HomeΕΛΛΑΔΑ

Η κατεύθυνση κατανάλωσης ως νωπό ανεβάζει κι άλλο το γίδινο γάλα, ως 80 λεπτά οι τιμές

Οι πιο υψηλές τιμές για το συμβατικό προϊόν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εντοπίζονται στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Η κατεύθυνση κατανάλωσης ως νωπό ανεβάζει κι άλλο το γίδινο γάλα, ως 80 λεπτά οι τιμές

Την τάση του πρόβειου και του αγελαδινού ακολουθεί και το γίδινο γάλα, αυτή την εποχή με το ενδιαφέρον των εταιρειών να παραμένει ενεργό, παρά το ότι τα κοπάδια τα τελευταία χρόνια λιγόστεψαν επικίνδυνα.

 

Δεν έχει αλλάξει κάτι από την αρχή της σεζόν, οπότε και υπέγραψαν οι παραγωγοί συμβόλαια στην περιοχή της Θεσσαλίας, τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της ομοσπονδίας κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας.

Πλην όμως οι τιμές έχουν… σκαρφαλώσει στα 70 με 75 λεπτά το κιλό, όταν πριν από μια τριετία είχαν κολλήσει στα επίπεδα των 55 λεπτών το κιλό, με την εκμετάλλευση ασύμφορη, από όλες τις πλευρές.

Αυτό που δίνει ώθηση στο γίδινο γάλα, εκτιμά ο κ. Γκουρομπίνος, είναι ασφαλώς η προοδευτική μείωση των κοπαδιών για διάφορους λόγους, μεταξύ των άλλων και εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει εργατικό δυναμικό, αλλά κυρίως η κατεύθυνση – παρότρυνση των εταιρειών από το καλοκαίρι στους παραγωγούς να έχουν γάλα ει δυνατόν όλο το χρόνο, καθώς υπάρχει ανάγκη για προϊόν που προορίζεται για νωπή κατανάλωση.

Σύμφωνα τέλος με τον κ. Γκουρομπίνο, το γίδινο γάλα, που είναι πιο κοντινό στο… μητρικό, χρησιμοποιούν κυρίως οι μικρές εταιρείες για την παρασκευή Φέτας μαζί με το πρόβειο, ενώ οι πιο μεγάλες βιομηχανίες το ζητούν για κατανάλωση ως νωπό.

Έντονη είναι η ζήτηση για γίδινο γάλα όλη την περίοδο με τις τάσεις των τιμών να ακολουθούν αυτές των… ζωοτροφών, σημειώνει από την πλευρά της η αιγοτρόφος από τα Καλάβρυτα, Μαρία Καραντάνη. Μιλώντας στον ΑγροΤύπο λέει πως στην Δυτική Ελλάδα οι τιμές έχουν ανέλθει έως και τα 80 λεπτά το κιλό, σε περιοχές όπως το Αγρίνιο, ενώ στην Θεσσαλία, έχουν περάσει τα 70 λεπτά.

Μικρές είναι οι ποσότητες κατσικίσιου γάλακτος στο νομό Ξάνθης, σε αντίθεση με το πρόβειο, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Σάκης Λουκμακιάς, έμπειρος προβατοτρόφος από το δήμο Τοπείρου.

Όπως όμως λέει εν τέλει, υπάρχει στα ορεινά κυρίως της Ξάνθης παραγωγή από μονάδες, για την οποία φέτος οι κτηνοτρόφοι εξασφαλίζουν τιμές γύρω στα 75 με 80 λεπτά το κιλό.

Μπίκας Αλέξανδρος