός ότι οι μετρήσεις τον τοποθετούν πολύ κοντά ή και να προπορεύεται των δύο βασικών του αντιπάλων, παρότι, όπως λέγεται, η εικόνα αυτή δεν φαίνεται να συμβαδίζει με τον παλμό που εκπέμπει η στενή κομματική βάση.