HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Στο Κιλελέρ ο Δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής με τους Αντιδημάρχους Διαμαντώ Μπάσμπα και Νίκος Νταλαγιάννης

Στο Κιλελέρ ο Δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής με τους Αντιδημάρχους Διαμαντώ Μπάσμπα και Νίκος Νταλαγιάννης

Στην μεγάλη συγκέντρωση στο Κιλελέρ συμμετείχε σήμερα ο Δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Νταλαγιάννης και η Αντιδήμαρχος Διαμαντώ Μπάσμπα. 

Σε έναν τόπο με μεγάλο συμβολισμό για την αγροτιά της Θεσσαλίας οι συμμετέχοντες έστειλαν, ένα 24ωρο πριν την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ένα μήνυμα εξέγερσης  με τις πληγές στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες να μην έχουν επουλωθεί. Στο σημείο βρέθηκαν αντιπροσωπείες αγροτών και από άλλες περιοχές της χώρας ενώ κατέθεσαν και στεφάνια στο σημείο του μνημείου.

kileler5

 

Η εξέγερση του Κιλελέρ πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλία, το Μάρτιο του 1910, όταν οι ντόπιοι αγρότες ξεκίνησαν μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στα διευρυμένα προνόμια των “τσιφλικάδων” και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των ίδιων. Η διαμαρτυρία κατάληξε άδοξα, στις 6 Μαρτίου 1910, όταν οι χωροφύλακες πυροβόλησαν εν ψυχρώ τους αγρότες. Περισσότεροι από τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν.

Ακόμα και αν οι αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας, και η ίδια η Θεσσαλία, δόθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο Βασίλειο της Ελλάδος, μέσω της Συνθήκης της Κωνσταντινουπόλεως, το 1881, οι αγροτικές περιοχές συνέχισαν για πολλά χρόνια να διοικούνται μέσω του συστήματος “Τσιφλίκι”, ενώ οι Τσιφλικάδες είχαν ένα ημιφεουδαρχικό καθεστώς. Οι Τσιφλικάδες υποχρεώθηκαν να παράσχουν στέγη στους αγρότες τους και δεν τους επιτράπηκε να άγουν καταναγκαστική εργασία. Καθώς οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των αγροτών επιδεινώθηκαν, οι διαμαρτυρίες έγιναν πιο συχνές, ιδίως μετά τη δολοφονία προσωπικοτήτων όπως ο ακτιβιστής Μαρίνος Αντύπας. Οι υποσχέσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου, κατά την εκλογική του εκστρατεία του 1910, σχετικά με τη γεωργική μεταρρύθμιση, επιδείνωσαν περαιτέρω τις συνθήκες. Το Μάρτιο του 1910, οι αγρότες διοργάνωσαν μαζική διαμαρτυρία στη Λάρισα.

Οι κολίγοι είχαν προγραμματίσει το Σάββατο 6 Μαρτίου πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, με αφορμή τη συζήτηση του αγροτικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Από νωρίς το πρωί άρχισαν να συρρέουν στην πόλη διαδηλωτές από τα γύρω χωριά. Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κιλελέρ, κάπου 200 χωρικοί θέλησαν να επιβιβασθούν σε τρένο χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο. Ο διευθυντής των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων, Πολίτης, που επέβαινε στο τρένο, τους το αρνήθηκε.

Ένα χιλιόμετρο πιο πέρα, ομάδα 800 χωρικών σταμάτησε το τρένο. Στις συμπλοκές που ακολούθησαν, στρατιωτικοί που επέβαιναν στο συρμό πυροβόλησαν τον όχλο, σκοτώνοντας 2-4 αγρότες και τραυματίζοντας άλλους. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στο χωριό Τουλάρ με 2 νεκρούς και 15 τραυματίες, ενώ όταν τα νέα έφτασαν στη Λάρισα οι συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και στρατού επεκτάθηκαν με 2 ακόμα νεκρούς μετά την επέμβαση του ιππικού.

kileler

kileler

kileler2

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.